Hopp, lek och puder i Ramundberget
Hedda Truedsson smakar på Härjedalens berömda japanpuder. Foto: Emrik Jansson

Hopp, lek och puder i Ramundberget

Ramundberget är den lilla skidorten som levererar det mest patenterade av fjällmys, indränkt i Sveriges bästa snö och klädd i en vacker skogsskrud. Ett rent nöje för hela familjen. Och lite till.

Artikeln är ett utdrag från ett reportage som ursprungligen publicerades i Åka Skidor #8 – 2018

Text Peter Nilsson Foto Emrik Jansson

Liftvajerns gummihjul knarrar i kylan, annars är det tyst. Kalluften har börjat bita i läpparna. Snart måste vi nog gå in och värma oss. Men först ett åk till, och kanske ett till efter det. 

Jag har längtat länge efter det här. Det är tidigt på säsongen och kallsnön ligger djup. Eftersom det är lågsäsong har vi stället mer eller mindre för oss själva. Vi kör snabba varv i björkskogen mellan pisterna vid den gamla sittliften Osthang. Den lättillgängliga skogsåkningen är helt ospårad och liftköerna obefintliga, det verkar knappt vara någon ute över huvud taget. Nåja. Inte mig emot. Vi kör fartiga åk mellan glest växande björkar. Full gas ner, direkt in i liften och sedan upp igen. 

Det finns all anledning att skjuta upp den där värmepausen en liten stund till. 

Foto: Emrik Jansson

Beslutet att åka hit togs hastigt. Väderprognosen lovade snö. Rikliga mängder snö, och vid sådana tillfällen brukar just Ramundberget vara ett bra ställe att vara på. 

Den klassiska skidorten i Härjedalen ligger egentligen inte så långt bort, men ändå lite avsides. I Funäsdalen svänger man höger och kör sedan mot Norge tills vägen tar slut. 

Att Ramis ligger lite vid sidan om är egentligen inte något problem, snarare tvärtom. Orten andas genuin fjällkänsla och det är sällan någon trängsel. Addera snömängden och det är lätt att förstå varför de som hittat hit gärna återvänder.

Peter Nilsson bränner puder och leker fullt ut. Foto: Emrik Jansson

"Jag var och åkte helikopter i Bella Coola en gång. Det var två av dagarna på den resan som snön var bättre än hemma. Annars har Ramundberget den bästa snön jag åkt."

– Jon Wagenius, lokal skidguide på Strapatser och Härjedaling i själen.

Foto: Emrik Jansson

Bröderna Rickard och Henrik Bergstedt har hängt i Ramis varje vinter sedan 1983. De flyttade hit på riktigt för tre år sedan och driver nu värmestugan i Osthang. Om man nu kan kalla det en värmestuga. Det är också en butik. Och en uthyrning. Och ett kafé.

Prylar utvalda med omsorg finns till försäljning, snyggt presenterade på hyllor byggda av ett gammalt kasserat vindskydd med fin gråblekt patina. Kaffetermosen är laddad, en gulasch står och ryker på disken och skön musik spelar ur en högtalare bakom två djupa skinnsoffor. 

På ett tygmärke syns texten "Early Bird" bredvid en färgglad broderad fågel. Även det visar sig vara ett återkommande event. Om det har kommit mycket snö startar de ibland liften lite tidigare, kör några morgonåk och serverar frukost. En grymt bra start på dagen. Att passionen för åkningen är det som styr verksamheten är uppenbart.

Foto: Emrik Jansson

Om någon hyr en bräda hänger de gärna med ut och visar några bra åk.

– Tyngdpunkten ligger på snowboard, men mest för att vi själva åker snowboard. Vi vänder oss till alla som älskar åkning. Oavsett åkdon. Åkglädje, det är vad allting handlar om. Vi vill att det här ska vara som en lekstuga för barn i vår ålder. Eller ja, alla åldrar, säger Rickard med ett leende.

På något sätt känns Osthang ganska talande för just Ramundberget. Det är inte riktigt som alla andra ställen. Men välkomnande, genomtänkt och med mycket känsla. 

Foto: Emrik Jansson

Vi kör korta, snabba åk. Man hinner med mycket åkning när det är lätt att göra snabba varv. Det finns stora skogsytor att skråa ut till, med en ny linje varannan meter. 

För den som inte vill bromsas av björkarna finns också en gallrad skogsväg, Skogsparken, med både naturliga klippor och några uppbyggda hopp. Den opistade nedfarten går i en vid båge tillbaka ner mot liften.

Vi åker med Tim Ekfeldt som bor i Funäsdalen och kan berget som sin egen bakficka. Jag frågar om det är något speciellt åk vi borde testa. 

– Mummel och Rabarber. Och Mickelinas värld, där åker jag mycket.

Tim hintar att vi kanske inte tycker det är så kul, åket är trots allt gjort för barn. Han får fel, det är svinkul. Hade jag varit sju år hade jag aldrig velat åka någon annanstans i resten av mitt liv. 

Barnåken är röjda skogsbanor, några meter breda med doserade kurvor och små kullar att pumpa fart på. Lederna leker sig ner genom skogen i långa slingor. Längs vägen finns också massor av stopp. Skidkyrkogården, rävgrytet och fjällkåtan för att nämna några. Riktigt snygga lekplatser i miniatyr, inspirerade av fjället. Det här är ju bra på riktigt. Något annat än ett vanligt barnområde med svajande skumfigurer som en lätt bakfull säsongsjobbare ställt ut lite på måfå i pisten bredvid knappliften.

Hedda Truedsson surfar fram i den lekfulla terrängen. Foto: Emrik Jansson

Tim flikar in att föräldraåkningen i Ramundberget är grym. Det finns mer eller mindre tre ställen att komma ner på, så skidområdet är ganska samlat och det är lätt att mötas upp. Det finns mycket kul att åka på med de mindre och det är lätt att släppa iväg de lite äldre. Dessutom är byn liten och centrerad, det är gångavstånd till allt och behovet av att krångla in familjen i bilen är minimalt. 

Framförallt är det lätt att turas om att åka när det finns mycket bra skidåkning lättillgänglig bara minuter bort från barnområdet, behövs det är man snabbt där. Som nu. Tim ler och viker av. Det är dags för avbyte, han ska åka Mickelinas Värld med sin treåring. Mamma ska köra snabba åk i björkskogen. 

Alla får leka av sig. 

Foto: Emrik Jansson

Ramundberget är ett av Sveriges riktiga snöhål som ofta rankas högt på SMHI:s snölistor. På västliga vindar får de ofta stora mängder snö, som dessutom tenderar att hålla riktigt bra kvalitet. 

Smeknamnet "Sveriges Japan" är med andra ord inte helt oförtjänt. 

"Två kaffe, en morotskaka och lite berömd arkitektur, tack." Foto: Emrik Jansson

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!