Foto: Norges Skiforbund telemark/randonee

Artiklar

Nya världsrekord i höjdmeter på ett dygn

Tre norrmän begav sig i helgen ut med målet att sätta nya världsrekord i antal höjdmeter på skidor uppnådda för egen maskin under 24 timmar.

Text: Gabriella Edebo • 2018-05-22 Uppdaterad 2018-05-22

Amerikanens världsrekord från tidigare i år stod sig inte länge. Mike Foote från Montana i USA satte den 17e mars 2018 ett nytt världsrekord med 18 654 höjdmeter på ett dygn.

I lördags kväll samlades Glenn Tore Løland, Lars Erik Skjervheim och Malene Blikken Haukøy från det norska randonée-landslaget vid Myrkdalens liftar med ett mål i sikte. De skulle sätta nya världsrekord i flest antal höjdmeter på skidor uppnådda för egen maskin på 24 timmar.

Nya världsrekord i höjdmeter på ett dygn
Malene under några av dygnets mörkaste timmar. Foto: Haakon Lundkvist

Malene Blikken Haukøy behövde komma över 10 000 höjdmeter för att sätta ett nytt officiellt världsrekord på damsidan. Det slog hon med råge efter att ha loggat 15 440 meter när ett dygn tillslut passerat. Malene sa innan försöket att hon ville sätta ett rekord som ska vara svårt att slå framöver, så det var inte något alternativ att sluta innan de 24 timmarna gått.

Glenn Tore Løland passerade det gamla världsrekordet och nådde totalt 19 123 höjdmeter. Det blev däremot inget nytt världsrekord eftersom han fick se sig slagen av sin urstarke landsman.

Nya världsrekord i höjdmeter på ett dygn
Lars Erik rycker av hudarna i farten på toppen. Foto: Haakon Lundkvist

Lars Erik Skjervheim kan numera titulera sig som världsrekordhållare med 20 939 höjdmeter på 24 timmar. Det är så vansinnigt som ett snitt på 872,5 höjdmeter i timmen, alla 24 timmarna. Som jämförelse brukar vanliga dödliga på tur beräknas gå cirka 400 höjdmeter i timmen, men då komma upp i kanske omkring 1000 totalt och inte det tjugodubbla.

Nya världsrekord i höjdmeter på ett dygn
Tre från det norska randonéelandslaget ger sig iväg. Foto: Haakon Lundkvist

Inför rekordförsöket sa Malene att det tuffaste skulle bli den mentala kampen för att orka fortsätta trots det otroligt monotona formatet. De skulle gå upp och åka ner för en bana på 450 höjdmeter som Myrkdalens skidort preparerat speciellt för tillfället.

46 och en halv runda upp och ner blev det tillslut för Lars Erik och lite drygt 34 för Malene.

Nya världsrekord i höjdmeter på ett dygn
Påfyllning av chips och värdefulla kalorier mellan varven. Foto: Haakon Lundkvist

Banans karaktär hade de diskuterat noga inför rekordförsöket och de hade bland annat analyserat Mike Foote’s rekord som sattes i en kortare bana, vilket innebar fler byten mellan stighudar och utförskörningar. Istället för de totalt 60 varven på en 311 meters bana tänkte de spara in tid på att ha färre byten, utan att det skulle bli allt för långa och tråkigt enformiga varv.

”Løypa er veldig enkel, og vi blir helt sikkert drittlei, men det er veldig effektivt.” Sa Malene innan rekordförsöket.

Nytt världsrekord i skidade höjdmeter på 24 timmar


Amazon sponsrar höjning av skidbacke


I skuggan av Mont Blanc


Text: Gabriella Edebo • 2018-05-22
ArtiklarNorgeStighudarTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen