Luleå Big Air blir en stor vinterfest i helgen med uppemot 6000 besökare. Arkivfoto: Andreas Välitalo.

Big Air-tävling och skidfest i Luleå

I helgen brakar Luleå Big Air igång. Förutom big air-tävling från en 22 meter hög ramp bjuds det på isklättring, fatbikecykling och skidåkning i klassiska Måttsundsbacken.

Text: Mattias Björklund • 2017-02-08 Uppdaterad 2017-02-08

Imorgon lördag arrangeras LTU Big Air återigen på universitetsområdet i Luleå. Det populära eventet som arrangeras av studenter från Luleås Tekniska Universitet blir i år ännu större på flera sätt.

Nytt för i år är att rampen på universitetsområdet är högre än någonsin med sina 22 meter. Den stora finalen och dragplåstret är Big Air, en tävling på elitnivå med klasserna alpint och snowboard, som lockar åkare från hela landet. Publiken kommer, helt gratis, att få se dem ta fart från den 22 meter höga rampen och göra hisnande volter och andra trick.

Samtidigt bjuds fler än elitåkarna på fest. Alla nyfikna inbjuds till att testa en mångd olika aktiviteter. Det finns möjlighet att testa isklättring, fatbike och hundspann på universitetsområdet i Luleå. Dessutom kommer det också att gå bussar för dem som vill testa på långfärdsskridskor eller skidåkning i Måttsundsbacken.

För att rama in eventet blir det dessutom musik, ljusshow och försäljning av mat och dryck. På området kommer det att finnas en utomhusbar och matservering. Efter tävlingen bjuds det på utomhus-afterski och prisutdelning. För den som vill fortsätta kvällen lång väntar också Luleå Big Air After Party.

 

Luleå har på kort tid blivit ett väldigt populärt skidevenemang. Till förra årets upplaga hade antalet besökare äkat med det dubbla. Till i år laddar arrangörerna för ännu ett publikrekord.

– Det är bättre utrymme där och plats för mer publik. Vi förväntar oss 6000 besökare i år, säger Fiona Fagrell, civilingenjörsstudent vid LTU och en av fyra studenter som arrangerat årets event.

Luleå Big Air arrangeras som sagt av en fristående förening bestående av fyra studenter vid Luleå tekniska universitet, som under hela året ägnar tid åt planering och genomförande av eventet.

– Just nu lägger vi i projektgruppen kring 70 timmar i veckan på arbetet med eventet, säger Fiona Fagrell.

Inte på plats i Luleå i helgen? Inga problem! Big Air kommer att sändas via livestream på storbildsskärmar och på webben för nyfikna som inte kan vara på plats och följa tävlingen.

Komplett program hittas på luleabigair.se

Big Air-tävling och skidfest i Luleå
Rampen är i år imponerande 22 meter hög, fyra meter högre än senast det begav sig.

Text: Mattias Björklund • 2017-02-08
Sven Thorgren

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen