Marty Schaffer ovanför molnen i BC, Kanada Bild: Zoya Lynch

Artiklar

Ledare: Banger!

Bakom varje förtrollande skidbild finns en historia av slit, svett, blod och glädjetårar. Om det är värt allt slit? Absolut.

Text: Tobias Liljeroth • 2020-10-26 Uppdaterad 2020-10-26

”åh, banger!” Jag vet inte hur många gånger jag hört den frasen sprutas ur skidfotografen Mattias Fredrikssons upphetsade mun under diverse foto- och reportageuppdrag över hela skidvärlden.

Att skapa skidbilder må se ut som en dröm men handlar i mångt och mycket om en tidsödande process bestående av väldigt mycket väntan och väldigt lite skidåkning. Ironin av att befinna sig på några av världens bästa platser för skidåkning i förhållanden som är värda att döda för och inte åka skidor, för att inspirera andra att åka skidor, är fascinerande påtaglig.

Det är en process som består av tidiga morgnar, sena kvällar, sena luncher, ingen lunch, sena middagar, traversering tvärs över perfekta snöfält i jakten på den perfekta svängen, bootpacks i midjedjup snö, väntan på ljus eller luckor i molntäcket, blöta handskar, kalla kroppar, kastande av snöbollar, debatter om man svängt på eller vid sidan av snöbollen eller inte, nya snöbollar, missförstånd över radios, kassa svängar, svängar på hel fel ställen, fylla fotografens ryggsäck med snö, spruta ner fotografen med snö, fotografer som glömmer att slå på kameran eller ställa in fokus ordentligt, fotografer som klättrar i träd för att få exakt rätt vinkel, andra åkare som kommer in i bildrutan. Eller precis vad fasen som helst som du kan tänka dig.

Men när ögonblicket då allt linjerar inträffar är allt det där värt det. Det är då magi skapas.

Ledare: Banger!
Øysten Bråten under vårsolen i Riksgränsen. Bild: Sofia Sjöberg

Bilderna har alltid stått i centrum i Åka Skidor och har gjort det sedan vårt första nummer kom ut i december 1974. Vilket kanske inte

är så konstigt med tanke på att vi grundades av han som kom att kallas för mannen som uppfann yrket skidfotograf, Felix St Clair Renard.
(Och för övrigt satte sig själv på det allra första omslaget.)

Bilderna är hjärtat i allt vi gör och vi spenderar både orimligt mycket pengar och tid på att gå igenom tiotusentals skidbilder varje år. En ångestfylld process där vi vet att mängder av makalösa skidbilder kommer att sluta sina dagar på diverse hårddiskar utan att ses av många fler än fotografen, en handfull bildredaktörer från olika skidtidningar och eventuellt åkaren på bilden. Det är en skidfotots naturlag som tyvärr aldrig lär komma att ändras speciellt mycket på, även i de sociala mediernas tidevarv.

Men skapandet kommer fortsätta att pågå där ute i bergen i många, många år till. För så länge det finns fotografer med visioner och åkare som är beredda på att svettas för att skapa skidkonst så kommer bild-redaktörernas hårddiskar fortsätta att svämma över varje vår.

Just därför är det extra kul att kunna presentera Åka Skidors extra stora superzoom med bilder från några av världens absolut bästa skidfotografer. Fylld med, ja… bangers.

Ledare: Banger!
Ny stil på bilder av en ny stil av skidåkning. Bild: Alric Ljunghager

I det senaste numret av Åka Skidor kan du se dessa bilder och många, många fler. Tidningen går att läsa digitalt via Readly eller som fysisk tidning.

Men ärligt talat, riktigt bra bilder ser bättre ut i print. På bra papper, av rätt kvalitet. Teckna en prenumeration så landar världens bästa skidbilder rakt ner i din brevlåda. Varje månad.

The Ridge of Dreams – Det ultimata åket


La Clusaz – friåkarnas födelseplats


Köp rätt pjäxor


Text: Tobias Liljeroth • 2020-10-26
ArtiklarFoto

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen