Palisades Tahoe sett från ovan. Foto: Oskar Enander

USA

Klassiska skidorten Squaw Valley byter namn

En av världens mest klassiska skidorter, Squaw Valley i Kalifornien, har bytt namn för att visa större respekt mot traktens urinvånare.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-09-14 Uppdaterad 2021-09-16

I kölvattnet av en större debatt som löper genom hela den västerländska civilisationen har namn och logotyper som kan anses vara kränkande och förminskande hamnat under en allt större lupp de senaste åren. Några av de mest uppmärksammade exemplen är amerikanska idrottslag som Washington Redskins och Cleveland Indians som tagit bort stereotypa bilder av amerikansk urbefolkning i sina loggor och bytt (eller kommer att byta) namn till Washington Football Club respektive Cleveland Guardians. Och här hemma har vi Frölunda Indians som numera heter Frölunda HC och kommer att byta ut sin logga med en indianhövding på om ett år.

Palsades Tahoe är en av USA:s allra bästa skidorter. Här lokalhjälten Elyse Saugstad. Foto: Oskar Enander

Skidvärldens motsvarighet till den diskussionen har varit Squaw Valley, den klassiska skidorten vid Lake Tahoe i Kalifornien. För något år sedan började skidortens ledning att undersöka om man skulle ta bort ordet squaw ur sitt namn eftersom det anses vara en rasistiskt och sexistiskt nedsättande benämning på kvinnor ur den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Från början tros ordet squaw enbart betytt kvinna men med tiden har det kommit att få en mer nedsättande mening. Skidorten fick sitt namn efter att vita nybyggare på 1850-talet sett en grupp kvinnor från Washoe-folket arbeta på fälten där skidorten numera är belägen och gav platsen namnet Squaw Valley.

KT-22. En av skidvärldens mest ikoniska liftar. Foto: Oskar Enander

Skidortens ledning har under en tid fört diskussioner med representanter för ursprungsbefolkningen för att hitta den bästa vägen framåt. Och nu är det klart att Squaw Valley byter namn till Palisades Tahoe. Tahoe efter den närliggande Lake Tahoe, förstås. Och Palisades efter den prominenta klippformationen högst upp i skidsystemet som spelat en stor roll i friåkningens moderna utveckling med åkare som Scot Schmidt, Shane McConkey och den mytomspunna rörelsen Squallywood och The Game of G.N.A.R. i centrum. Palisades Tahoes nya logga innehåller en örn mellan två berg, en tydlig referens till Shane McConkey-monumentet vid toppen av liften KT-22.

– I dag är den första dagen i ett nytt kapitel i vår skidorts historia. Medan namnet kanske är nytt, fortsätter legenden och arvet från de här dalarna, numera som Palisades Tahoe, skriver skidorten på sin hemsida.

Läs mer om vad de har att säga om namnbytet.

Shane McConkeys minnesmonument vid toppen av KT-22. Foto: Oskar Enander
Stolliften Squaw Creek får mest troligt ett nytt namn. Terrängen är lika bra som förut. Foto: Oskar Enander

Palisades Tahoe öppnades 1949 och skulle komma att bli världskänt elva år senare när man stod som värd för de olympiska vinterspelen 1960. Skidortens grundare, advokaten Alex Cushing, lyckades vid ett möte 1955 övertyga den internationella olympiska kommittén att lägga spelen i Kalifornien istället för i Innsbruck genom att visa upp en skalmodell med en plan hur skidorten vid Lake Tahoes nordvästra sida skulle arrangera spelen. Vid den här tiden var skidorten inte speciellt utvecklad men med OS som mål byggde Cushing upp den enligt europeisk modell med många faciliteter uppe på berget istället för nere vid botten av området, som var brukligt i Nordamerika vid den här tiden. Han hämtade även in modern liftteknik och när man öppnade den var Squaw Peak One den längsta tvåstolsliften i världen. Vi misstänker att den nya varianten av den kommer ha ett nytt namn när Palisades Tahoe slår igång liftarna för säsongen 21/22.

Så stryk Squaw Valley ur medvetandet och välkomna Palisades Tahoe till skidvärlden.

Klassisk skidmark i Olympic Valley, Kalifornien. Foto: Oskar Enander

Text: Tobias Liljeroth • 2021-09-14
NyheterPalisades TahoeSquaw ValleyUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen