Bergsguidens bästa åk i Verbier
Marte Tveten utforskar den stora terrängen i Verbier. Foto: Anton Enerlöv

Bergsguidens bästa åk i Verbier

Bergsguiden Jimmy Odén har jobbat mer än 15 år i Verbier och kan bergen där bättre än de flesta andra. Det här är hans favoritåk i direkt närhet till liftarna.

Banana Couloir – Mont-Gelé

En fin ränna som nås via en kort klättring med efterföljande travers från toppen av Mont-Gelé-kabinen. Själva åket ligger på nordsidan och leder ner mot Tortin. Väl vid insteget är det fin åkning i fallinjen hela vägen.

Moa Wärvik i Bananen. Foto: Emrik Jansson

Nordsidan – Le Fou

Ett ganska äventyrligt åk som kännas avlägset trots att det ligger mitt i skidsystemet. Rännorna (läs de enorma lavingatorna) man åker i vittnar om vikten av tajming på det här åket. Detta är ett åk som ofta sluffar i insteget. 

Kabinen till Mont Fort ger tillgång till en enorm skidterräng. Foto: Anton Enerlöv

Baksidan – Mont Fort

Ett av Alpernas klassiska offpiståk som ofta är inledningen på dagsturer från Verbiers liftsystem. Nås från toppen av Mont Fort-kabinen och erbjuder en myriad av åkmöjligheter. 

Nordsidan – Bec des Etagnes 

Ett brant insteg som öppnar upp i stora fina ytor ner till Lac Cleueson. En kort hajk från Cabane de Tortin på Mont Fort leder upp till insteget på åket.

Xtreme Verbier körs varje år på Bec des Ross legendariska nordsida. Baksidan på berget har ett av Alpernas finaste åk. Foto: Anton Enerlöv

Sydvästsidan – Bec des Rosses

Ett fantastiskt fint och stort åk på hela 1 800 fallhöjdsmeter i fallinjen från toppen av Bec des Rosses och hela vägen ner till dalen.

Bruson

Om det snöar eller är dålig sikt är skogen på andra sidan dalen i Bruson ett hett stalltips. Här finns gott om fina åk i skapligt gles skog.

Fabian Omne leker i Bruson. Foto: Emrik Jansson


Jimmy Odén.

Bergsguide

Tänker du åka något av de här åken helt själv och utan lokalkunskap? Glöm det. Hyr istället en guide och få både bra och säker åkning på samma gång. Les Guides de Verbier är den största guidebyrån i regionen. 

guideverbier.com


Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!