Sprillans nya skidor. Foto: Norse skis

Artiklar

Skidsnack #13: Veckans nyheter i skidvärlden

Veckans nyhetssändning rapporterar om lavintema på Vetenskapens Värld, tips från proffsen om hur du går på tur utan bindningar anpassade för ändamålet och mycket mer.

Text: Gabriella Edebo • 2019-03-31 Uppdaterad 2019-03-31

Vetenskapens värld med tema laviner

I veckans avsnitt av Vetenskapens Värld på SVT var temat laviner. Avsnittet ”Lavinens urkraft” handlar om laviner ur ett vetenskapligt perspektiv. Se och lär från från bland annat ett experiment i Kanada där de försöker mäta krafterna och hur en lavin beter sig med ett gäng sensorer, kameror och annan mätutrustning. Avsnittet ser du gratis på SVT Play här fram till den 24 april.

Säkrare lavinobservationer med hjälp av drönare

Med hjälp av studenter på Mittuniversitetets program Sportteknologi i Östersund håller Naturvårdsverket på att testa nya sätt att göra observationer till fjälls utan att behöva exponera personal för utsatta områden. Med hjälp av drönare kan de ta sig till platser som annars vore för svåra eller farliga och få ett nytt unikt perspektiv på lavinaktivitet. Just nu pågår testerna kring Kebnekaises fjällstation.Nytt svenskt skidmärke på gång

Norse Skis är ett nytt Göteborgsbaserat företag som startars av Patrik Sanne, som tidigare jobbat på Faction nere i Schweiz. Nu har han av ett gäng olika anledningar flyttat hem till Göteborg, men att sluta bygga grymma skidor var inget alternativ. Sedan innan har han bland annat tagit fram den lätta turskidan med riktigt exklusiva material Prime från Faction i nära samarbete med Sam Anthamatten.

Skidsnack #13: Veckans nyheter i skidvärlden

Jennie-Lee tillbaka på snö

Efter en lång rehabperiod på grund av en korsbandsskada är nu en av våra toppåkare i freestylelandslaget äntligen tillbaka i backen. Jennie-Lee Burmansson har i veckan gjort sina första svängar i Kläppen och förhoppningsvis funkar knät bra nog så hon kan börja samla på sig lite lufttid i parken igen inom kort.

Stryn öppnar 29 maj

Sommarskidåkning på ingång! Den 29 maj drar Stryn sommerski igång sina liftar för säsongen, och håller öppet så länge snötillgången tillåter.

Vårdslös älg i Romme

En skidåkare i Romme blev nästan tacklad av en älg mitt i pisten i måndags.

Haglöfs Åka Skidor Freeride Days drar igång idag

Råkar du befinna dig i Åre men har missat att vi de kommande dagarna kommer köra clinics, testa ny utrustning och ha det allmänt gött tillsammans i samband med Haglöfs Åka Skidor Freeride Days? Trösta icke, än är det inte för sent att ansluta. In på akaskidorevents.se och läs mer.

Branäs bygger ny lift

Till nästa säsong satsar Branäs i Värmland på att bygga en ny 6-stolslift som ska fördubbla kapaciteten i ”Sjöområdet” i norra delen av Branäsberget. Den nya expressliften blir 850 meter lång och har en kapacitet på 2600 personer per timme. Prislappen sägs ska landa på 50 miljoner kronor och liften ska stå klar redan till nästa vinter.

Skidsnack #13: Veckans nyheter i skidvärlden
Placering av den nya liften i Branäs. Foto: Pressmeddelande

Gratis lavinföreläsning i Stockholm nästa vecka
Stiftelsen Skiers Left arrangerar på onsdag kväll en kväll om offpiståkning, laviner, snö, säkerhet i bergen och skidfotografi. Åre Lavincenter och skidfotolegenden Felix Oppenheim kommer också att vara på plats och ett av Oppenheims signerade skidfotografier auktioneras ut till förmån för Skiers Left. Tid: onsdag 3 april kl. 18:30-21. Mer info hittar du här.

Bakom kulisserna och på tur utan gåläge

Häng med bröderna Regnér och Hedvig Wessel till Kanada på fotografering med kändisfotografen  Grant Gunderson. Krashade drönare, pillows och Olles lifehack för att slippa turbindningar för att gå på tur.

Is, palmer och 4000-meterstoppar

Eis & Palmen är en halvtimmes film om två tyskar som får för sig att traversera hela Alperna. På cykel. Och åka en massa skidor längs vägen, på så höga toppar som möjligt dessutom. En riktigt häftig historia som är väl värd att se.

Skidsnack #12: Veckans nyheter i skidvärlden


Årets friåkningsevent: Haglöfs Åka Skidor Freeride Days


Nästa generations svultna skidåkare


Text: Gabriella Edebo • 2019-03-31
Artiklarskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen