Vallåsens snöfabrik är redan igång
Foto: Vallåsen

Vallåsens snöfabrik är redan igång

Idag är det 15 plusgrader vid Vallåsens skidanläggning, men trots det har snökanonerna redan satts igång och producerar snö för att backen ska kunna öppna redan innan jul.

Redan 2017 investerade Vallåsen i ett snöläggningssystem som inte är beroende av minusgrader för att kunna producera snö likt traditionella snökanoner. Tekniken kallas Snowfactory, där vatten omvandlas till iskristaller inuti en container för att sedan sprutas ut i en hög utanför. 

Så ser hela snöfabriken ut. Foto: Technoalpin

Snön får lite mer av en slush-liknande konsistens men fördelen är att fabriken gör det möjligt att framställa snö till backarna utan att anläggningen ska vara beroende av att det är minst två minusgrader under en längre period.

Investeringen i snöfabriken har beräknats till omkring 15 miljoner kronor, men de även dyra i drift. Enligt Vallåsens platschef Jesper Malmquist går det åt ungefär sju gånger så mycket energi att framställa snö på det här sättet, jämfört med en traditionell snökanon.

– Om vi ska ha en riktig vinter här nere så kan vi inte förlita oss på att det ska bli minusgrader utan vi måste använda oss av den nya tekniken, sa Jesper Malmquist i en intervju med SVT förra hösten.

Utöver snöfabrikerna är Vallåsen även en av flera svenska skidanläggningar som på senare år jobbat aktivt med snölagring. En metod där snön som finns kvar efter säsongen samlas i en stor hög och täcks med en särskild typ av duk som ska bromsa smältningen av snön under sommaren.

För att kunna starta säsongen krävs ungefär 46 000 kubikmeter snö i Vallåsen, och för att alla backar ska kunna öppna handlar det om snömängder på omkring 120 000 kubikmeter. Snöfabriken kan producera ungefär 200 kubikmeter snö per dag, vilket motsvarar omrking 20 lastbilar, och fungerar i temperaturer upp till 15 plusgrader.

Snöfabriken väger totalt 35 ton och för att producera snö går det åt mellan 2 och 6 liter vatten i minuten som Vallåsen tar från ett egen borrhål. Varje kubikmeter snö drar enligt tillverkaren av snöfabriken lite drygt 20 kilowattimmar.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!