Foto: Stellar Equipment

Artiklar

9 prylar för en lyckad topptur

Vi listar några måsten och bra-att-ha-grejer att alltid ha liggandes i ryggan när det nalkas topptur.

Text: Åka Skidor • 2019-04-23 Uppdaterad 2019-04-23

Om det är val av skidor, pjäxor, bindningar och stighudar är det den här artikeln du ska läsa.

Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur

Kask Rubens Cap
Ett ytterst praktiskt plagg när du går uppför, speciellt om den som Rubens Cap är tillverkad i ett snabbtorkande syntetmaterial. Skärmen skyddar ansiktet från starka solstrålar och ihop med en nacktub kan du enkelt justera värmen.
400 kronor

Mizu S4
Liten och smidig, isolerad vattenflaska som rymmer 400 milliliter. Perfekt för att ta med sig något varmt att dricka på toppturen, typ grönt te.
285 kronor

Buff
Nackkrage, tub – kärt plagg har många namn. Skyddar nacken från vind och sol, och kan dras upp över truckerkepan när det blir lite extra bitigt.
179 kronor

Piz Buin Mountain Sun Cream + Lipstick SPF 50
Solskydd modell kraftig är ett måste på turen. Valla på en generös dos på både läppar och hud för ett vatten- och svettresistent skydd hela dagen.
129 kronor

9 prylar för en lyckad topptur

Stellar Equipment Ultralight Down Hood
Ha för vana att alltid ha en dun- eller puffjacka liggandes i ryggsäcken, även om det ser ut att bli en varm dag på berget. Perfekt att dra på utanpå skaljackan när vädret slår om utan förvarning eller när du tar en fikapaus på toppen.
2 595 kronor

Poc Did Glacier Jeremy Jones
En modern variant av den klassiska glaciärbrillan med rejält skyddande linser. Sidolapparna i fuskskinn skyddar både mot strålning från sidan och vassa snökristaller som yr i vinden.
1 990 kronor

Hestra Ergo Grip Active
Ett par tunna och smidiga handskar i vindtätt material är guld värt när du går uppför, både för att hålla värmen och inte bränna händerna i solskenet (lita på oss, det är rejält oskönt).
795 kronor

Arc’teryx Alpha SK 32
En lätt och rymlig ryggsäck är ett måste på tur. Skippa allt onödigt krimskrams och fokusera på det som är viktigt istället. En storlek på 32 liter är dessutom alldeles precis lagom för en dagstur.
2 799 kronor

Fika
Mer än du tror du behöver, om du inte är bergsguide och överlever på en minimal näve nötter. Ju mer mums du har med, desto bättre stund av njutning i solgropen eller på toppen. En ”nöd-snickers” eller liknande som mosad ligger och skvalpar i botten kan vara räddaren i nöden när turen blir lite längre än planerat, eller din partner glömt sin lunchmacka.
Pris: Snåla inte

Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur


Sofia Forsman – att gå sin egen väg


Verksta'n: packa skidfodralet


Text: Åka Skidor • 2019-04-23
ArtiklarPrylarTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen