Jens trodde aldrig han skulle bli skidlärare. Nu kan han snart titulera sig som högsta nivåns skidlärare inom brittiska skidskolan.
Jens Nyström – möt mannen bakom Stomp It Tutorials
Åka Skidor drog till Laax i Schweiz och träffade Jens Nyström som med mer än 300 000 följare på Youtube är Sveriges största skidinfluencer.
Vi pratar till att börja med om allt annat än skidåkning. Bland annat pratar vi om teorier kring en begynnande och djup skuldkris i USA, inrikespolitik i Sverige och så givetvis meningen med det Jens Nyström gör.
Och det är ungefär som vanligt när Jens sitter i liften. Hans klienter, somliga ditresta från Silicon Valley, efter att ha sett tutorials på Youtube, är ivriga att möta sin läromästare på hans hemmaplan i Schweiz.
Klienterna får ofta finna sig i att prata nationalekonomi med Jens som pluggat internationell ekonomi.
– Det är mer intressant, summerar Jens det hela när jag leende av förvåning frågar varför han, vars liv helt kretsar kring att sprida kunskap om alpin skidåkning, inte talar om det mellan åken.
I skrivande stund har Jens en bra bit över 300 000 prenumeranter på Youtube, nästan 80 000 följare på Instagram och nästan lika många följare på Tiktok.
Hans kanal Stomp It Tutorials har vuxit till en av världens mest spridda kanaler med skidåkning som innehåll.
Jens lär i sina videos på ett lättsamt sätt ut tricks och tekniker som gör din åkning snyggare och bättre.
Det är långt ifrån de svåraste konsterna du kan göra på skidor.
Filmerna är snarare riktade till de åkare som tar sina första steg mot att göra mer än att bara glida nedför preparerade pister.
— Jag tyckte jag kände igen din röst, säger tjejen i servisen lite förläget på Riders Hotel i Laax när jag och Jens ska äta middag där.
Servitrisen fortsätter mer ivrigt och berättar för Jens att hon de senaste dagarna övat på box slides.
Så pass att hennes höft har fått en del smällar och nu är öm. Men Jens instruktioner och pepp i den tutorial som handlar om just box slides har gett henne inspiration och motivation att ändå fortsätta.
Fortsätta ta sina första steg mot att lära sig en ny feature i parken, berättar hon.
Hon är märkbart tagen av att träffa sin onlinecoach IRL. Jens har lärt sig att ta uppmärksamheten med ro.
Han blir närmast smått förlägen i inledningen av konversationen. Men snabbt skiftar han över till en genuin nyfikenhet kring onlineadeptens framsteg och personliga utveckling.
Jens videos, eller de videos där Jens är ciceron, som produceras av hans videograf, är annorlunda jämfört med många andra skidfilmer.
I centrum står det som ska bli tittarens prestation, inte Jens. Förmodligen söker de flesta tittare Jens videos för att utvecklas själv, inte för att fascineras av Jens färdigheter.
Konceptet videotutorials är i sig inget unikt. I det nya paradigm vi stapplar in i, som spänns upp av internets infrastruktur, har barriären som skilt människors nyfikenhet från den existerande kunskapen pulveriserats och förintats.
Föräldrarna stöttade, trots en ansträngd ekonomi, med ett par Salomon 1080. 135 centimeter långa.
De höll i en vecka.
På till exempel Youtube kan du läsa en grundkurs inom det mesta. Via landningssidor med gedigen SEO kan du sedan köpa längre och mer djupgående kurser. Inom detta fält trodde sig Jens se sin nisch.
Studierna i marknadsföring syftade till att landa i en affärsverksamhet med onlinekurser inom skidåkning. Det tycktes både ligga rätt i tiden och koppla tillbaka till uppväxten på snö i Skellefteå på ett naturligt vis.
– Jag var tvungen att spela fotboll, tills jag var nio. Min far var en duktig fotbollsspelare. Sen lyckades jag sluta med fotbollen och kunde börja skejta istället. Vi kollade mycket skatefilm och jag började också åka snowboard. När jag var tolv slutade kompisarna med skateboard och jag följde efter. Ankarliftarna kring Skellefteå gjorde min höft sned och jag var tvungen att börja åka skidor istället för bräda, berättar Jens om hur skidåkningen kom till honom.
Föräldrarna stöttade, trots en ansträngd ekonomi, med ett par Salomon 1080. 135 centimeter långa. De höll i en vecka. Garantin gav Jens ett par 145 centimeter långa skidor i utbyte. Dessa höll i tre veckor. Nästa par skidor höll i 11 månader.
– Efter det fick jag ett par i vuxenlängd, 175 centimeter och jag själv var 150 lång. Jag minns att jag var vansinnigt upprörd över att ena dagen kunnat göra 540 till att inte kunna göra något alls med de nya skidorna.
Utan generösa garantier hade karriären alltså varit död redan där och då. Att köpa fyra par skidor inom loppet av 11 månader hade varit otänkbart för familjen.
Att åka på skidresor var också utom räckhåll. Möjligheten att se större berg bortom PVC-rören i Klutmarksbacken i Skellefteå gavs av vänners föräldrar.
Hemavan och Tärnaby på november-, sport- och påsklov var också ett stående inslag under tonåren.
Det var en tid av prövningar. En tid fattig på förutsättningar och lokala förebilder.
Men det var en tid av prövningar. En tid fattig på förutsättningar och lokala förebilder. Inspirationen och teknik för att utföra nya trick hämtades från filmer med Jon Olsson – filmer som hämtats med bittorrentteknik.
Frame för frame studerades rörelsemönster för att förstå hur kroppen skulle positionernas för att snurra på önskat vis. Poor Boyz Productions studerades också flitigt parallellt med Olssonfilmerna.
Railen i parken byttes ut mot alster signerade Jens själv när han på gymnasiet lärt sig jobba med CAD-verktyg. De yngre åkarna fick hjälp av de äldre: Jens och hans vänner. Kunskap och förutsättningar kanaliserades nedåt i leden.
Jens leker i det solvarma vårslasket.
Samtidigt hade vetskapen om än större berg smugit sig på under lektionerna i tyska. Kapitlet om Alperna i läroboken gav stoff till fantasier och mening till tragglandet av språket som skulle öppna upp nya platser för skidåkning.
– Det har präglat mig att ha tillgång till dåliga parker, att få bygga själv och vara kreativ med det vi haft. Att få det inpräntat att man har makt att själv göra det bästa av situationen, summerar Jens åren i Skellefteå.
När vännerna till slut, tre år efter studenten, och i Jens ögon tre missade chanser till säsongsliv i Alperna, gick med på att spendera i alla fall fem veckor i Schweiz skulle en dröm förverkligas.
Dessa veckor kom att bli inkörsporten till att han nu bor och lever i Flims, granne med skidorten Laax och en knapp timme med bil från Disentis där Jens första alpvinter spenderades.
Inne på kontoret i Flims är det stilla när Jens visar mig sin kontorsplats.
Uppe på berget har vi tidigare stött ihop med några gäster som deltar på veckans camp tillsammans med de coacher som Jens anlitat.
Sex coacher är anställda för att undervisa inom Stomp It Tutorials verksamhet.
Jens berättar att han jobbar för att fördela ut arbetsuppgifter. Han har en videograf som gör jobbet med att ta fram videos, vilket såklart är kärnan i verksamheten.
En av coacherna sköter kundtjänsten, en annan ser till att kanalerna på sociala medier hålls uppdaterade.
– Jag har skapat system för att postandet på sociala medier ska gå som ett schweiziskt urverk, summerar han det hela. Men lägger till att det behövs mer folk för att verksamheten verkligen ska rulla lika smidigt som han önskar.
Att basen för verksamheten ligger just här, i Flims/Laax, är resultatet av slumpens nycker.
Ett borttappat skidbagage på väg ned till Disentis, den där vintern då kompisarna gav med sig och drömmen om en vinter i Alperna blev verklighet, ledde till att Jens var tvungen att hyra skidor.
Via den snälla killen i hyrbutiken, som höll god min trots att Jens flera dagar på raken återvände med skidor som fått sig ett par rejäla stenkyssar, knöts de första kontakterna till lokalbefolkningen.
Läs mer om skidåkning i Schweiz:
• Klosters bjuder på kunglig friåkningsterräng
• Bergsguidens bästa åk i Verbier
• Nendaz – 4 Vallées bästa friåkningshemlighet
Killen i uthyrningen hade en soffa över och när kompisarna från Sverige for vidare till Hemavan efter fem veckor stannade Jens kvar i Alperna, vilket varit planen från allra första början.
Via nattlivet i Laax knöt Jens nya kontakter som ledde till möjligheten att fortsätta sova på soffor.
Han blev introducerad till skidskolan i Laax. Han såldes in som en parkcoach från en annan planet för att utveckla basen för skidskolan. Skidskolechefen nappade och satte Jens i arbete. Från 2010 till 2015 återvände Jens för att lära eleverna i skidskolan i Laax att åka park.
– Från att ha varit otroligt osugen på att jobba som skidlärare 2010 har jag gått till att nu i stort sett vara klar med den brittiska skidlärarexamen. Jag inser ofta hur svårt det är att lära människor att åka skidor. Att lära sig anpassa sitt språk. En liten förändring i vilka ord man använder för att förklara något gör stor skillnad i hur det går för eleven. Ju äldre jag blir, desto större respekt får jag för personer som kan åka och lära ut riktigt bra.
Sejouren i skidskolan i Laax tog slut. Affärsidén om onlinekurser skulle förverkligas.
Det visade sig vara en utmaning i sig bara att starta näringsverksamhet.
Att dessutom göra det i ett land som ligger högt i ligan över höga levnadsomkostnader är minst sagt modigt.
De inledande försöken att få igång verksamheten finansierades genom en komprimerad heltid som barista i Zürich måndag och tisdag.
Onsdagar blev delvis en vilodag och resterande del av veckorna lades på arbete med att filma tutorials och sätta upp infrastrukturen online.
– Jag hade ingen framgång med min kanal första vintern. Andra vintern släppte vi en nose butter-video som gick bra och jag fattade hur man gjorde videos som fungerade: Lite mer charmiga och djupgående. 2018 började jag göra klickbara titlar. Jag började plocka fram min personlighet mer och mer, mitt bästa jag från mina bästa dagar. Ett peppat och glatt jag. Folk verkar gilla att lyssna till den personen.
Till berättelsen om trevandet i inledningen ska tilläggas att hela den tänkta första säsongen av video gick i papperskorgen när Jens inte kände att kvalitén höll för att publicera. Idén att gå online i januari 2014 gick i stöpet.
– I november 2013 tittade jag igenom allt och tyckte de var dags att åka ner till Laax igen. Men denna gång med en bättre filmare. En kompis och jag hade också blivit bättre klippare.
Som bakgrund finns temat ekonomi med när Jens berättar om starten av kanalen. Att ta sig runt och komma upp på fast mark i Schweiz har krävt finurlighet, ett dedikerat arbete och en del uppoffringar.
– Det var sjukt kargt. Jag lämnade Schweiz sex månader för att ha råd att leva. Bodde hos familjen i Sverige, drog till Nicaragua för att leva billigt och gjorde videos om surfing som gick bra samtidigt som jag jobbade med Stomp It’s onlinekurs. 2017 var särskilt finansiellt stressigt, jag hade konstant 3 000 kronor på kontot. Det var tre svåra år 2015, 16 och 17. Sen har det ändå fungerat att livnära sig på verksamheten.
Idén med att sälja kurser online flög inte helt som planerat och fick ideligen justeras och anpassas till verkligheten.
– När jag började skulle jag sälja onlinekurser. Men det har aldrig riktigt funkat för mig att ha betalande prenumerationer på tutorials online. Att jag började med camps var en ren nödvändighet, sen visade det sig vara kul att göra dem. Just nu är det vansinnigt roligt att göra camps. Men att komma på ett camp är dyrt, och det skär lite i mig. Men jag måste ta betalt för att kunna hjälpa de andra gratis.
Med de andra syftar Jens till prenumeranter på Youtube samt följare på Tiktok och Instagram.
När vi ska plåta tillsammans får jag uppleva en åkare som står för intressant och ovanlig åkning. Bra på mycket, men inte bäst på något.
Vi plåtar park, carving, carvingtrick och försöker knäppa några bilder friåkning i vårslasket i skogen mellan pisterna ovan Laax. Jens är petig. Vill se förhandsvisningen i kameran titt som tätt för att se så allt ser bra ut.
Han talar sig varm om personer som bemästrar carving men känner sig långt ifrån så duktig som de bästa. Trots att han snart nått den högsta nivån inom brittiska skidskolan. I parken håller han ihop det. Är kontrollerad i luften och stilsäker. Gör inga trick som skulle resulterat i pallplatser på X games men det han gör det gör han bra. Paletten av talanger över genomsnittet är där styrkan sitter.
En klok man sa en gång, i ett annat sammanhang, att när du som kreatör slutar att kortsiktigt fokusera på pengar kommer pengarna till slut komma till dig.
Pengarna trillar nu in för Jens. Receptet för verksamhetens form verkar han funnit. Hans talang har kommit till sin rätt.
Och så undrar ni kanske hur det var med meningen med det Jens gör? När jag ställer frågan blir han tyst en stund.
Han trevar sig fram till ett svar men fastnar i meningar som slutar halvvägs. Något riktigt svar kommer aldrig.
Det kan vara så att det har att göra med något som liknar principen för Ockhams rakkniv: Jens kanske helt enkelt skalade bort allt onödigt och bara är ämnad att göra det han gör nu.
Jens Nyström
Gör
Driver Stomp It Camps / Stomp It Tutorials
Bor
Flims
Hemmaberg
Laax, Klutmarksbacken, Hemavan
Utbildning
Internationell skidlärarexamen ISIA, (Ska göra ISIA Speed test för att få ISTD / BASI Level 4), Laax Freestyle Coaching Diploma 2011, Har studerat internationell ekonomi på Luleå tekniska universitet (LTU).
Text: & foto Axel Adolfsson • 2023-10-03
Artiklar • Axel Adolfsson • Jens Nyström • Laax • Profil • Schweiz • Skidvideo • Stomp it • Stomp It Tutorials • Sverige • Youtube