Reine Barkered och Kristofer Turdell inför avgörandet i FWT.

Artiklar

FWT: Final i Verbier – Barkered och Turdell kör för totalsegern

Två svenskar har chansen att vinna Freeride World Tour inför finalen i Verbier. Åka Skidor tog ett snack med totalledaren Kristofer Turdell inför avgörandet på Bec des Rosses.

Text: Mattias Björklund • 2017-03-31 Uppdaterad 2017-03-31

Freeride World Tour, som samlar de bästa skid- och brädåkarna från hela världen, arrangerades för första gången 2008. Svenska åkare har segrat fyra gånger. Henrik Windstedt vann premiäråret, sedan tog Janette Hargin hand om slutsegern 2011. Året efter, 2012, blev det dubbelt svenskt när systern Christine Hargin och Reine Barkered tog hand om totalen.

I år ligger flera blågula åkare extremt bra till inför slutbataljen högt uppe i Verbier, på nordsidan av Bec des Rosses, på 3223 meter över havet. Överst, på en delad förstaplats, finns Kristofer ”Turtle” Turdell, men han är inte ensam. För första gången någonsin i FWT historia är det tredelad ledning inför avgörandet. Fransmännen Leo Slemett och Loic Collomb-Patton har även de 6080 poäng. Och för att göra finalen än mer nervpirrande, förutom Bec des Rosses rejäla utmaningar, smyger vinnaren från 2012 Reine Barkered på en fjärdeplats endast 500 poäng bakom, med 5580 inkörda poäng.

I snowboard herrar är Christoffer Granbom, med 5750 poäng, i slagläge för en högre placering. Han har bara 50 poäng upp till silver där amerikanen Jonathan Penfield finns. Till totalsegern är det en bit upp. Sammy Luebke, även han USA, har ryckt med sina 7500 poäng.

Enda svenska kvinnliga åkare i finalen i Verbier är Jackie Paaso. Eftersom amerikanskan bor i Åre och är gift med Reine Barkered så räknar vi definitivt henne som svensk. Skidåkaren Evelina Nilsson har gjort bra ifrån sig i vinter men hamnade precis utanför de sex åkare som gör upp i finalen i Verbier.

Åka Skidor ringde upp Kristofer Turdell, precis skulle det visa sig, när den delade totalledaren ankommit till tävlingsorten.

Hallå Kristofer, hur ser förutsättningarna ut vid Bec des Rosses?

– Det ser bra ut. Tävlingsledningen har dragit ned starten lite grann. Det är lite snö men det är det överallt nu i Alperna. Där tävlingsracet avgörs kommer det att finnas kallsnö, säger de. 

Imorgon är det dags att köra. Hur är formen?

– Bra men jag har fått kurera en förkylning. Dock är starten flyttad från imorgon. Mest troligt är att det blir tävling måndag och tisdag. Då är det bäst förutsättningar, enligt tävlingsledningen.

Har du haft tid att göra en inspektion av Bec des Rosses och har du din plan klar?

– Vi kom till Verbier för en timme sedan så jag ska börja göra en plan. Nu gäller det att försöka få koll på allt, lägga ihop det jag kan se och därefter göra en plan för åkningen.

Hur ser din uppladdning ut innan du kör ditt åk?

– Jag försöker förbereda mig så mycket det går. Ha så mycket koncentration på åket som det är möjligt. Det gäller att ha koll på vart man är, vart man ska och vad man ska göra där. Allt annat runtomkring ska bara vara så förberett så mycket att jag bara ska kunna tänka på åket.

Det är extremt tajt i toppen av FWT inför finalen. Vilka tror du kommer att blanda sig in i striden om totalsegern?

– Av oss i toppen har de sju främsta möjlighet att vinna. Vi i topp tre ligger bra till så klart. Loic (Collomb-Patton, reds anmärkning) som delar ledningen med mig är bra på 360 från klippor. Reine (Barkered, reds anmärkning) som är tätt bakom oss är jävligt bra och har erfarenhet. Reine gör tekniskt bra och snygg skidåkning och dessutom i hög fart. Det gillar domarna. Men sammantaget så kan alla 12 åkare komma på pallen. Så det gäller för mig att prestera, det är en hög press.

Och om du ska få till vinnaråket, hur kommer det i så fall att se ut?

– Det blir nog en kombination av Loics och Reines. Att försöka åka tekniskt, hoppa stort där det går och kasta in något trick.

Om du ska tippa finalen. Blir det blågul vinst?

– Det är klart det blir. Planen är två blågula på pallen!

Kul, hoppas förkylningen försvinner nu och lycka till bägge två önskar vi på Åka Skidor! 

– Tack, ha en bra dag!

Här nedan hittas en teaser för att peppa upp inför finalen. Livestream och alla svenskars plus övriga deltagares åk hittas på FWT hemsida.

Svensk skrällseger i Freeride World Tour


Se Kristofer Turdells spektakulära vinnaråk


Text: Mattias Björklund • 2017-03-31
ArtiklarFreeride World TourFriåkningKristofer TurdellReine BarkeredVerbierXtreme Verbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen