Foto: Freeride World Tour / Mia Knoll

Nyheter inför Freeride World Tour 2018

Världstouren i friåkning har precis annonserat ut den kommande säsongens stopp. Alaska och Chamonix är strukna och istället ersatta av Kicking Horse och Japan.

Text: Gabriella Edebo • 2017-09-13 Uppdaterad 2017-09-13
Nyheter inför Freeride World Tour 2018
Foto: Freeride World Tour

Freeride World Tour 2018 är året då man tillslut insett att Alaska som plats för att arrangera en tävling är en riktigt krävande och rent utsagt kass idé. Nyckfullt väder och hur avlägset belägna alla potentiella tävlingsface är gör det till ett organisatoriskt helvete att försöka genomföra och dessutom en mardröm sett ut ett miljö-perspektiv. Allt från utrustning för att kunna filma och sända live till sponsorflaggor, material för räddning och läkarvård och såklart all personal och alla åkare kan enbart fraktas ut med helikopter. Så att Alaska har strukits från programmet efter två år med tappra försök med ständigt uppskjuten start och teknikstrul med live-sändnignen är kanske inte så konstigt egentligen.

Desto mer förvånande är att man istället valt att ta in Hakuba i Japan som ny ort som får inleda tävlingssäsongen i januari, trots att testförsöket i vintras inte direkt var någon succé. För att testa ortens och lokala förmågors potential att arrangera ett FWT-stopp genomfördes en tävling för kvaltouren i januari 2017. Japan är ju som gemene man känner till känt för att få enorma mängder snö, speciellt under januari månad, vilket ur en tävlingsarrangörs perspektiv inte direkt är optimalt. För dåligt väder och instabila snölager gjorde att det tänkta tävlingsfacet i Hakuba var för farligt för att kunna köra så tävlingen blev istället av i vad som av åkare beskrivits i efterhand som kass sikt i en skogsdunge. Det positiva med att byta en ort med osäkert väder till en annan är väl att down-days i Japan åtminstone kan avnjutas med lite härlig skogsåkning i bottenlöst puder till skillnad från  i Haines, Alaska där de flesta åkarna i vintras fick ett åk (alltså tävlingsåket) under de tio dagar de var på plats.

Chamonix hade för lite snö för att kunna genomföra en tävling i vintras och är nästa ort som blivit struken från listan och istället ersatts av Kicking Horse i Kanada. Totalt blir det en säsong av ordentligt mycket flängande för åkarna på touren med stopp i världens alla hörn, men säsongsavslutningen blir som vanligt på det respektingivande Bec de Rosses i Verbier.

Inför vintern har vi fyra svenskar med på Freeride World Tour: Christoffer Granbom i herrarnas snowboard-klass, veteranerna och kungarna av att skicka enorma klippor Reine Barkered och Kristofer Turdell, samt rookien Carl Regnér som tagit sig upp i den högsta ligan direkt från kvaltouren.

Stoppen för Freeride World Tour 2018:
Hakuba, Japan – 20-27 januari
Kicking Horse, Kanada – 3-9 februari
Vallnord-Arcalís, Andorra – 1-7 mars
Fieberbrunn, Österrike – 9-15 mars
Finalen i Verbier, Schweiz – 31 mars – 8 april

FWT: Final i Verbier – Barkered och Turdell kör för totalsegern


Text: Gabriella Edebo • 2017-09-13
Carl RegnérChristoffer GranbomFreeride World TourKristofer TurdellReine Barkered

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen