Mattias Karlsson tar bakvägen i Monterosa. Foto: Linus Meyer

Alperna

5 bakvägar till pudret i Alperna

Det här är 5 bakvägar in i några av Alpernas största skidsystem för dig som vill vara först ut i nysnön på morgonen.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-11-30 Uppdaterad 2023-09-28

Stuben

Arlberg | Österrike

Den moderna skidåkningens vagga och skidpionjären Hannes Schneiders hemby är den perfekta utgångspunkten för att utforska det mäktiga Arlbergområdet. St Anton må ha det stora utbudet av restauranger och butiker (och allt folk som spårar upp snön), men i Stuben har du den allra bästa åkningen precis utanför dörren – och når den först av alla på morgonen.

Som bonus är det numera extremt enkelt och snabbt att ta sig över till Zürs och Lech via Flexenbahn och Trittkopfbahn.

Monêtier-les-Bains

Serre Chevalier | Frankrike

Egentligen kanske det är lite märkligt att tipsa om en bakväg i ett skidsystem som består av en rad utspridda orter och som saknar ett egentligt centrum. Men den bästa åkningen i Serre Chevalier finns utan tvekan i Monêtier, med den mäktiga Tabucskogen som absolut höjdpunkt. Det är få saker som slår att få spåra upp den glesa och branta lärkskogen först av alla, och det lär du inte hinna med om du ska ta liftarna över från Villeneuve eller längre bort i systemet.

Som en skön bonus hamnar du ännu närmare till toppturerna i Col du Lautaret. Eller La Grave för den obligatoriska vallfärden dit.

5 bakvägar till pudret i Alperna
Sandra Lahnsteiner har vaknat på rätt sida Arlberg och spårar upp Zürs. Foto: Mattias Fredriksson

Nendaz

4 Vallées | Schweiz

Medan Verbier erbjuder ett myllrande, internationellt skidortslivet i en glammig förpackning är grannen Nendaz snarare den bonniga kusinen från landet. Här är tempot betydligt lugnare, byn lite mindre glassig men åtkomsten till godsakerna i bergen precis lika bra, och dessutom är hetsen om snön lite mindre i den här delen av det gigantiska 4 Vallées-systemet.

Gressoney

Monterosa Ski | Italien

Byn Champoluc må vara Monterosas pärla när det kommer till själva skidortslivet. Nackdelen är att det är en lång väg och många liftar upp till den del av skidsystemet som bjuder på den allra bästa åkningen, i alla fall om du är ute efter ospårad snö och stora åk.

Bo istället i Gressoney, precis mitt i smeten i skidsystemet med möjlighet att dra åt alla håll beroende på väder och snöförhållanden. Visst, Alagna må vara mer känt för sin offpiståkning men faktum är att du når samma åkning från Gressoney på ungefär samma tid, samtidigt som du har närheten till andra delar av Monterosa-systemet.

5 bakvägar till pudret i Alperna
Bruno Compagnet bor vid 
foten av Grand Montets 
i Argentière. Ett smart drag 
om man vill spåra upp 
rännorna ner från Plan Joran. Foto: Mattias Fredriksson

Argentière

Chamonix | Frankrike

Chamonix är en plats som för alltid har en given plats i våra Åka Skidor-hjärtan, orten har sedan 70-talet varit något av tidningens spirituella hemvist. Men vi måste erkänna, för hur mycket vi än älskar staden med dess folkmyller, livliga barer och med Aiguille du Midi som tornar upp sig nästan tre kilometer rakt upp i skyn från järnvägsstationen, så kan det ibland bli lite för mycket av det goda.

Bo istället i Argentière, längre upp i dalgången. Här är tempot betydligt lugnare och du kan gå bort till det mäktiga Les Grands Montets istället för att trängas på den kräkframkallande skidbussen på morgonen. Och om du nu vill åka skidor på Flégère, Brévent eller Aiguille du Midi så färdas du i motsatt riktning till allt folk och kan njuta av lediga stolar på bussen. Win-win.


Text: Tobias Liljeroth • 2022-11-30
ResguideAlpernaChamonixGressoneySerre ChevalierSt AntonVerbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen