Foto: Mattias Fredriksson

Artiklar

Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur

Att hitta rätt prylar för toppturen är inte alltid busenkelt. Det gäller att matcha rätt skidor med rätt pjäxor och bindning för att hitta rätt balans mellan vikt och åkegenskaper. Åka Skidor hjälper dig på traven.

Text: Tobias Liljeroth • 2019-04-16 Uppdaterad 2019-04-16

Utbudet av alpina turprylar har fullständigt exploderat de senaste åren. Det här är utan tvekan den del av skidåkning som växer snabbast just nu över hela skidvärlden, så även här i Sverige.
Men, det är inte alltid helt enkelt att hitta rätt i den veritabla djungeln av prylar som marknadsförs som topptursspecifika, eller som friåkningsprylar med låg vikt. Risken finns att du sätter ihop en utrustning som inte fungerar optimalt tillsammans, vilket i sin tur kan hämma din åkning i slutändan.

Grundregeln när du plockar ihop ett toppturskit är relativt enkel; för att få ut optimal prestanda ur din utrustning bör skidorna och pjäxorna väga ungefär lika mycket. För lätta pjäxor jämfört med skidorna gör att du inte klarar av att driva dem och de blir svåra att kontrollera. För tunga och kraftiga pjäxor på en lätt skida gör att du kommer att trycka igenom dem med för mycket kraft och överstyra dem.

200-300 grams skillnad kan funka, men inte så mycket mer än så. Egentligen är det inte så mycket vikten i sig som är det viktiga, utan istället material och konstruktion i skidor och pjäxor eftersom de styr det tänkta användningsområdet. En lätt toppturspjäxa har till exempel en tunnare plast i skalet i kombination med mer slimmade spännen och en tunnare innersko för att få ner vikten. Detta gör i sin tur att kraften som din kropp genererar inte kan föras ut till skidan på samma sätt som via en pjäxa med kraftigare plast och innerskor, även om de båda uppges ha ungefär samma flex.

”för att få ut optimal prestanda ur din utrustning bör skidorna och pjäxorna väga ungefär lika mycket.”

Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur
Man kan aldrig skriva »Ut på tur, aldrig sur« för många gånger. Förutom om du går med fel prylar. Foto: Mattias Fredriksson

Enligt samma regel bör även bindningen anpassas efter resten av utrustningen och hur du tänkt använda dina prylar. Ju större fokus på långa turer och uppförsgång, desto lättare bör bindningen vara. Och lättare bindningar brukar som regel betyda mindre vridstyvhet och lite försämrade utlösningsegenskaper och fasthållning på stökigt underlag – de går alltså inte att köra lika fort och hårt med ju lättare de blir.

Så med andra ord, fundera på vilken typ av toppturer du kommer att gå och plocka ihop din setup därifrån. Men precis som vanligt så ber vi dig att vara helt ärlig mot dig själv och fundera över hur du verkligen kommer att använda din utrustning. Det finns ingen anledning att köpa superlätta prylar bara för sakens skull, eller köra runt på en överdrivet tung utrustning för att plocka stilpoäng i liftkön.

Rätt prylar till rätt användning är mottot här.

Superlätt

Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur

Speed touring är din drog. Höjdmätaren på armen är din piska, morot och bästa turkamrat. Du går ofta, fort och mycket och värdesätter effektiviteten uppför framför de renodlade utförsegenskaperna. Visst, du gillar att åka utför, men du kör hellre fyra åk på en dag istället för mesiga två, och dina prylar bör efterspegla den filosofin – här står låg vikt i fokus. Och det går inte att hitta lättare skidor än Moonlight från Alta i Nordnorge. Dynafits pjäxserie TLT har dominerat den här genren i en herrans massa år nu.

Skida Moonlight Northern Light Carbon Vikt 1101 gram (174 cm)
Bindning ATK SLR Release Vikt 125 gram
Pjäxa Dynafit TLT7 Vikt 1010 gram (storlek 27,5)
Stighud Pomoca Race 2.0

Lätt och långt

Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur

Ser du liftar mest som något onödigt ont och lägger hellre dina skiddagar på ställen som Kebnekaise eller Grand Saint Bernard, men värdesätter fortfarande utförsåken tillräckligt mycket för att inte vilja gå för de allra lättaste prylarna? Sikta på en lätt, topptursdedikerad skida på strax under 100 millimeter i midjan. G3 Zed har dessutom elastisk utlösningsfunktion i tådelen för en dos extra säkerhet utför, utan att kompromissa med vikten.

Skida Black Diamond Route 95 Vikt 1550 gram (173 cm)
Bindning G3 Zed Vikt 345 gram
Pjäxa Tecnica Zero G Tour Pro Vikt 1320 gram (26,5)
Stighud Colltex Clariden

Free touring

Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur

Du är en skidvärldens kameleont som rör dig lika hemtamt inom liftområdets gränser vissa dagar, och tvekar inte att ge dig ut på långa dagsturer nästa dag. Du kan lika gärna lägga några dagar i Åre eller Kittelfjäll, som att dra på en långhelg till Lofoten. Du behöver en setup som är lätt uppför, men samtidigt stabil och pålitlig utför. Sikta på en skida strax över 100 millimeter i midjan med en lättare konstruktion och stighudar i en mix av mohair och nylon. Det här är så allround som det någonsin kan bli.

Skida Black Crows Navis Freebird Vikt 1675 gram (179,4 cm)
Bindning Marker Kingpin 13 Vikt 750 gram
Pjäxa Atomic Hawx Ultra XTD 130 Vikt 1420 gram (26.5)
Stighud G3 Alpinist+ Glide

Bummarkittet

Guide: Så väljer du rätt prylar för topptur

Det här är setupen för dig som åker mycket i stor terräng i Alperna eller Nordamerika och vill ha en utrustning som funkar till allt, från stökig, uppkörd snö till bottenlöst puder. Den här kombinationen fungerar perfekt när du vill upptäcka liftnära sidecountryåk och är inga problem att ta med på enstaka heldagsturer. Om du planerar att gå längre än så finns det mer lämpade prylar, det här är trots allt en setup som sätter åkningen i första rummet med runt 115 millimeter i midjan på skidan och en pjäxa som klarar av att driva riktigt köttiga skidor utan att ge vika. Lägg till ett par stighudar i nylon ihop med MacGyver-bindningen Shift och du är redo för det mesta på berget, utan knussel.

Skida Blizzard Rustler 11 Vikt 1950 gram (180 cm)
Bindning Salomon Shift Vikt 850 gram
Pjäxa Dalbello Lupo Factory Vikt 1860 gram
Stighud Black Diamond Ascension STS

Klimatsmart topptur med tåg i Norge


Dalbello och Marker satsar på lätta prylar för topptur


Verksta'n: packa skidfodralet


Text: Tobias Liljeroth • 2019-04-16
ArtiklarPrylarTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen