Säkerhetscheck av Mammuts Lavinryggor

Säkerhetscheck av Mammuts Lavinryggor

Mammut uppmanar alla som äger en lavinryggsäck med den tredje generationens airbagsystem att utföra en säkerhetskontroll.

För att säkerställa kvalitet och säkerhet har Mammut valt att gå ut med en uppmaning till alla som har en lavinryggsäck med deras Airbag System 3.0 att kontrollera så att kabeln som ser till att uppblåsningsmekanismen aktiveras är korrekt installerad.

Alla ryggsäckar av den tredje generationens lavinryggor från vintern 2016/2017 samt 2017/2018 och som har ett orangefärgat handtag bör kontrolleras. De ryggsäckar som har röda handtag berörs inte.

Kontrollen är enkel att på egen hand genomföra och ifall problem med aktiveringskabeln upptäcks är det även enkelt att åtgärda.

I sällsynta fall kan felaktig installation av systemet ha lett till en alltför böjd kabel som kan ha en negativ inverkan på ryggsäckens säkerhet och funktion om lavinsystemet utlösts flera gånger. När systemet aktiveras har tester visat att en alltför böjd kabel kan skapa för stor friktion för att airbagen ska utlösas ordentligt.

Inga olyckor har rapporterats i samband med problemet i fråga som upptäcktes vid en rutinmässig kontroll i en av Mammuts fabriker.

Följ instruktionerna nedan för att kontrollera din ryggsäck och kontakta Mammuts kundtjänst om du är minsta osäker. Läs mer och kontakta Mammut här.

1. Avgör ifall din ryggsäck berörs av kontrollen

Alla påverkade ryggsäckar (Genration 3) har en neonorange handtag. Ryggsäckar med Mammuts RAS- och PAS-sytem samt alla märken som har Snowpulse Highmark installerat (Mammut Airbag System 3.0) bör kontrolleras.
Ryggsäckar från Dakine, Thule, Rip Curl och Norrøna som använder Snowpulse-systemet påverkas inte.

2. Om du har ett 3.0 system, öppna ryggsäckens största fack där airbagen är installerad.

3. Skruva ur patronen, om den är inkopplad.

4. Kontrollera positionen på aktiveringskabeln.

Den svarta kabeln som aktiverar själva uppblåsningen av airbagen ska tydligt synas och inte vara märkbart böjd någonstans.

Om allt det ser bra ut är det bara att skruva i patronen igen och systemet är redo att aktiveras på ett säkert sätt.

Om kabeln däremot inte syns (se nedan bild), har skador och/eller är kraftigt böjd, följ instruktionerna nedan.

5. Instruktioner för reparation

Öppna dragkedjan över axelbandet där aktiveringshandtaget finns och dra i kabeln som går till patronen.

6. Kontrollera igen om kabeln nu är korrekt positionerad in i aktiveringsenheten. Om allt ser bra ut är ryggsäcken redo att användas.

7. Valbart: dubbelkolla så att allt fungerar genom att utföra en testaktivering. Använd verktyget "Trigger Test Tool" som medföljt vid inköp och följ instruktionerna i manualen kapitel 5.5. Utför testet två gånger.

Om din kabel verkar skadad - kontakta Mammut Customer Service här.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!