Den svenska kronan må vara på bottennivå men i Alperna får man ännu en vettig öl för vettig peng. Foto: Niclas karlsson, Lion Alpin

Skidresor

Vinterns vinnare enligt skidresebolagen

Weekend, paket, tema och extra allt. Skidresan i vinter ser ut att få ett rejält uppsving. Vi har pratat skidresetrender med fyra arrangörer.

Text: Åka Skidor • 2023-11-11 Uppdaterad 2023-11-10

Nu har vi definitivt lagt bacillskräcken bakom oss och kan blicka ut över alper, klippiga berg, vår egen bergskedja Skanderna, Japan och mycket mera.

Flera vi pratat med menar att bokningsläget inför skidsäsongen är tillbaka på nivåer man inte sett sedan före pandemin.

Det är ju glädjande att så många prioriterar skidåkning och skidresor tycker vi på redaktionen.

Joel Pollinger har funderat på att skaffa en ny snorkel eftersom den gamla är utnött. Foto: Niclas karlsson, Lion Alpin
Oliver Carlin hatar inte heller när det är djupt. Foto: Niclas karlsson, Lion Alpin

Även om den svenska kronan sjunkit som en gråsten är det många skidåkare som menar att Alperna ändå är prisvärt med tanke på vad man får för pengarna när det gäller liftkort, pister, mat, dryck om mys.

Många minns väl STS Alpresors tabell som visade att man fick mer än 20 gånger mer pist för pengarna i Alperna jämfört med Skandinavien (Canazei 3 kronor per kilometer mot Hemsedal 64 kronor per kilometer).

Öl får man bara dubbelt så mycket för pengarna i Alperna men det kan ju också löna sig om man blir ordentligt törstig efter skidåkningen.

Markus Eder gick viralt med filmen The Ultimate Run. En del spelades in i Klausberg där Markus bor. Foto: Alpine Legends
Hannes Schneider och Peffe Brzezinski på plats där det började: Stuben (St Anton). Foto: Alpine Legends

Och vare sig du letar vertikala korridorer eller cruising med familjen i de smörigaste pisterna har researrangörerna rustat till tänderna denna vinter.

Vi har pratat med fyra av de mest tongivande företagen i skidresebranschen.


Komfort och tryggt

Martin Kock Jacobsen lägger ner det i Wagrain. Foto: Niclas karlsson, Lion Alpin

Lion Alpin har satsat hårt på både temaresor och lite kvickare weekendresor.

En av nyheterna denna vinter är ”Best of Tyrol” där du bor halva veckan i Ischgl och halva i St Anton – båda legendariska destinationer med helt störda pister och sinnesutvidgande opist.

Dessutom har man ökat utbudet för kortare resor. Lördag till tisdag eller tisdag till lördag med avgångar från Landvetter, Arlanda och Kastrup under utvalda veckor.

Joel Pollinger putsar på sin 1080. Foto: Niclas karlsson, Lion Alpin

När det gäller övriga trender menar Johan Edsler försäljningschef, Lion Alpin, att paketresan är tillbaka med besked.

– Folk är ute efter mer bekvämlighet och trygghet. De vill ha bra flygtider, korta transfers till bra orter med snösäker skidåkning, bra restauranger och stora skidsystem. Paketresan is back, till stor del tack vare pandemin skulle jag tro. Man har en trygghet när man bokar en paketresa och behöver inte planera särskilt mycket på egen hand. Sen märker vi av en större efterfrågan på St Anton och Ischgl som ofta lockar till sig lite duktigare åkare som söker sig utanför pisterna.

– Vi har också sett en större efterfrågan på lite mer unika resor. Som till exempel vår sexdagars skidsafari i Dolomiterna där man åker runt och bor på olika hyttor under veckan för att upptäcka så mycket som möjligt av det enorma skidområdet Superski Dolomiti.

Ischgl är liksom »high five« eller rent av »gib mir fünf« om du vill spela local. Foto: Nclas karlsson, Lion Alpin

Hur reser vi i vinter?

– 85 procent av våra gäster flyger ner till Alperna. Det är fortfarande det snabbaste och smidigaste sättet. Många har ont om tid och vill optimera. Att komma iväg ett par dagar är perfekt. Med kort flygtid, kort transfer och smidig halvpension inkluderad kan man komma iväg, åka skidor i tre dagar och sen komma hem igen med ny energi. Många åker gärna en eller två kortveckor istället för en hel vecka. Då kan man uppleva två orter och det känns som att man får åkt mer skidor.

Är utförsåkning viktigt?

– Trots ett sämre ekonomiskt läge är det fortfarande enormt många som vill till Alperna. Vi ligger på ungefär samma nivå bokningsmässigt som vi gjorde samma period 2019, innan pandemin. Det visar tydligt att skidresan är prioriterad hos många, vilket vi såklart tycker är helt rätt. Det finns ju inget bättre sätt att umgås, ladda batterierna och ha vansinnigt roligt än att åka på skidresa, säger Johan Edsler.Hit åker Lion Alpin

Österrike: Egna hotell i Schladming, Ischgl,St Anton, Wagrain, Zauchensee och Zell am See samt Bad Gastein (inte eget hotell).

Italien: Livigno, Canazei.

Mer info och bokning på lionalpin.se


Mer än skidåkning

Alpine Legends guide Jennie Bengtsson lämnar emellanåt hemmabergen i Chamonix och beger sig till de tomma pisterna i Bormio. Foto: Alpine legends

Alpine Legends har i snart två decennier arrangerat specialresor för skidsugna och kräsna utförsåkare. De beskriver själva konceptet som »skräddarsydda guidade grupp- och företagsresor till lutande terräng«. En riktig pangresa går i vinter till Italien.

– Vi åker till Passo Sella Dolomiti Mountain Resort på drygt 2000 meters höjd mitt bland italienska Dolomiternas mäktigaste bergssidor. Ski-in, ski-out och skidåkarmiddag varje kväll: italienskt drömkäk och viner från himlen, säger Henrik Hultberg resekreatör på Alpine Legends.

– I år siktar vi också på att få fler företagsgrupper att prova topptur med stighudar, vilket är lätt att anpassa till olika nivåer och därmed få ut fler utanför pisten.

Vilka är de starkaste trenderna?

– Man tänker mer på snösäkerhet och då siktar många på höghöjdsorter. Det finns så klart en tydlig poäng i detta, men de flesta klassiska liftsystem levererar så länge det är kallt nog att köra snökanonerna eller kommer bra med snö. Våra företagsgrupper trendar åt att ta in offerter på fler hållbara alternativ i mer direkt närhet och helst med smidig tågförbindelse. Om det bara handlar om att ha kul med ett stort jobbgäng och längden på åken är av mindre betydelse, så drar vi gärna till Järvsö, säger Henrik och då fyller Peffe Brzezinski, marknadsansvarig på Alpine legends i:

– Jag får också frågor om Zakopane som jag avråder från men däremot tipsar jag gärna om orter i Centraleuropa. Slovakien, Slovenien, Rumänien, Bulgarien samt Makedonien och Montenegro.  

– Efter pandemin är suget efter klassiska skidkonferenser i Alperna extra stort. De flesta väljer att åka dit ändå. Här tittar vi ännu mer på hållbara lösningar. Inte bara hur man tar sig till hit utan även hållbara aktörer på plats: bussbolag, hotell, skidorter med fokus på miljö.  Allt för att göra det bästa av situationen. En annan trend är så klart medvetenhet om det allmänna ekonomiska läget i Sverige och i världen. Vi tittar mer än vanligt på prisvärda resealternativ och resmål.

Hur är en perfekt skidresa då?

– Livet består ju inte av skidåkning allena, säger Peffe lite kryptiskt.

– För oss handlar det lika mycket om att logistik och service sitter för att våra kunder ska klassa det som en lyckad skidresa.Hit åker Alpine Legends

Skräddarsyr resor som omfattar bland annat Alperna, Pyrenéerna, Sierra Nevada, Sverige, Norge, Island, Balkan och USA. Barock-safari, världens längsta skidtur (Kitzski) och Valtellinas pärlor.

Alpes du sud, Montgenevre, Risoul och Vars, St Veran, Kanin och Sella Nevea i olika kombinationer.

Mer info och bokning på alpinelegends.se


Enkelt och bekvämt

Gillar du klassisk alpflärd gillar du Salzburger Hof i Bad Gastein. Foto: STS

STS Alpresor är Nordens största arrangör av alpresor och grundades redan 1976. Inte mindre än 50 000 resenärer åker årligen med företaget.

STS äger och driver 11 hotell där det mest namnkunniga förmodligen är Hotel Salzburger Hof i Bad Gastein. I vinter finns fler än ett dussin alporter i portföljen.

Ett dragplåster är deras konceptresor där man bland annat kan besöka ett flertal skidorter på en vecka.

– I vinter erbjuder vi resor till 14 skidorter i Alperna. Vi satsar som vanligt mycket på Österrike där populära Schladming är tillbaka i årets program. Vi har även utökat hotellutbudet i Saalbach med två fina hotell i Hinterglemm. Även italienska Alperna, med Cervinia i toppen, fortsätter vara otroligt populärt. Vecka 9 (Stockholms sportlov) var varenda rum på vårt eget Hotel Marmore fullbokat redan i augusti, säger Nina Magnusson som är marknadschef på STS.

STS har också märkt av att allt fler uppskattar tryggheten och bekvämligheten det innebär att boka en paketresa. Inte minst yngre resenärer som tidigare i större utsträckning satte ihop egna resor.

Ett efterfrågat koncept är resor med tema.

En variant erbjuder besök på fem av Österrikes bästa skidorter på en vecka.

Ett annat koncept är längdweekend i Bad Gastein med skidtest och möjlighet att äta julbord på anrika Salzburger Hof.

Många resenärer förväntas också dra till Cervinia och världens högsta 3S-kabinbana som tar dig till och från Zermatt.

Förra vinterns stora nyhet (att STS tog över driften av hotel Breithorn i Champoluc) gör att utbudet förstärks i Italien, där prisbilden, speciellt i Champan jämfört med Cervinia, är lite snällare men skidåkningen så stygg som man vill.

Kan du sammanfatta trenden inför vintern med en mening Nina?

– Folk vill att det ska vara enkelt och bekvämt så jag säger att »paketresa och en vecka« är trenden.Hit åker STS Alpresor

Bad Gastein St Anton, Ischgl, Saalbach, Schladming, Zell am See, Lech-Zürs,  Cervinia, Val Gardena, Canazei, Champoluc, Sauze d’Oulx, Madonna di Campiglio, Val Thorens och Aspen.

Företaget har 11 egna hotell i Bad Gastein, Cervinia och Champoluc.

Ett populärt sätt att resa med STS är deras Alp Inclusive där bland annat direktflyg med 20 kg bagage, boende 7 nätter, frukost, 6 trerättersmiddagar, liftkort, reseledarservice och guidad gemensam åkning ingår.

Mer info och bokning på alpresor.se


Weekend och tema

Minnesgoda skidåkare minns säkert att Langley ursprungligen hette Ski Tignes och hade bussresor till… just det, franska Tignes (start 1984).

Det har runnit en del smältvatten ner i Lac de Chevril sen dess. Idag är utbudet betydligt rikare och företaget har bra kontroll över kvalitet både på boende och mat, inte minst med tanke på att man gärna äger hotellen där man inkvarterar gästerna.

Ber man Langley själva sammanfatta framgångsreceptet blir det tre nyckelord: maten, aktiviteterna och personligt.

Givetvis finns det också alkoholfria alternativ. Foto: Langley

Vintern 23/24 fortsätter med stor satsning på weekendresor, familjekoncept och ett mycket intressant temaupplägg. Denna vinter erbjuder man nu också både Stockholm och Göteborg som avreseorter. Säsongen omfattar 4 januari och hela vägen till påsk.

David Svensson, försäljningschef på Langley lyfter fram flera pärlor i vinter:

– Alpe d’Huez till exempel är den stora familjefavoriten. Bekvämt boende, barnklubb och skidskola. Välplanerat system med enklare åkning runt byn och något svårare uppe på Pic Blanc, passar både erfarna och barn. Snösäkra Val Thorens är Europas högst belägna skidort och ingår i ett av världens största sammanhängande skidområden – De tre dalarna. Jag får inte plats med allt här men måste också nämna Chamonix (missa inte after skin på Chambre neuf) och unikt charmiga Serre Chevalier och den säkra offpisten i världens, för skidåkare, kanske bästa lärkträdskog. Alla med genuina hotell drivna i Langleys regi.

Anrika Hotel Gustavia i Chamonix erbjuder inte bara värdigt boende utan även ett av världens mest beryktade after ski-vattenhål: Chambre Neuf. Foto: langley

Hur ser trenderna ut denna vinter David?

– Jag skulle vilja påstå att det är två huvudtrender utöver att folk vill boka paketresor igen. En är weekends, den perfekta balansen mellan jobb och skidåkning är en skidweekend. Att ta en skön avstickare med vänner, kollegor eller familjen. Skidåkning behöver inte vara begränsad till en enda semester, istället kan det bli en rolig och avkopplande del av din vardag. Med en weekend kan du dessutom utforska flera skidorter utan att behöva ta långledigt.

– Det andra är att söka en unik upplevelse som med vår populära Ski around Chamonix. I en grupp på sex till sju får du möjlighet att, tillsammans med guide, uppleva Chamonix och därmed världens bästa offpist.

Om du sammanfattar vad som lockar till bokning, vad säger du då David?

– Skidweekends, paketresor och det att många bokar högt belägna skidorter.Hit åker Langley

Val Thorens,Val d’Isére, Chamonix, Serre Chevalier, Alpe d’Huez, Tignes, St Anton, Champoluc, Courmayeur, Gressoney, Cervinia.

Weekendresor: Val Thorens, Tignes och Chamonix.

Temaresor: Ski Around Chamonix, Ski Around Serre Chevalier. 

Mer info och bokning på langley.eu


Text: Åka Skidor • 2023-11-11
ArtiklarAlpine LegendsFrankrikeItalienJapanLangleyLion AlpinNordamerikaNorgeÖsterrikeResorSchweizSkidresorSTSSts alpresorSverigeUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top