Tangenbordskrigaren Åke har svar på allt. Nästan. Illustration: Andreas Johansson

Artiklar

Fråga Åke: livet som slalomförälder

Vår tangentbordskrigare Åke S. Kare har gjort intrång i tidningen och i september-numret gör han en djupdykning i alpinracingens bevingade värld.

Text: Åke S. Kare • 2018-10-13 Uppdaterad 2021-04-25

Intro

Genom åren har vi på Åka Skidor tagit emot en mängd olika frågor från våra läsare. Det har handlat om allt ifrån en generell oro över en kommande skidsemester, till mycket specifika frågeställningar kring prylar.

För att ge dig som läsare chansen att få svar på dina funderingar om skidvärldens allt och inget – skidåkning, skidorter, utrustning, afterski – har vi på redaktionen tagit in en person som lovat att göra sitt yttersta för att på bästa möjliga vis stilla nyfikenhet och oro. Låt oss presentera Åke S. Kare.

Har du en fråga till det allsvetande oraklet Åke? Skriv ”Frågelådan” i ämnesraden och skicka ett mail till redaktionen@akaskidor.se eller släng iväg ett meddelande på facebook.com/akaskidor


Racing eller inte?

Hej Åke.
Efter den senaste resan till fjällen vill våra barn börja åka skidor med den lokala slalomklubben, men vi föräldrar är lite osäkra på om det verkligen är en bra idé?
/ Magnus R.

Hejsan Magnus,

Det beror ju på vad ni som föräldrar värderar skulle jag säga. Själva definitionen av en bra idé om man så vill. Tycker ni att det känns relevant att bli beroende av stora mängder morfinbaserad hostmedicin. Köpa ett stort lager av världens varmaste långkalsonger. Inhandla världens största SUV med fyrhjuls-drift, elhissar och en modul avsedd för månlandingar.  

Till SUV:en måste ni sedan köpa världens största takbox. Alltså en så stor takbox att typ Göran Persson och Anitra Steen obehindrat kan panga på varandra i ställningar som skulle göra ryska gymnaster avundsjuka och samtidigt ha plats för den mängd snickers jag inbillar mig de behöver för att känna sig lyckliga. Därefter behöver ni bara fem par pjäxor per barn och säsong och minst dubbelt så många skidor som pjäxor.

Lät det som en bra idé? Yäs! Perfekt, för nu böjar det roliga. Varje helg under vintern plockar ni ur Göran och Anitra och deras snickersgömma ur takboxen och packar den full med alla skidor, stavar, pjäxor, hjälmar, fartdräkter, energiläsk och allt annat som är ett måste i racevärlden. Sedan kör ni land och rike runt till tävling efter tävling. Efter tävling. Efter tävling. Efter tävling. Där umgås ni med arga, sura och nervösa barn och deras tävlingsinriktade galenskap till föräldrar. Glöm inte långkalsongerna och hostmedicinen. Kombinationen lindrar lidandet för kropp och själ.

Efter att ni kommit hem från tävlingen och hjälpt en stolt men inte nöjd Göran och en fnittrig Anitra tillrätta i takboxen spenderar ni veckan med att slipa och valla skidor samt inventera hemelektronik och annat ni kan komma att behöva sälja för att ha råd med nästa tävlingshelg.

Så fortsätter det tills era barn antingen aldrig mer vill åka skidor eller kommer in på skidgymnasiet. Kommer de in på skidgymnasiet flyttar de ut efter högstadiet – ni vet tiden då det kanske börjar lugna ner sig lite, då när hormonerna lagt sig och ångest inför verkligheten ännu inte slagit klorna i dem – efter tiden på skidgymnasiet kommer era barn med största sannolikhet inte vilja åka skidor mer. Någonsin.

Du och din partner kan då med fördel gå ut i garaget och titta på takboxen. Titta på varandra och sedan på takboxen igen och göra det ni borde ha gjort från början. Klättra in, ta en snickers tillsammans med Göran och Anitra och ställa er frågan om det här med den lokala slalomklubben verkligen var en bra idé.

Förlåt.
Åke

Fråga Åke: pjäxproblem och påskväder


Fråga Åke: backflips och friåkning som OS-gren


Fråga Åke: vilka skidor ska jag köpa?


Text: Åke S. Kare • 2018-10-13
ArtiklarFråga Åke

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen