Laax leder tveklöst utvecklingen på parkåkning i Europa just nu. Foto: Gaudenz Danuser

Alperna

Här hittar du alpernas bästa parker

You might as well jump! Alpernas bästa parker ligger redo för dina stordåd.

Text: Åka Skidor • 2015-12-05 Uppdaterad 2015-12-05

Jesper Tjäder kör en grundkurs i flippar

Avoriaz – Frankrike
Hit flockar alla jibbers för alla stora och naturligahopp – och det är lätt att förstå varför. Med 5 parker, inklusive en halfpipe, är Avoriaz perfekt för freestyle. Den mest populära platsen är Chapelle parken och den ligger på toppen av Procluo hissen, och är perfekt för såväl nybörjare som mer etablerade åkare. 

Flachauwinkl – Österrike
Det finns bara ett ord för att beskriva Absolut Park Flachauwinkl; STOR. Med en nybörjare-linje som rymmer tolv funktioner, tio av dem i en rak linje, fyra superlätta hinder kan du göra det till utgångspunkten i din jib-karriär. Om du redan har haft din beskärda del av tiden i parken, kan du attackera mellanbanan och fem hopp med svårighetersgrad som varierar från 5 till 10 meter.

Ischgl – Österrike
En av de största parkerna i Alperna. Förutom klassiska rails och boxar har parken mer än 20 kickers, varierande mellan 6 och 20 m långa. Det finns också 2 cornerpipes, en massiv tubespine och en offentlig bagjump i parken.

Laax – Schweiz
Vad kan vi säga om Laax snowpark som inte har sagts innan? Det är utan tvekan en av de bästa parkerna i Europa … konsekvent. Det är ingen överraskning att Laax står värd för några av snösport mest prestigefyllda evenemang.

Här finns en gigantisk superpipe som är en av de största i världen – och kommer vara så många år framöver. Men om du inte är en blivande Danny Davis eller Shaun White, de har en fyllig 4-meterspipe intill den stora för dig att finslipa dina färdigheter på.

Jacob Wester

Ålder: 27 år
Yrke: Friåkarstjärna i världsklass
Antal resdagar per år: Mellan 150 och 200
Antal besökta orter: Börjar nog närma sig 100

Var finns de bästa parkerna i Europa?
– Bästa parken ligger i schweiziska Laax. De har verkligen tagit det till nästa nivå och det är en av de europeiska parker som når upp till nordamerikansk standard. De lägger oerhört mycket tid, energi och pengar på att hålla parken i ordning.

– Som bubblare skulle jag kasta in parken i franska La Clusaz. Den är inte jättestor men den är alltid bra och där har man också alternativet att åka otroligt lekfull offpist som är nästan som en park. Området heter La Balme och det är där hemmasonen Candide Thovex spelar in sina videos. Det är som en stor gryta med ett antal liftar och som blir som en naturlig park när den är uppkörd, det är hopp överallt men ändå friåkning.

Les 2 Alpes – Frankrike
I Les 2 Alpes kan parkåkare befinna sig året runt. På vintern ör park belägen vid Toura och har en 120 meter lång naturligt formad halfpipe, massor av hopp och rails och två boardercross-banor. 

Livignio – Italien
En relativt dolt pärla bland europeiska parker är Mottolino Snowpark i Livigno. Ligger precis på gränsen mellan Schweiz och öster om Sydtyrolen. Även om det kan vara lite svårt att komma till så belönas du rikligt när du väl är där. 

Kaprun – Österrike
Kitzsteinhorn erbjuder 3 världsklass snowparks och en super pipe med en längd på 160 meter och en höjd på 6,7 meter. Parkerna i Kitzsteinhorn hanteras och formes dagligen av en motiverad park-besättning så att ingenting står i vägen för ultimata jibb-upplevelsen. 

 

Kaprun – Österrike
Kitzsteinhorn erbjuder 3 världsklass snowparks och en super pipe med en längd på 160 m och en höjd på 6,7 meter. De snowparks på Kitzsteinhorn hanteras och förvaras i formen dagligen av en motiverad form besättning så att ingenting står i vägen för ultimata freestyle roligt.

Jumping Queen


Text: Åka Skidor • 2015-12-05
AlpernaArtiklarSkidorterIntervjuJacob WesterPark

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen