5fd91f7658224

Artiklar

Pionjärerna – 6 extremskidåkare du bör känna till

Scot Schmidt, Glen Plake och Shane McConkey är för många kända namn inom extremskidåkningen, men det finns ytterligare par som förtjänar att lyftas fram.

Text: • 2016-04-01 Uppdaterad 2016-04-01

Yuichiro Miura
Den japanska alpinisten hade många galna idéer, en av dem var att åka så snabbt nedför berg att han behöde en fallskärm för att bromsa upp farten. Han gjorde det nedför Mount Fuji, och han gjorde det nedför Mount Everest.
1970 avverkade han den södra leden på ett par skidor och genom en fallskärm. I mitten av åket träffade han dock en sten och gled började glida hundratals meter. Dock lyckades han stanna precis innan en av Everst många, och väldigt djupa glaciärsprickor. 2013 Miura blev också den äldsta mannen toppmötet Everest vid 80 års ålder.

Jean Marc Boivin
Få åkare har anammade konceptet kring extremåkning som Jean Marc Boivin. I tonåren fattade han tyckte för skidåkning och klättring och som 22-åring hade han utbildat sig till bergsguide vid klassiska L’Ecole Nationale de Ski et d’Alpinisme de Chamonix.
Bland hans många triumfer som skidåkare finns bland annat Frendo Spur på Aiguille du Midi som han avverkade 1977, samt den östra sidan av Matterhorn där han stundtals avverkade sluttningar på mer än 60 grader. 1990 dog Boivin tragiskt efter en BASE-jump-olycka efter att han satt ut för att rädda en annan skadad hoppare. 

Stefano De Benedetti
Italiens kanske främste och mest berömda extremskidåkare. De Benedetti krediteras med mer än 80 förstaåk i Alperna, inklusive berömda West Face Direct på Mont Blanc. 1986, efter drygt 10 år av skidåkning på några av världens mest förrädiska sluttningar, bestämde sig Benedetti för att sluta med extremskidåkningen. 

Anselme Baud
En av de mest respekterade skidåkare i Alperna. Anselme Baud blev bergsguide 1973 och var en viktig del i utvecklingen av extremskidåkningen i Europa tillsammans med andra alpinister som Patrick Vallençant och Jean-Marc Boivin. Baude är författare till ‘Chamonix – Mont Blanc’ och ‘Aiguilles Rouges – A Guide for Skiers’ och filmade sin åk nedför Aiguille Blanche de Peuterey med Vallençant 1977. År 2008 blev han dekorerad med den franska hederslegionen award.

Pionjärerna – 6 extremskidåkare du bör känna till

Patrick Vallencant
Ofta iklädd i flanell och ett rejält skägg blev Patrick Vallencant under 70-talet synonym med begreppet extremskidåkning. Efter att ha växt upp i Lyon flyttande han snabbt till Chamonix där han försörjde sig som skidlärare och bergsguide. Vallencant har en rad brant förstaåk på sitt samvete, däribland i Peru där han tillsammans med Anselm Baudo avverkade sluttningar på 65 grader. Dog i en klättringsolycka 1989, 42 år gammal.   

Sylvain Saudan
Ofta kallad fadern av extremskidåkningen och med smeknamnet ‘Le Skieur de l’impossible’ fick det ingen annan plats för Schweizaren Sylvain Saudan. Började det vi idag kallar extremskidåkning genom att klättra upp för rännor runt om i alperna bara för att sekunden senare snöra läderremmarna(!) på skidorna och bege sig utför. 1982 blev han den förste att åka skidor nedför en 8 000-meterstopp när han “rev av” 8 068 meter höga Hidden Peak i Pakistan. 

Mike Douglas möter friåkningens första superstjärna – Scot Schmidt


Vi minns Shane McConkey


Trevor Petersen – pionjären från Whistler


Text: • 2016-04-01
ArtiklarAnselme BaudJean Marc BoivinPatrick VallencantStefano De BenedettiSylvain SaudanVideoYuichiro Miura

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top