Snöblandad integration – här står de nya svenskarna på skidor
Jalaluddin Khalid, Yalda och Zahra Najafizada på toppen av Duved. Foto: Niklas Blom

Snöblandad integration – här står de nya svenskarna på skidor

Afghanistan och Åre – två världar så vitt skilda att det kunde varit ett universum mellan dem. Men ställ några ungdomar på ett par skidor och de kulturella skillnaderna börjar snart att mjukas upp.

TEXT: Lisa Aagård
FOTO: Niklas Blom

Hon har klivit ur skidorna och står med nävarna hårt knutna. Axlarna uppdragna. Några meter upp i backen ligger stavarna kastade. Fjortonåriga Hasina Khaled blinkar bort tårarna. Hakan darrar och hon har svårt att prata. Hon tar inte emot tröst och slår ifrån sig alla försök till goda råd. Hasina har just trillat i liften och frågar om och om igen:
– Varför? Varför trillade jag i liften?
– Jomen, alla gör det i början.
– Inte alla! Titta!

Hon pekar uppåt liften och har alldeles rätt – inte alla trillar.
Hasina står nedanför barnbacken i Duved strax utanför Åre, en svensk nationalskatt. Där generationer av naturälskande skidnördar har avlats fram till att bli världsmästare i ditt och datt. Där en tjej med hijab under hjälmen och rock över byxorna sticker ut bland ambitiösa föräldrar i färgglada Gore Tex-kostymer som plogar bakom hjälmfotingar i åksele. 

Hasina Khalid och Fereshteh Aref testar pjäxor. Det är Fereshtehs första gång på skidor.

Det är en onsdag i mars. Några eldsjälar i Välkomstgruppen i Åre har ordnat en skiddag för nyanlända i Åre kommun. Det är fullt med folk i barnbacken. Barnfamiljer blandat med studerande på SFI (Svenska för invandrare) och så några elever som läser svenska som andraspråk på Duveds skola.

Idag lånar Skistar ut liftkort och skidutrustning, restaurang Fjällporten i Duved bjuder på lunch och ett 20-tal frivilliga från byn är här för att agera instruktörer – de har med sig skidkläder att låna ut om det behövs.
– Det här är en så bra grej. Det är ett bra sätt för nyanlända att få prova på svensk kultur, säger Kristian Jägerström.

Kristian är en av dem som ligger bakom prova-på-dagen. Han är ingen etablerad Årebo, han gör sin fjärde säsong här, men ser fjällvärlden och naturen som en outnyttjad resurs som väg till integration.
– Det är ju en enorm resurs som Sverige har att erbjuda människor som kommer hit. Många nyanlända är dessutom sysslolösa. Att kunna åka skidor om man bor fjällnära är ett sätt att träffa folk och att få något att göra, säger Kristian.

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!