Foto: Svenska Skidförbundet

Artiklar

Skidsnack Juli: politik, backhoppning & fjällvett

Ska Reine Barkered byta karriär och bli politiker istället? Läs mer om vad som hänt i skidvärlden den senaste månaden i #skidsnack.

Text: Gabriella Edebo • 2020-07-26 Uppdaterad 2021-08-19

Framsteg för damer inom backhoppning

Nu har det internationella skidförbundet FIS beslutat att även kvinnliga backhoppare ska få tävla i stor backe på VM kommande vinter. 19-åringen Astrid Norstedt som är ett av Sveriges framtidshopp är glad över beslutet berättar hon i en intervju med SVT.

En snowboardlegend har lämnat

Den norska snowboardlegenden Tom ”Tommen” Bjerknæs har gått bort vid 70 års ålder. Om du någon gång åkt i Hemsedal eller Stryn är chansen stor att du stött på denna skäggiga och enormt äskade profil som spenderade mellan 150 och 280 dagar på snö varje vinter. Tommens bortgång väckte mängder av känslor och delade historier på sociala medier.

Stryn stänger 2 augusti 

Efter lite liftproblem och varma temperaturer denna sommar är det nu bestämt att Stryn Sommerski i Norge avslutar säsongen nästa söndag, den 2 augusti. 

Det omöjliga åket från toppen av K2

Minns ni den vansinniga polacken Andrzej Bargiel som blev först i världen med att lyckas åka skidor från toppen av K2? Nu finns en långfilm att se gratis om det syrefattiga äventyret. Läs mer och se filmen här.

Film: Det omöjliga åket från toppen av K2

Åre Bergbana firar 110 år

Bergbanan i Åre har fraktat skidåkare från torget upp till platån vid Fjällgården i hela 110 år.

4,7 miljoner i stöd till svensk skid- och snowboardidrott 

Riksidrottsförbundet har beslutat att 4,7 miljoner av Regeringens stödpaket på 500 miljoner kronor ska gå till Svenska Skidförbundets idrotter. Den största delen, 3,1 miljoner, går direkt till de 169 föreningar som ansökt som stöd. 

Debatt om nybygge i Ullådalen

Det har i flera års tid varit het debatt om ett planerat bygge av lägenhetshotell i Ullådalen i Åre, som en norsk intressent fick bygglov för 2018, men överklagades av bland annat Naturskyddsföreningen. Nu i sommar kom beskedet att Mark- och miljööverdomstolen stoppar bygglovet för vad många ansåg var en för stor byggnad som inte skulle passa in i naturen och potentiellt skadligt för det närliggande Natura 2000-området. Bygget är dock inte helt stoppat i nuläget då processen för överklagan på ytterligare ett bygglov för en något mindre anläggning inte är klar ännu.

Skidsnack Juli: politik, backhoppning & fjällvett
Skiss av nya Ullådalsstugan.

Ska Reine Barkered bli politiker?

I en av ovan nämna debatter som skedde i en facebookgrupp riktad mot Årebor klev borgmästaren av Stomparköping, alltså Freeride World Tour-åkaren och Duvedsbon Reine Barkered in i diskussionen med ett långt och väl avvägt inlägg. Bland annat skrev han om den inte så sammanhängande arkitekturen och avsaknaden av mysig fjällby-känsla i Åre och ”att bygga en Finlandsfärja uppe i Ullådalen skulle inte förbättra detta. Men gärna en lägre byggnad som smälter in i landskapet, kanske grästak. Sedan så lägger man på många krav om att fixa till området närmast bygget och förstärka känslig mark och ge bygget en känsla av att alltid ha stått där.”. Kanske är det en första glimt av en framtida karriär som kommunpolitiker eller dylikt vi fått skymta?

Fler fjällolyckor än vanligt

Enligt Svenska Fjällräddares Riksorganisation har betydligt fler besökt fjällen hittills under 2020, trots att många fjällstationer och skidanläggningar var stängda under våren. Framförallt är der nu under sommaren som fler sökt sig till fjällen under sin hemester. Hör mer i inslaget från Sveriges Radio nedan.

Skidsnack Juni: hjältar, antikroppar och världsrekord


Stort test: 9 mångsidiga skidryggor


Skidåkare i karantän – en recap av coronavåren 2020


Text: Gabriella Edebo • 2020-07-26
ArtiklarNyheterReine BarkeredskidsnackSommarskidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen