Peak Performance färgar utan vatten

Peak Performance färgar utan vatten

Som första vinterklädmärke använder Peak Performance en ny miljövänlig färgningsprocess som inte kräver en droppe vatten. Lanseringen sker med jackan och byxan Dyedron.

Traditionellt är färgningsprocessen en vattenslukande miljöbov inom konfektionsindustrin, men med den nya teknologin Drydye (ungefär torrfärgning på svenska) kan problemet få en lösning. Istället för att använda stora mängder vatten som bärare av färgmedlen används koldioxid, som under högt tryck hjälper färgen att tränga in i fibrerna. 

Förutom att eliminera vattnet sägs processen även minska energiåtgång och kemikalier till hälften samt reducera koldioxidutsläppet med 75 procent.

Det var för fyra år sedan som Peak Performance började titta på Drydye, som hittills bara har anammats  av ett par andra företag, däribland Adidas som använder den för att färga t-shirts. Peak Performance är dock först att få det att fungera på ett vävt tyg. 

"Vi har lärt oss mycket under resans gång och vi är extremt glada att vi har hittat ett samarbete med Yeh Group som ligger bakom teknologin", berättar Per Odqvist som arbetar med materialutveckling på Peak Performance.

Han berättar att miljötänket för de nya plaggen inte stannar vid färgningsprocessen, de är också till stora delar tillverkade av återvunna och återvinningsbara material och behandlade med fluorkarbonfri vattenavvisning. 

Hur kommer de att miljömärkas?
"Eftersom teknologin och sammansättningen är så ny finns det idag ingen miljömärkning för dessa produkter, av certifieringstekniska skäl", förklarar Per.

Däremot hoppas han att kunskapsspridningen om Drydye ska skapa ett intresse som snabbar på utvecklingen av den nya teknologin. 

Premiär för Dyedron var det på ISPO i februari.

"Sedan har vi förstås åkare som är ute och kör i kläderna, som Evelina Nilsson, Oscar Schelin och Rachel Burks."

Lanseringen i butik är planerad till hösten 2015 och plaggen kommer då att finnas i färgerna svart och flame red för män och bloody pink för dam. 

I vilken takt inför ni Drydye i den övriga produktionen?
"Faktorer som kapacitet och logistik gör att det kan ta lite tid, men vi ser en enorm potential i Drydye och kommer att implementera det i den takt vi förmår", säger Per som hoppas att fler får upp ögonen för möjligheten att färga utan vatten.

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!