Foto: Lucas Nilsson

Luleå Big Air sänds Live på lördag

På lördag arrangeras folkfesten Luleå Big Air för fjärde gången på universitetsområdet. Missa inte att tävlingen sänds live här på Åka Skidors hemsida.

Text: Gabriella Edebo • 2018-02-07 Uppdaterad 2018-02-07

Inför årets upplaga väntas publikrekord och tävlingen i sig har dessutom för första gången internationell FIS-status.

Det höjer standarden rejält. Vi räknar med att få hit åkare i världsklass, säger Hugo Mörtsell, en av Luleå tekniska universitets studenter som är med och arrangerar Luleå Big Air.

Big Air-tävlingen har blivit en av Luleås största evenemang under vinterhalvåret. Förra året kom 6000 besökare till universitetsområdet för att se de tävlande skid- och snowboardåkarna ta fart från den 22 meter höga rampen och till i år tror arrangörerna på att slå det rekordet med råge.

– Det här är en av de största tävlingarna i sitt slag i Sverige och i år hoppas vi på 10 000 besökare. säger Hugo Mörtsell, marknadsansvarig för Luleå Big Air.

Arrangörerna tror att det betyder mycket att Luleå Big Air nu är FIS-klassat via Svenska Skidförbundet och att åkarna som deltar därför har möjlighet att samla rankingpoäng mot större internationella tävlingar.

Det ska bli väldigt kul att bjuda åskådarna på absolut toppåkning. Säger Mörtsell.

Luleå Big Air sänds Live på lördag
Tävlingens speakers Bollen Valencia och Jeppenator som kommer sprida go stämning i vintermörkret. Foto: Andreas Bryngel

Anmälan till Luleå Big Airs fyra tävlingskategorier – dam- och herrklass i skidor respektive snowboard – håller öppet tills dess att starten går. De fyra studenterna som arrangerar tävlingen hoppas att FIS-statusen ska ge fler tävlande framförallt i damklasserna.

Vi har jobbat stenhårt med tävlingen sedan i september. Det är sjukt kul att kunna nå ut till så många människor och att locka så många besökare hit till universitetsområdet, säger Hugo Mörtsell.

Luleå Big Air är kostnadsfritt för besökarna och bjuder på ett stort antal kringaktiviteter för alla åldrar. Under hela dagen den 10 februari går det bland annat att testa på att åka hundspann, labyrintorientering i snön, rally-cross och längdskidor. Friluftsbutiker och andra lokala företag kommer också finnas på plats och dessutom foodtrucks och en bar för att hålla hunger- och törstnivåer på en bra nivå. Eventområdet ligger på LTU campus, bredvid Teknikens Hus.

Fler nyheter från Luleå Big Air:


– På tävlingsområdet kommer det finnas en ”minivinterstudio” med två programledare. Speakers under tävlingen är Jesper ”Jeppenator” Norén (som kommer att vara expertkommentator i tv vid tävlingarna i freeski under OS i Pyeongchang) och Bollen Valencia.


– Luleå Big Air kommer att livesändas här på Åka Skidors hemsida.


– Utöver tävlingsklasserna går det även att delta i en studentklass. Där är det publikens jubel som avgör vinnarna istället för domare.

Luleå Big Air sänds Live på lördag

Big air-tävling och skidfest i Luleå


Text: Gabriella Edebo • 2018-02-07
Big airEvent

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen