Tangenbordskrigaren Åke har svar på allt. Nästan. Illustration: Andreas Johansson

Artiklar

Fråga Åke: vilka skidor ska jag köpa?

Vårt orakel Åke S. Kare har svar på det mesta som rör skidåkning. I vår frågelåda tar han sig an några av skidvärldens verkliga problem, ställda av verkliga skidåkare.

Text: Åke S. Kare • 2018-01-10 Uppdaterad 2021-04-25

Intro

Genom åren har vi på Åka Skidor tagit emot en mängd olika frågor från våra läsare. Frågorna har handlat om alltifrån en generell oror över en skidsemester, till mycket specifika saker kring prylar.

För att ge dig som läsare chansen att få svar på dina funderingar om skidvärldens allt och inget – skidåkning, skidorter, utrustning, afterski – har vi på redaktionen tagit in en person som lovat att göra sitt yttersta för att på bästa möjliga vis stilla nyfikenhet och oro, Åke S. Kare.

Har du en fråga till det allsvetande oraklet Åke? Skriv ”Frågelådan” i ämnesraden och skicka ett mail till redaktionen@akaskidor.se eller släng iväg ett meddelande på facebook.com/akaskidor

Vilka skidor ska jag köpa?

Vilka skidor ska jag köpa? Jag är 184 cm lång, väger 82 kg och åker hårt och aggressivt. Gillar när det går snabbt och att carva hårt. Jag kör lika mycket offpist som pist! Gillar offpist! /Stefan

Hej Steffo,

Hade jag fått fem spänn för varje gång någon ställde denna fråga hade jag kunnat köpa en liten ö och dra igång en egen skidanläggning, typ på Hawaii eller kanske Australien.

Vi säger så här. Jag svarar på din fråga om du svarar på min:

Vilken pizza ska jag äta idag? Jag är 185 cm lång, konsultmullig och äter jävligt aggressivt. Skulle säga att jag använder bestick 50% och kör utan 80%. Gillar kebabsås!

Okej, okej, om vi ska lägga allvaret åt sidan för en stund. Att fråga vad för skidor du ska åka på blir lite som att läsa Kamratpostens frågesida Knopp & kropp och blint lyssna på alla tips och tricks. Du måste ta ansvar för din egen orgasm. Ingen annan kommer att göra det. Allra minst jag. Jag har egna problem i vardagen, att bädda sängen och klä på mig till exempel. Och alla har bekant sina egna genvägar till paradiset.

Med det sagt, skidor är precis som orgasmer, ingenting som vara för evigt. Satsar du på något och det blir fel? Köpa nya! Var aktiv, håll ögonen öppna. Känn in vad just du går igång på.

Alternativt gå till en svingersklubb. Ett skidtest! Jag menar skidtest! Och prova dig fram lite.

Förlåt.

/ Åke

Tips på bra ort i Alperna

Vi letar efter en skidort i Alperna som är barnvänlig, mysig, billig, med korta liftköer och ett stort skidsystem med mycket snö. Vi tänker oss Italien eller Frankrike och helst nära en flygplats. Kan ni tipsa om något? /Anna med familj

Hej Panna,

Viktigt att förstå när det kommer till skidvärlden är att den inte skiljer sig från andra verkligheter. Precis som med vilken charterresa som helst letar de allra flesta efter exakt samma sak: Helst inga korpulenta tyskar, inkompetenta danskar eller fulla britter. En ”all you can eat”-buffé som inte ger magsjuka, ett poolområde där du inte behöver kliva upp innan solen går upp för att paxa en solstol. Idel sol och blåa vågor. Helst utan att betala någonting alls.

Eftersom alla letar efter samma sak stiger priset och mysfaktorn sjunker. Därför blir frågan helt omöjlig att svara på. Speciellt för mig, jag brukar liksom ha problem att ens ta mig till flygplatsen. I synnerhet om skidutrustning ska med.

Men jag ska ändå försöka spjälka ner frågan och göra ett försök nedan:

Barnvänligt?

En oerhörd definitionsfråga. Hela Afrika, delar av Sydamerika och Asien känns oerhört icke barnvänliga. Eller hela den grekiska övärlden? Men det finns ju ändå barn där? Jag menar, somliga tar ju med sina barn till McDonald’s? Var går gränsen liksom? Med tanke på mängden mögel i Franska och Italienska skidhotell skulle jag inte sätta min fot där med vare sig barn, pensionärer eller oförsäkrade husdjur.

Hur lång är en kort liftkö?

Om det är kö till en lift som ännu inte startats för dagen, kan den kallas för liftkö då?

Stort skidsystem och mysigt?

Stort och mysigt? I samma mening? Jag har alltid trott att den där Ernst är själva definitionen av mys. Tyvärr behöver skidsystem just fulla britter eller smällfeta tyskar för att ha råd att hålla igång. Jävligt långt från Ernst och hemmakokad kola. Det blir ett givande och tagande. Ett jävla gissel rent ut sagt. Ett bevis på att det aldrig går att vara riktigt glad.

Med dessa absoluta sanningar etablerade, känner jag ändå att jag ska försöka ge ett så konkret svar som möjligt på er fråga:

Störst chanser att uppnå alla era önskemål har ni om ni åker till Narnia. Se upp för det där håriga lejonet och den tjuriga isdrottningen bara. Precis som i den verkliga världen får man väl ge och ta lite även där tänker jag.

(Ps. Hade jag besökt en skidort med de egenskaper som den ni önskar er, hade jag inte berättat för någon vart den ligger. Så mycket betalt får jag inte för det här.)

Förlåt.

/ Åke

Fråga Åke: livet som slalomförälder


Fråga Åke: backflips och friåkning som OS-gren


Text: Åke S. Kare • 2018-01-10
ArtiklarFråga Åke

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen