Mattias Hargins nya bana
Foto: Anton Enerlöv

Mattias Hargins nya bana

Ett "tack för allt" i målområdet på världscupfinalerna i Åre i våras fick sätta punkt för ett långt kapitel kantat av framgångar från åren på den alpina världscupscirkusen.

En sak skiljer Mattias Hargins val av sysselsättning efter karriären som alpin raceåkare. Det faktum att han fortsätter på en bana som involverar skidåkning över huvud taget är rätt unikt i sammanhanget. De flesta som väljer att lägga av med tävlande i utförsåkning på hög nivå slutar oftast att åka skidor nästan helt och hållet. Mattias däremot planerar att åka mer än någonsin, fast på bredare skidor och långt bort från ogenomtränglig is.

– Jag har ju alltid åkt mycket friåkning och prioriterat att åka puder istället för att ta en vilodag. Exakt vad som gjort att det fortfarande finns ett sug att åka skidor kvar är svårt att säga, men steget att gå över till friåkning och fortsätta med det jag tycket är roligast kändes ganska naturligt.

Foto: Oskar Enander

Vinterns stora projekt är en nystartad YouTube-kanal. Tillsammans med fotografen Anton Enerlöv och filmaren Tim Forsström Jacobsson kommer Mattias att resa runt hela vintern för att dokumentera sin nya tillvaro för att dela med sig på diverse sociala plattformar. Planen är att släppa kring tio avsnitt under vinterns gång där de kommer utgå från hemmaorten Engelberg och åka iväg på ett gäng resor både i närområdet och längre bort.

– Japan är ett drömresmål jag velat åka till varje år, men det har alltid krockat med tävlingssäsongen. Men nu ska jag verkligen ta chansen att få se och åka på nya platser.

Förutom Japan lär det även bli en tur till Kanada, men till skillnad från det senaste seklets vintrar är denna säsong mer oplanerad än någonsin.

– Som världscupsåkare är man så van vid struktur och att ha ett serviceteam runt sig som fixar allt. Nu står du och ska fixa allt själv, det är en tydlig skillnad.

För även om filmandet kräver en hel del planering så kommer vinterns schema ändå att hållas ganska öppet. Väder, vind och oväntade händelser lär spela in och kasta om planeringen oavsett hur minutiöst schemat än må vara.

– Jag är ganska rastlös och att filma kräver fasen en hel del planering och tålamod. Nu den första tiden gjorde vi tabben att filma alldeles för mycket.  

Foto: Anton Enerlöv

För allt som filmas måste såklart kikas igenom och kokas ner till ett avsnitt i lagom format för tittare att vilja se på. Och det tar såklart tid, samtidigt som det bör laddas upp så snart som möjligt för att fortfarande vara relevant.

– Det blir en sorts balansgång mellan att vilja få till en bra produkt och att det ska komma ut snabbt. Men vi lär oss tillsammans längs vägen.

2014 fick Mattias ett wildcard att ställa upp på finalen av Freeride World Tour i Verbier, men trots att han är en tävlingsmänniska ända in i benmärgen verkar inte fortsatt tävlande fast då i friåkning vara intressant i nuläget.

– Man ska aldrig säga aldrig, men just nu känner jag mig ganska klar med tävlandet och fokuserar hellre på att jaga härliga puderdagar istället.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!