Joakim Croy tar en flygtur ovanför Engadindalen, utan privatjet eller helikopter. Foto: Martin Söderström

Schweiz

Åka Skidor Resguide: St Moritz

Schweiziska St Moritz är världskänd för dess grandiosa hotell och celebra besökare. Vi checkade in på Badrutt’s Palace för att utforska en värld dit vanliga dödliga saknar tillträde.

Text: Martin Söderqvist • 2022-12-27 Uppdaterad 2023-01-02

Vi möter vår guide André Herzog vid Corviglias dalstation. André ser frågande ut när han ser våra breda skidor. Han skrattar och säger på sin brutna engelska att det absolut inte var vad han hade förväntat sig när turistbyrån bad honom guida två journalister boende på Badrutt’s Palace. Själv har han ett par korta racecarvers lutande emot axeln.

Snickaren André är van vid att ta hand om den ekonomiska eliten i St Moritz skidbackar. Foto: Martin Söderqvist
Så, du vill bli hämtad efter skidåkningen i en Rolls Royce? Inget är omöjligt på Badrutt’s Palace. Foto: Martin Söderqvist
Utsikt från Diavolezza. Berninagruppen är några av Alpernas mest respektingivande bergsmassiv. Foto: Martin Söderqvist

Det visar sig snart att Andrés val av skidor för dagen nog var lite mer genomtänkt än vårt. Snötäcket är nämligen tunt, riktigt tunt, och väldigt hårt. Efter lite pekande och berättande om olika couloirer vi ser från toppliften på 3 057 meter höga Piz Nair, åker vi i stora, skärande svängar ner mot Lej de La Pesch och vidare i systemet.

Badrutt’s egengjorda choklad avnjuts bäst med en 90-kronors espresso i den tidlösa Le Grande Halle. Foto: Martin Söderqvist
Den bedårande utsikten från tidlösa Le Grande Halle är dock helt gratis. Foto: Martin Söderqvist

André berättar att säsongens snötäcke är extremt fattigt, och därför riktigt farligt då snön värmts upp från marken under. Han pekar på potentiella offpist-åk till höger och vänster, men avråder oss samtidigt från att ens fundera på att åka dem. Lavinfaran är alltför hög.

Den klippiga terrängen i St Moritz är full av utmaningar för kräsna friåkare som Mr Croy. Foto: Martin Söderqvist

Corviglias pister är trots den snöfattiga säsongen, preparerade till perfektion. Det finns en anledning till varför alpina skid-VM gått av stapeln här ett flertal gånger, senast 2017.

André visar oss VM-störtloppets startbrant och därefter några ställen där störtloppsåkarna flugit ett sjuttiotal meter utför krön. Han älskar att berätta om detta, det märker vi. Han är som en entusiastisk museiguide.

Joakim Croy kollar om kontot håller för ett besök i St Moritz’ Guccibutik. Foto: Martin Söderqvist

Corvatsch toppstation ligger hela 3 303 meter över havsnivån, och erbjuder högalpin skidåkning i världsklass. Den nordvända bergssidan direkt under kabinbanan är tävlingsarena för den respektingivande friåkningstävlingen Engadin Snow.

Joakim Croy övar stoppsladd och håller upp armen för att slippa få puder innanför kragen. Foto: Martin Söderqvist

Corvatsch mäktiga nordvästra couloir från toppen är tyvärr inte att tänka på en säsong som denna. Snön har rasat ända ner till den steniga marken högst upp. Inte heller den tydliga Furtschellas-couloiren verkar åkbar.

I närheten av de röda pisterna runt Giand d’Alva hittar vi däremot en del riktigt bra snö. Det är en ganska flack men lekfull terräng, som dock inte ger några direkta adrenalinkickar.

Det legendariska Badrutt’s Palace tornar upp sig mot en bakgrund av St Moritz mäktiga berg. Foto: Martin Söderqvist

I St Moritz finns det såklart också lyx i överflöd men sportbilar, pälsar och hästpolo i all ära – det är Corviglias välpreparerade pister och moderna liftar, den högalpina miljön och de branta couloirerna på det mäktiga Corvatsch, skogsåkningen i Sils samt Diavolezzas och Lagalbs enorma friåkningsytor som gjort orten till vad den är idag.

De vidsträckta bergen i St Moritz erbjuder riktigt bra åkmöjligheter och plats nog för alla som vill åka. 


St Moritz, Schweiz

Läge 

Byn St Moritz ligger på cirka 1 850 meters höjd över havet. 

Skidåkning 

De största skidområdena i dalen är Corvatsch, Corviglia och Lagalb/Diavolezza. Högsta toppen som kan nås med lift är Corvatsch på 3 303 meter över havet. Såväl pist- som offpiståkningen rankas som något av Alpernas bästa. 

Liftkort 

Ett dagskort för Upper Engadin kostar cirka 780 kronor. Ett sex dagars-kort går loss på runt 3 600 kronor.

Boende 

Några av de mest kända och anrika hotellen i byn är Hotel Kulm, Badrutt’s Palace Hotel, Carlton Hotel, och Kempinski Grand Hotel des Bains. De två första ägs och drivs fortfarande av familjen Badrutt, som på 1800-talet stoppade greven av Renesse från att bygga sitt palats någonstans i närheten av St Moritz. Ett dubbelrum på Badrutt’s Palace Hotel kostar från cirka 2 000 till 8 600 kronor per person och natt. En svit på Carlton Hotel i St Moritz går loss på mellan 3  000 och 30  000 kronor per person och natt. Ett dubbelrum på Inn Lodge i Celerina kostar från cirka 730 kronor per person och natt. 

Restauranger

La Baracca är den provocerande restaurangen i en arbetsbod, som blivit en megasuccé i St Moritz. Restaurangen ligger i centrum av byn, vid parkeringsplatsen till Signalbahn. Grand Hotel Kempinsky des Bains har tre restauranger som alla har en stjärna i guide Michelin.

kempinsky.com/stmoritz

Badrutt’s Palace har världens absolut bästa och lyxigaste sushirestaurang, Nobu. Den är höjd till skyarna i alla världens mattidningar, ytterligare beskrivningar är överflödiga. badruttspalace.com 


Text: Martin Söderqvist • 2022-12-27
ArtiklarResguideSchweizSkidorterBerninaCorvatschDiavolezzaEuropaMartin SöderqvistResaResguideSchweizSt Mortiz

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen