5fd92fd9a312b

Alperna

Så blir du lurad av skidorterna

För alla pistälskande skidåkare är mängden och längden pist det som räknas hos en skidort. Nu visar en kartläggning att många skidorter ljuger om pisternas längd.

Text: • 2016-02-18 Uppdaterad 2016-02-18

Det är konsultfirman Montenius som gjort en kartläggning över pistlängden i alpernas största skidorter. Kartläggningar visar att skidorter kraftigt överdriver längden pist de tillhandahåller och därmed ljuger för potentiella gäster.

De ljuger mest om sin pistlängd

Corvatsch, Schweiz
Skidortens mått: 120km
Riktigt mått: 40km
Överdrivet med: 200 %

Les 4 Vallees, Schweiz
Skidortens mått: 400km
Riktigt mått: 188km
Överdrivet med: 112 %

Les Sybelles, Frankrike
Skidortens mått: 310km
Riktigt mått: 146km
Överdrivet med: 112 %

Les Deux Alpes, Frankrike
Skidortens mått: 222km
Riktigt mått: 135km
Överdrivet med: 64 %

Värst är det i Frankrike där hela 38 av de 56 största skidområdena lagt på över 30 procent på sina pistlängder, och tre av dem har till och med fördubblat antalet pistkilometer.
Även i Schweiz har skidorterna problem att vara ärliga. 33 av 62 anläggningar har lagt på 30 procent i pist längd och hela nio stycken har fördubblat sina siffror. 

I Sverige finns ingen standardsätt att mäta pisterna, men många av skidorterna använder man sig av GPS-koordinater för att mäta längden på pisterna.
– Vi använder GPS-koordinater som vi mäter upp i samband med byddnationer av liftarna. Ofta köper vi tjänsten av ett mätföretag, säger Linda Morell, presschef på SkiStar, till DI Weekend.

På SLAO, Svenska liftanläggningarnas organisation, finns det just nu inga planera på att införa det nya sättet att mäta svenska anläggningar – mycket för att redan mäter rätt.
– Information om backlängder används inte lika frekvent i Sverige. I de nordiska länderna är det mer intressant för gästerna hur många backar som är öppna och vilken svårighetsgrad de har, säger Titti Rodling, nytillträdd VD för SLAO, till DN Weekend.

Så blir du lurad av skidorterna
Corvatsch har känts nödgade att förklara hur de mäter sina backar.

I samband med avslöjandet introducerade konsultfirman en kvalitetsstämpel som ska sätta standarden för hur en mätning av ett skidområde ska gå till.
Mätningen baseras utifrån pisterna medianlinje, det vill säga mittpunkten av varje pist. Denna metod ger en mer exakt mätning när det kommer till kurvade backar. 

Jättesatsning ska ge ny svensk skidort


Så mycket kostar det dyraste dagskortet i Alperna


Här får du mest pist per krona


Text: • 2016-02-18
AlpernaSkidorter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen