Nästa säsongs 8 hetaste trender

Nästa säsongs 8 hetaste trender

Vi har samlat de hetaste trenderna för nästa säsong, från världens största sportmässa, ISPO. Vilka prylar ska man ha? Vad är det som gäller? Se trenderna här.

TRENDRAPPORT: ISPO 2015/2016

• Backcountry och topptur. Dom flesta skidföretag vill förknippas rör sig bort från liftar, pister och skidorter och siktar på toppturer och backcountryn. Även dom stora märkena kommer med superlätta prylar för skidalpinism eller mer utförsbaserade prylar. Men det är tydligt att det är där som den största utvecklingen ligger just nu, och det som dom flesta märken helst vill visa upp. Vilket visar sig att det är tur- eller backcountryprylar som man frontar längst ut i sina montrar, något som väldigt många märken gör, både på hård- och mjukvara.

Salomon Soulquest

Norrønas Røldal


• De flesta märken
har även färdigskurna stighudar till sina topptursskidor, och licensierar techbindningar från Dynafit under eget namn.

• Lättare skidor. Både för topptur, backcountry och liftbaserad åkning. Många märken lägger stort fokus på att lätta upp sina all mountain- och offpistskidor på olika sätt. Det kan vara med toppar och bakändar i kolfiber eller genom olika honeycombmaterial. Dessutom kommer flera märken med breda skidor som hamnar i segmentet mellan topptur och friåkning, och som mixar låg vikt med bra åkegenskaper, typ Blizzard Zero G-serien och Völkl BMT-serien.

Völkl BMT-serien

Blizzard Zero G


• 
Pjäxor med gåläge
och/eller gummisula. Alla pjäxmärken har i princip en serie friåkningspjäxor med gåläge. Vissa lägger även till gummisula på "vanliga" allmountainpjäxor för att åka komforten och användarvänligheten, till exempel på Dalbello Lupo och Lange XT.

Dalbello Lupo

Lange XT


• Techbindningar är på
väg att få sitt definitiva genombrott. Marker Kingpin är det tydligaste beviset på det, och är den första techbindningen från en av marknadens fyra stora bindningsmärken (Look, Salomon, Marker och Tyrolia). Salomon och Atomics nya techbindning Backland kommer garanterat att få en biffigare uppföljare snart.

Atomic Backline

Marker Kingpin

 Bredare blir smalare. De allra bredaste offpistmonstren är borta. Det är sällsynt med skidor över 120 mm midja numera, även på dedikerade puderskidor. Moderna rockerkonstruktioner och flexmönster flyter tillräckligt bra med mindre midjebredd och är dessutom mer allround. Flera skidor har trimmat bredden på sina bredaste modeller, till exempel Black Crows Nocta som gått från 125 till 122 mm i midjan. Och det ryktas om att många märken kommer att gå ner ännu mer i bredd dom närmaste åren.

Black Crows

Dynastar Cham


• All mountainskidor.
Utvecklingen på all mountain är kraftig och förenar bra pistegenskaper med lite mer midjebredd, runt 90-95 mm. K2 Pinnacle är ett utmärkt exempel på det. Den ultimata skidkategorin för de allra flesta skidåkare.

K2 Pinnacle

Nästa års all mountain-skidor från Nordica Nrgy.

Dynastar's nya all mountain Power Track.


• Lavinryggsäckar finns överallt
och i fler system och varianter än någonsin. ABS, Alpride, Snowpulse får konkurrens av den batteridrivna Jetforce. Räkna också med att priserna kommer att börja gå ner snart.

Black Diamond Jetforce är smidig att ta med sig på flyget.

Black Diamond Jetforce.

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!