101 år gammal är Klaus Obermeyer en levande skidlegend. Foto: MSP

Skidlegend

Den 101-årige skidlegenden Klaus Obermeyer åker fortfarande

Han flydde från nazisterna på skidor, blev skjuten i bergen, tog sig till Amerika, blev skidlärare i Aspen och uppfann dunjackan och plastpjäxan. Bland annat.

Text: Peter Nilsson • 2021-04-07 Uppdaterad 2021-10-28

Det finns skidåkare. Och så finns det skidåkare. Och så finns det Klaus Obermeyer – den numera 101-årige tysken som betytt mer för skidåkningen än få andra personer i sportens ärofyllda historia.

Skidåkning är huvudingrediensen i Klaus Obermeyers händelserika liv. Han föddes 1919 i den lilla staden Oberstaufen i Bayern i Tyskland. Där, vid tre års ålder, snickrade han ihop sina första »skidor« av en lådbotten och snören som han fäste framtill på träbiten och virade runt knäna och som han gled utför en sluttning nära hemmet på. Några år senare fick han ett par riktiga skidor av sin far i julkapp, det blev starten på en livslång kärlekshistoria.

Som ung man studerade han till flygingenjör i München men vid 27 års ålder, i slutskedet av andra världskriget, fick han nog av Hitler och nazisternas tyranni och flydde på skidor till Schweiz. Men under flykten blev han skjuten av nazisterna, föll utför en klippa, bröt benet och lämnades att dö där på berget. Klaus lyckades trots det ta sig ner från berget och hittades av en sjuksköterska som gömde honom inne på sjukhuset. 

Under tiden han låg där tog kriget slut och två år senare, 1947, tog han sig till Amerika. Med 10 dollar på fickan kom han till Aspen där han började jobba som skidlärare. 

De nyligen uppfunna liftarna hade gjort det enkelt att ta sig upp för bergen, men de ullrockar som folk använde för att åka skidor i gjorde inte sitt jobb med att hålla sina ägare varma. Blöta och kalla frös de i liften. Obermeyer fick en idé. Tänk om man kunde ha en jacka som var varm som en sovsäck? Han skred till verket, tog fram saxen och sydde om sin gamla dunsovsäck som hans mor hade gett honom innan avfärden till USA till en jacka. Vips var den första dunjackan uppfunnen och med den hans eget företag, Sport Obermeyer.

Han slog inte av på takten med idérikedomen efter det, tvärtom, Klaus Obermeyer hade bara börjat sin innovativa bana. Han uppfann senare även skistoppers, solkräm, skidpjäxor av plast och mycket annat. 

En straight air anno 1950. Klaus Obermeyer har full koll på stilen. Foto: Obermeyer

Och ja, han åker fortfarande skidor.

– Att åka skidor är lättare än att gå vid det här laget, sa han med ett skratt i en intervju till CBS vid sin 100-årsdag som firades i stor stil på Hotel Jerome i Aspen.

Om det är något Klaus Obermeyers livsberättelse kan lära oss, är det att livet är fullt av möjligheter. Och att skidåkning är en av de mest fantastiska av de möjligheterna.

En ung Obermeyer i sin nyuppfunna dunjacka och en aningen äldre Obermeyer i en aningen modernare jacka.

Den första plastpjäxan. Foto: Colorado Expression

Obermeyers skiduppfinningar

• Dunjackan
• Solglasögon med spegellinser
• Vindjacka i nylon-material
• Solkräm för bruk på hög höjd
• Skidpjäxan i plast med två lager; ett hårt ytterskal och en värmande innersko
• Polotröja med elastisk krage
• Skidbromsen med två armar 
• Skidgoggles med dubbellins (tillsammans med Smith)
• Och mycket mera…


Text: Peter Nilsson • 2021-04-07
ArtiklarMSP FilmsSkidlegenderVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top