På väg mot nytt världsrekord. Foto: Matt Erving

Nytt världsrekord i antal höjdmeter på skidor

18654 höjdmeter på 24 timmar är det nya världsrekordet efter att amerikanen Mike Foote tagit sig 60 gånger upp och ner för en liten backe i Whitefish, Montana.

Text: Gabriella Edebo • 2018-03-24 Uppdaterad 2018-03-24

Mike Foote sysslar med ultralöpning och skimo på professionell nivå och bestämde sig för att försöka slå rekordet i antal skidade höjdmeter på 24 timmar.

Rekordet att slå på strax över 60 000 fot var satt 2009 av österrikaren Ekkehard Dörschlag. Foote satsade på strax över 61 tusen fot, alltså mer än 18 tusen höjdmeter, uppdelat på 60 varv upp och ner för en pist i Whitefish, Montana.

För att sätta distansen i perspektiv innebär det att ta sig från havsnivå till toppen av Mount Everest och ner igen, två gånger.

Med sig på plats under rekordförsöket hade han med sig ett helt team av familj, vänner och invånare i byn som kom och gick under dygnet för att stötta den lokala Montana-sonens försök den 17e mars.

Supportteamet såg till att Foote fick i sig varm vätska, ibland i form av te med utspädd lönnsirap för extra energi, energigels, chips och allt möjligt med högt kaloriinnehåll för att hålla honom igång. Dessutom såg de även till att han hade ett andra par skidor väntande i botten redo med hudarna på för att undvika att slösa tid på att sätta på dem efter varje varv.

”Det kändes inte bra alls de första varven. Min hjärtfrekvens var högre än den borde och jag svettades mer än jag borde. Men sen kom jag in i lite bättre rytm. Och att ha support som tvingade I mig mat var trettionde minut hjälpte för att hålla energinivåerna konstanta.” Berättade Foote om den första delen av dygnet.

Nytt världsrekord i antal höjdmeter på skidor
Alla 60 varvtider

De mörka timmarna under natten var de tuffaste, både eftersom snön frös till is i kombination med sinande energireserver. Mike brände i snitt 500 kalorier i timmen.

När solen tillslut började komma upp kände sig Foots aningen bättre igen. Hans tempo hade droppat från det inledande snittet kring 20 minuter till 27 per varv, men han låg fortfarande precis inom gränsen att klara rekordet på 24 timmar.

”Jag känner mig lite känslosam. Jag har lagt så mycket tid och energi på det här. Det är definitivt ett av mina största mål i livet jag uppnått så här långt, trots att jag inte var så självsäker att jag skulle klara av det när dagen närmade sig.” säger Mike efter att han satt rekordet.

När Mike slutförde det 59e varvet var rekordet hans, men han klämde ändå in ett sista varv på en av de snabbaste varvtiderna innan han kollapsade i botten med fem minuter tillgodo.

Nytt världsrekord i antal höjdmeter på skidor
Mike Foots firar med en ordentlig slurk skumpa efter satt världsrekord. Foto: Elliot Woods

Rekordet i siffror:

61 200 fot / 18 654 höjdmeter
60 varv
1 020 fot / 311 höjdmeter per varv
5 par stighudar
2 par skidor
9-10 000 kaloriers intag
700 ml lönnsirap utspätt i dricksvattnet
20:05 – tid för första varvet
21:27 – tid för sista varvet
200 – antal gånger frågan “hur mår du?” ställdes

Test: Salomon Shift


Toppturstyper – vilken är du?


Missa inte: Åka Skidor Ski Camp 2018


Text: Gabriella Edebo • 2018-03-24
The North FaceToppturUSAVärldsrekord

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen