Ett av Sveriges snyggaste pisthak, Tusen i Ramundberget. Foto: Emrik Jansson

Ett av Sveriges snyggaste pisthak, Tusen i Ramundberget. Foto: Emrik Jansson

Sverige

Sveriges 8 bästa pisthak

Skidåkning är inte bara skidåkning. Ibland kan skiddagens höjdpunkt vara att gå in på en paus och knäppa upp pjäxorna en stund.

Text: Åka Skidor • 2022-04-19 Uppdaterad 2022-12-04

Vi gillar verkligen att åka skidor. Vi gillar också att ta paus från skidåkningen, helst i direkt anslutningen till backen med bra utsikt och något gott att stoppa i munnen. Här är våra favoriter bland skidsveriges matställen i backen.

Svartbergets bryggeri, Åre

Är något så unikt som ett mikrobryggeri beläget på 868 meters höjd, mitt i skidområdet. Dessutom med riktigt bra bira.

Artikeln är från januari 2021. Sedan dess har Svartberget bytt ägare, koncept och namn till La Gondola. Åka Skidor avvaktar med omdöme ett tag till men konstaterar att sydamerikansk mat kanske inte är 100% rätt på ett svenskt fjäll. Eller så är det.

Buskvallen Inn, Tänndalen

Prisbelönt krog, belägen mitt i Tänndalens fina skidområde med fjällmat av högsta klass, tillagad av kockar som vill vara sig själva för en stund. Dessutom med gott om tummade gamla exemplar av Åka Skidor i lokalen, det ger pluspoäng.

Fikarummet under Lappis, Riksgränsen

Lås in väskan på morgonen. Hämta den till lunchen. Ät medhavd matsäck med korvmacka och folköl utan risk att bli utslängd, du sitter ju redan i källaren. Bergets bästa läge. Om du vill kan du riva av lunchen på bästa F1-manér för att fortsätta varva åk tills liften stänger. Helt perfekt.

Bramwells, Tegefjäll

Tipitältet i Tege bjuder på sköna vibbar, varma filtar och Skidsveriges bästa spellistor.

Tusen, Ramundberget

Även om vi förstås tycker att entrédörren till varenda fjällstuga som tillfälligt tinar tjälen ur tårna är det absolut vackraste vi sett, är det faktiskt inte alla fjällstugor som erkänts som svenska arkitektoniska landmärken. Mumla något om modernistisk estetik och vägglinjernas uttryck som ursäkt och beställ en till morotskaka.

Frö, Hundfjället

Fine dining mitt i skidsystemet med omdömet »Mycket god klass« i White Guide.

Folkes Fjällkafé, Hemavan

Vid det lilla fiket vid botten av Kungsliften kan du få en delicatoboll och en matchande solbränna. Sedan några år tillbaka är fikastugan döpt efter Hemavans legendariskt ständige säsongare som antagligen varit i Hemavan fler vintrar än timmerstugan som bär hans namn.

Björk Topprestaurang & Fjällbar, Hemavan

Skandinavisk design. Lokala råvaror. Norska storberg i blickfånget. Ett bra utgångsläge för en panglunch eller en drink på solhyllan.


Text: Åka Skidor • 2022-04-19
SverigeÅreHemavanRamundbergetRiksgränsenSälenSveriges bästaTänndalenVemdalen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen