Illustration: t.v: Otello Mauro/ t.h: Yves Thos

Artiklar

4 klassiska skidåkningssekvenser med James Bond

Nya Bond-rullen Spectre har premiär i dagarna. Inspelad till stor del i Sölden är det den första bondfilmen med skid-inslag sedan The World is Not Enough, 1999. Därför väljer vi att hylla filmserien med en tillbakablick till Bond bästa skidsekvenser.

Text: • 2015-10-30 Uppdaterad 2015-10-30

On Her Majestys Secret Service – 1969
James Bond åker skidor i vackra Zermatt i On Her Majestys Secret Service från 1969. Filmen blev George Lazenbys enda insats som James Bond och egentligen enda stor filmroll någonsin. Även om Lazenby kritiserats som den bästa James Bond någonsin var skidåkningen spot on. 

Filmen innehöll faktiskt två skidscener, ovanstående och sedan även nattscen där vi bland annat får se Bond tappa en skida á la Sverre Lilieqvist i Swedish Posse Override. 

The Spy Who Loved Me – 1977
I sin tredje film som James Bond fick Roger Moor den stora äran att åka ner för St Moritz vitbeklädda berg(även om filmen ska utspelas sig i Österrike.) Klimaxen i klippet med Bond hoppandes ut för en klippa var en föraning av vad som skulle komma drygt 30 år senare med Shane McConkey med flera. Även om klippet i sig är helt fantastiskt är väl frågan om inte den gula overallen tar priset – ett måste på berget i vinter!

For Your Eyes Only – 1981
Fyra år efter The Spy Who Loved Me fick Roger Moore snöra på sig pjäxorna igen – men den stora skillnaden att skurkarna envisades med att jaga honom motorcykel istället för skidor. Som om inte det var nog körde skurkarna med motorcyklarna i pisten och vilket förstörde den för alla andra. Dålig stil.
Det bästa med hela sekvensen är ändå när jakten går från backen till bob-banan. Stålkanterna som Bond har på sina skidor måste ha varit vassa nog för att skära igenom diamant –  eller åtminstone ta sig ner nordsidan av Aiguille du Midi.

Vi minns Shane McConkey


Text: • 2015-10-30
ArtiklarJames BondVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen