Foto: Axel Mossling

Prylar

Test av skidryggor: Mammut Nirvana 25

Åka Skidor har testat 9 ryggsäckar för varierad skidåkning både i liftsystemet, på tur och i stadsmiljö. En av dem är Mammuts skidrygga Nirvana 25 som är lättpackad och allsidig med bra passform.

Text: Gustav Corin • 2020-05-16 Uppdaterad 2020-05-16

I vårt stora ryggsäckstest har vi testat totalt nio modeller med en volym på cirka 20-30 liter.

Främsta användningsområde är friåkning och topptur, men även turer med tekniska inslag och vardagsbruk.

Hela testet finns att läsa i Åka Skidor #5 – 2019 som du också kan läsa onlineDu hittar även fler under taggen #Ryggsäckar.

Test av skidryggor: Mammut Nirvana 25

Mammut Nirvana 25

Mammut är känt för transceivers och lavinryggsäckar men nu kommer de med en ren friåkningssäck. Nu är det skidåkning till hundra procent.

Funktion Nirvana 25 är  en åkinriktad rygga med ett huvudfack med åtkomst från toppen och från ryggen, en goggleficka och ett lavinfack. Att Mammut är ett säkerhetsföretag märks – lavinfacket är stort och rejält och lätt att använda.  

Huvudfacket är stort nog för den vanliga utrustningen och bredden gör detta till en väldigt lättpackad ryggsäck. På utsidan finns ögla för diagonalfäste, fästen för isyxa och remmar som går att göra till ett snowboardfäste. Öglorna går att dra in i säcken för en mer slimmad profil. 

Axelremmarna är skönt förstärkta, och justeras bara nedifrån. Höftbältet är inte avtagbart, men bekvämt och funktionellt. För att Nirvana 25 ska sitta riktigt bra bör du vara ganska stor och köra L eller XL på jackan. 

Nirvana 25 fungerar absolut för topptur, men det finns ett flertal bättre alternativ i den kategorin. Den är klart tyngre än de mer turinriktade ryggorna i testet, och 25 liter är i minsta laget för en lång tur. Höftbältet går inte att ta av, men håller tillräckligt låg profil för att kunna användas tillsammans med sele. Ryggsäcken bör även fungera ypperligt till skolan eller till jobbet.

Test av skidryggor: Mammut Nirvana 25
Foto: Axel Mossling

Omdöme Nirvana 25 är för dem som vill ha en lättpackad och allsidig ryggsäck för skidåkning. Tycker du andra säckar har för liten passform och är svåra att justera är detta ett bra alternativ. 

Volym 25 liter
Vikt 1 040 gram
Hjälmnät Nej
Lavinfack Ja
Fästen för isyxa Ja
Skidfästen Diagonal
Förberedd för vätskesystem Ja
Pris 1 399 kronor

Lättpackat *****
Topptur **
Komplimanger ****
Bred passform ****
Säkerhetstänk *****

Test av skidryggor: Mammut Nirvana 25
Foto: Axel Mossling

Köpråd

Valet av ryggsäck är ett viktigt sådant. Den håller oftast längre än ett par skidor eller pjäxor och du använder den nästan lika mycket.

När det ska inhandlas en ny ryggsäck så är frågan du ska ställa dig såklart; vad ska du använda den till? Bara åka liftsystem? Bara topptur? Ska den fungera till exakt allt? Hur stor roll spelar vikten? Vad ska du packa i den?

Ställ dig själv några kritiska frågor innan du kastar fram plastkortet och chansen att du hittar en kompis för en lång tid framöver ökar rejält.

Test av skidryggor: Osprey Kamber 32 / Kresta 30


Topptur: 25 tips som hjälper dig till toppen


Ny uppdatering till Mammut Barryvox transceivers med nya och bättre funktioner


Text: Gustav Corin • 2020-05-16
PrylarLavinprylarMammutRyggsäckarTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top