Vallåsen sparar 30 000 kubik snö till jul

Vallåsen sparar 30 000 kubik snö till jul

Vallåsen siktar på att gå från rekordsen säsongsstart till att öppna redan till jul kommande vinter tack vare investeringar i att spara snö och en konstsnöanläggning för plusgrader.

Danskarnas hemmabacke är ett av smeknamnen för Vallåsens skidanläggning belägen mellan Halland och Skåne län på Hallandsåsens nordsida. Sju liftar ger tillgång till 145 fallhöjdsmeter och elva backar, varav den längsta mäter hela 1260 meter, inte illa för att vara så långt söderut.

Snötillgången är dock den begränsande faktorn i Vallåsen och i vintras blev det en rekordsen öppning av backarna med start den 8e februari.

Men från och med nu ska skidåkningen vara igång redan till den 25e december. Branäsgruppen som äger Vallåsen har investerat i en snöfabrik som ska kunna producera snö även i plusgrader, samt att de nu under sommaren sparar 30 000 kubikmeter snö under speciella dukar.

Foto: Snow Factory TechnoAlpin

Snöfabriken kommer när allt är intrimmat och klart att ha en maxkapacitet på 210 kubikmeter per dygn i snöproduktion, vilket motsvarar cirka 20 lastbilsflak. Anläggningen har kostat 7,5 miljoner kronor och fungerar i temperaturer upp till 12 plusgrader för att det ska vara lönsamt.

Att spara snö är ingen nyhet bland svenska skidanläggningar men ingen belägen så här långt söderut har tidigare testat i den här utsträckningen.

Snöhögarna ser ut att hålla formen bra trots värmen enligt webbkamerorna på Vallåsens hemsida.

På mer nordliga breddgrader har ca 30% av den sparade snön smält bort under förvaringstiden, så frågan är hur mycket som kommer finnas kvar efter den här rekordvarma sommaren.

Vallåsens platschef Jesper Malmqvist är ändå hoppfull. Om 10 000 kubikmeter finns kvar, alltså enbart en tredjedel av den sparade snön, kan de täcka två nybörjarbackar och en tredjedel av den stora Köpenhamnsbacken.

Snön sparas i två stora högar på 20 samt 10 tusen kubikmeter snö under speciella dukar som liknar gore-tex för att hålla ute väder och vind men ändå ventilerar fukt från den snön som börjar smälta.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!