5fd92164183c1

Artiklar

Åka Skidors teknikskola 3: Bemästra underlaget

Anpassa teknik efter terräng 3:3 – Snön i bergen varierar hela tiden. I den sista delen av Åka Skidor och Skiers Accrediteds teknikskola fokuserar vi på att bemästra stökigt och ojämnt underlag. Och även puder.

Text: Stefan Olofsson • 2014-11-28 Uppdaterad 2014-11-28

I tidigare artiklar har jag besökt två av mina kollegor på Skiers Accredited, och vi har pratat om skidrörelser på preparerat och slätare underlag. I första delen fokuserade vi på stora svängar på preparerat underlag och i andra delen på korta svängar i brant och smal terräng. Nu är det fokus på ojämnt och stökigt underlag. 

Jag har kommit till Engelberg och möter där Nina Öqvist som är ansvarig för Skiers Accredited internationellt. Vi sitter i gondolen som tar oss upp till Trübsee för att sedan ta de två sista kabinbanorna till toppen av Titlis. Det är vindstilla, solen skiner och hela berget är uppåkt. Nina kan inte sluta prata om hur magiskt det var förra veckan. Jag avbryter henne med mina frågor. Den sista delen i den här serien ska handla om hur vi hanterar ett stökigt underlag, som just nu här i Engelberg.

Hur går vi vidare från korta och långa svängar i preparerat och slätare underlag till ojämnt underlag och stökig terräng?

Åka Skidors teknikskola 3: Bemästra underlaget

Vi har tidigare pratat mycket om hur vi anpassar våra rörelser för att kunna kanta och vrida skidor. Dessa rörelser kommer vi att ha med oss ut i det opreparerade. Vi har även fokuserat på belastning och avlastning i svängväxlingsfasen. Nästa naturliga steg är att utveckla både vår färdighet och vår medvetenhet om hur vi reglerar belastningen oavsett var vi är i svängen. Vår rörlighet i fot– knä – och höftled är A och O för att kunna dämpa både små och stora ojämnheter. Det tillsammans med att läsa av terrängen och snön innan och under åket är det viktigaste för att justera fart och teknik efter hur snön ser ut och känns för dagen. 

Vi drömmer alla om orörda åk, men ska sanningen fram är inte alla åk så. Förr eller senare hamnar vi i stökig terräng, som skog och raviner, eller också blir det smalt och brant eller liknande. Ofta kan man hitta orörda sluttningar, men de mynnar inte helt sällan ut i en smalare ravin. Då gäller det att dels anpassa tekniken efter terrängen samt att ta sig igenom den utan att bränna all energi. Målet är att alla åk ska vara bra åk, oavsett underlag och terräng. Men det är du som bestämmer över åket, inte tillfälligheter. Det är ingen konst att vara kung eller drottning i champagnepuder. Det är stökiga förhållanden som sållar duktiga skidåkare från riktigt duktiga skidåkare, och det gäller att hitta bra åkning även om det är uppkört. 

Taktik och teknik känns som två viktiga ingredienser. Om vi fokuserar på rörelserna, vad gäller då?
Hitta ett läge där du känner dig stark och inte bränner muskler för snabbt. Välj ett högt läge, du får inte bli för ihopsjunken. Tänk ”lång” så har du möjlighet att använda alla tre lederna inklusive ryggraden som stötdämpare. Det gör även att det blir lättare att vrida skidorna successivt genom svängen. Viktöverföringen till den blivande ytterskidan startar svängen direkt och belastningen regleras utifrån underlaget genom hela svängen. Se till att röra dig i fot-, knä- och höftled för att jämna ut och balansera krafterna genom svängen.

Åka Skidors teknikskola 3: Bemästra underlaget

Vilka är de vanligaste felen skidåkare gör i stökig snö?
• Hamnar i en låst åkposition – ofta för låg och med bakvikt.
• Hamnar på innerskidan.
• Vrider skidorna med hjälp av överkroppen istället för att styra med fötterna. Medvridning.

När vi åker till och från bra åk hamnar vi ofta i det vi kan kalla naturpuckel, vad gäller i den terrängen?
• Över- och underkropp rör sig separat från varandra (se Teknikskolan del 2 i förra numret).
• Ha något smalare mellan fötterna. 
• Utjämningsteknik: Sträck ut fot-, knä- och höftled inför nästa puckel så att du kan svälja puckeln med benen. Ju större pucklar, desto större böj- och sträckrörelser. 
• Hopp och lek: Välj mellan att ibland jämna ut pucklarna och att ibland poppa uppe på puckeln för att sedan landa efter nästa. Utmana dig genom att blanda små och stora svängar. Försök hitta ett skönt flow i åkningen.

