Test av skidryggor: Exped Black Ice 30
Foto: Axel Mossling

Test av skidryggor: Exped Black Ice 30

Åka Skidor har testat 9 ryggsäckar för varierad skidåkning både i liftsystemet, på tur och i stadsmiljö. En av testexemplaren är Exped Black Ice 30, en minimalistisk ryggsäck för alpina äventyr.

I vårt stora ryggsäckstest har vi testat totalt nio modeller med en volym på cirka 20-30 liter.

Främsta användningsområde är friåkning och topptur, men även turer med tekniska inslag och vardagsbruk.

Hela testet finns att läsa i Åka Skidor #5 - 2019 som du också kan läsa onlineDu hittar även fler under taggen #Ryggsäckar.

Foto: Axel Mossling

Exped Black Ice 30

Exped Black Ice 30 är en minimalistisk ryggsäck för alpina äventyr. Idén är att den ska ha så få onödiga funktioner den bara kan, men samtidigt fungera för massor av olika aktiviteter i bergen.  

Funktion Förutom en liten ficka på insidan och en på utsidan, så består ryggsäcken av en enda stor påse. Här finns inget fack för lavinprylar, inget vadderat gogglefack och ingen snickersficka på höftbältet – vilket inte behöver vara något negativt. Här finns dock möjligheten att fästa två isyxor, rep, skidor både diagonalt och i A-formation.

Den stora påsen öppnas eller stängs med en förstärkt kant och ett klick-spänne eller två karbiner. Det är således en enda stor drybag, för Black Ice 30 är nämligen testets enda helt vattentäta ryggsäck.

Att bära tungt i en sån här minimalistisk säck kräver en del noggrannhet vid packningen. Det gäller att testa sig fram lite, det går inte att bara slänga i det vanliga och stänga topplocket.  

Det är förvånansvärt lätt att packa så att det funkar bra för en dag i liftsystemet, trots att den är mer gjord för alpina turer. Säcken sitter förhållandevis lågt på kroppen, vilket passar bra vid skidåkning.

Foto: Axel Mossling

Omdöme Exped Black Ice 30 är en ryggsäck för de som vill göra mer i bergen än bara åka skidor, eller går mycket på tur. Samtidigt fungerar den riktigt bra för just skidåkning.

Volym 30 liter
Vikt 740 g (M)
Hjälmnät Nej
Lavinfack Nej
Fästen för isyxa 2 st
Skidfästen Diagonal och A-frame (med egna remmar)
Förberedd för vätskesystem Ja
Pris 1 699 kronor

Vattentät *****
Fack **
Skidfästen ***
Minimalism *****
Funktionalitet *****

Foto: Exped

Köpråd

Valet av ryggsäck är ett viktigt sådant. Den håller oftast längre än ett par skidor eller pjäxor och du använder den nästan lika mycket.

När det ska inhandlas en ny ryggsäck så är frågan du ska ställa dig såklart; vad ska du använda den till? Bara åka liftsystem? Bara topptur? Ska den fungera till exakt allt? Hur stor roll spelar vikten? Vad ska du packa i den?

Ställ dig själv några kritiska frågor innan du kastar fram plastkortet och chansen att du hittar en kompis för en lång tid framöver ökar rejält.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!