Storliens skidanläggning till salu
Foto: Storlien / Prospekt

Storliens skidanläggning till salu

Den anrika skidanläggningen i Storlien strax väster om Åre är till salu igen efter ett antal turbulenta år och kan bli din för 20 miljoner.

Foto: Storlien

Just nu är Storliens Högfjällshotell igenbommat men skidanläggningen har öppet som vanligt med ett av landets mest humana liftkortspriser (320 kronor för ett dagkort för vuxna). 

Hela anläggningen med både det fullt inredda hotellet med totalt 193 rum, konferensrum, pool, skiduthyrning, sport shop med mera samt själva skidanläggningen inklusive liftar, pistmaskin, skotrar och snökanoner är sedan förra året uppe för försäljning. 

Förhoppningen är att hitta någon som vill utveckla skidorten till sin fulla potential, och i april öppnar dessutom den nya gränshandelsplatsen Fjellhandel i området. I samband med det räknar man med att trafiken och antal människor i omlopp i området kommer öka dramatiskt framöver när alla shoppingtörstiga norrmän trillar in över gränsen.

Foto: Storlien / Prospekt

Senast anläggningen bytte ägare var 2014 när anläggningens tidigare ägare fick köpa tillbaka allt från en affärsman från Stockholm (som även äger skidanläggningarna i Gesunda, Funäsdalsberget och Almåsa) efter att utlovad investering och storsatsning på anläggningen uteblivit. 

Då anläggningen låg ute för försäljning 2011 och köptes av ovan nämnda aktör var utropspriset 365 miljoner. Nu är det föreslagna priset bara en bråkdel av den summan på ynka (i sammanhanget) 20 miljoner kronor.

Foto: Storlien / Prospekt

Storliens skidanläggning är känd som kungahusets skidsemesterort och har totalt nio liftar, 23 nedfarter, varav tre svarta backar och en total fallhöjd på 191 meter. 

Det har även funnits planer på att bygga ihop anläggningen med Meråkers alpinanläggning på andra sidan norska gränsen med betydligt större fallhöjd via en lift från dalstationen Teveltunet i Norge till toppen av Storliens liftsystem. Den beräknade kostnaden var 15 miljoner kronor men bygglovet gick ut under 2019.

Foto: Storlien / Prospekt

Storliens Historia (utdrag från prospekt) 

På nyåret 1931 röjdes spontant på Skurdalshöjdens fjällbranter Sveriges första slalombacke, Möllers Backe. I Storlien bildades också Sveriges första slalomklubb, Skidfrämjandets slalomklubb, med hela landet som upptagningsområde. 1933 fick prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla en stuga som bröllopspresent av Skidfrämjandet, en stuga som fortfarande är i kungafamiljens ägo. År 1942 öppnade den första skidliften i området, vilket var den andra skidliften som byggdes i Sverige. 1958 byggdes högfjällshotellet ut, som då fick en kapacitet för 550 gäster. Storlien var ända fram till 1960-talet centrum för Skid- och friluftsfrämjandets vinterverksamheter och kan i dag betraktas som svensk utförsåknings vagga. Under åren 1972-95 var industrimannen Matts Carlgren den störste delägaren i högfjällshotellet. År 1999 köptes hotellet av Lars Nilsson med omliggande mark, totalt drygt 3 000 hektar. Lars Nilssons arvingar äger hotellet och liftanläggningen per idag.

Läs mer om försäljningen här.

Foto: Storlien / Prospekt

Foto: Storlien / Prospekt

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!