Vad skulle du fokusera på vid skogsåkning?
• Hitta ett gynnsamt, ganska högt, läge. Tänkt att du ska vara ”lång” i positionen. Då reagerar du snabbare på förändringar i terrängen, till exempel vid stubbar, där det blir tajt mellan träden eller liknande. 
• Ha något smalare mellan fötterna.
• Upp med blicken! Ögonen bör scanna av terrängen för att se var du kan lägga svängarna och för att upptäcka om det är sten, stubbar eller likande i vägen. Se alla öppningar istället för träden!
• Det gäller det att vara lätt på foten, det vill säga att inte plöja diken under snön. Utnyttja istället terrängen och var lekfull.

Du som vunnit VM i powder-8 några gånger, vad säger du om puderåkning?
Man kan rädda mycket med rocker och feta skidor. Många tror att det bara är hög fart och först ner som gäller. Men för mig handlar det främst om att ta tag i svängen och faktiskt använda skidorna. 

Åka Skidors teknikskola 3: Bemästra underlaget

Vad kan du ge för tips för att få flyt i puder?
• Fart hjälper, så starta alltid med att låta skidorna glida i fallinjen några meter.
• Svängen startar med belastning av ytterskidan.
• Tänk stora, avlånga, raka svängar i fallinjen stället för att svänga för mycket tvärs över den. Då tar det tvärstopp. Snön bromsar.
• Låt skidorna avlastas och låta dem flyta och släppas på mellan svängarna.

 Det finns en rad myter hur man ska åka puder. Vilka vill du helst slå hål på?
• Att man ska stå på båda skidorna
• Att ha skidorna ihop i kloss
• Häng bak så du får upp spetsarna
• Pumpa mycket och jobba upp och ner

Konkreta tips för att utvecklas i ojämnt och stökig underlag:
Planera Läs av terrängen innan du kör. Planera var du ska lägga dina första två tre svängar. Hur ser snön ut? Vad vet du om hur marken ser ut under snötäcket, finns det stenar eller stubbar? 
Anpassa Under åket behöver du hela tiden läsa av snön framför dig och anpassa rörelserna efter terrängen. Sök ett flow och tänk på att snön bromsar. Rakare svängar, men med jämna bågar är att föredra.
Rörelser Sök ett åkläge där du sparar energi och kan röra dig i alla leder för att följa underlaget. Åk med fötterna, avlasta/belasta skidorna efter underlaget och anpassa stav- och armarbete efter sväng och fart.
Utrustning Rocker är numera en självklarhet på breda skidor. Det som är intressant är istället graden av rocker. Åker du mycket orört puder är en fullrocker att rekommendera. Åker du puder ibland, men ofta uppkört och lite blandade snöförhållanden, rekommenderas en mer gradvis rocker som håller bättre när det blir lite stökigare.

Åka Skidors teknikskola 3: Bemästra underlaget

Vi har i tre artiklar gett tips på skidrörelser på hela berget. Det har vi gjort för vi vill inspirera och skapa nyfikenhet på hur du kan utvecklas som skidåkare. Vår filosofi är att medvetenhet leder till utveckling och att utveckling ger ännu större passion och glädje till skidåkningen. Du vet helt enkelt vad du behöver göra för att ha kontroll på åkningen i olika förhållanden på berget, vilket i sin tur ger roligare skidåkning med mindre kraftåtgång.

Vi vet att förändring och utveckling av vår åkning inte sker automatiskt. Vi behöver fokusera, veta vad vi ska utveckla och sedan träna på det. Med hjälp av ett proffs går det lättare. Dels med det som ska utvecklas, dels med att få feedback på det vi jobbar med. Tveka inte att ta hjälp av en kunnig skidinstruktör för att utveckla de sidor av din skidåkning som du känner behöver det. Det gäller både dig som är en medelgod åkare och dig som har flera decennier av skidåkning i benen, vi kan alla utvecklas.

Allt detta kommer leda till att du blir en vassare skidåkare och utvecklar en större medvetenhet om dina egna rörelser och om snön och berget. Och det är precis vad skidåkning handlar om; utveckling, glädje och gemenskap. 

Läs även: Åka Skidors teknikskola del 1: Stora svängar
Läs även: Åka Skidors teknikskola del 2: Smalt och brant

Text: Stefan Olofsson • 2014-11-28
ArtiklarSkidskola

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen