Åkare: Michelle Parker. Foto: Blake Jorgenson/Red Bull Content Pool

Nyheter

Breda skidor kan förstöra dina knän

Ju bredare skida desto sämre för knäna. En ny, enskild studie visar att breda lagg kan vara skadligt för knän och fotleder.

Text: • 2015-03-02 Uppdaterad 2020-12-16

Breda skidor har snabbt blivit en hit och de senaste tio åren har vi sett en explosionsartad tillverkning av breda lagg. De underlättar i pudret men är inte helt schyssta mot dina knän, speciellt inte på hårdare före, enligt ny forskning.

Bredare skidor har även gjort intåg i pisten, vi ser allt fler människor som åker brett på hela berget.

I Montana Kaimin, studenttidningen vid University of Montana, går att läsa en artikel om skidåkaren John Seifert, docent i ’Health and human development’ vid Montana State University. Han har forskat om vilka effekter som användandet av breda skidor har på knän och vrister. Genom att fästa sensorer längs benen har han studerat hur skidåkare belastar sina muskler och leder.

Han har kommit fram till att den kraft som behövs för att svänga med skidorna, när åkarna kör i hårdpackad snö på skidor bredare än 80 millimeter i midja, orsakar stor påfrestning på knä och fotleder.

Enligt Seifert finns det ingen skadestatistik över tid på just skidåkare med breda skidor som åker på hårdpackad snö, än. Men han samlar in data över detta.

Han säger också i artikeln att eftersom det inte går att svänga runt lika snabbt på breda skidor som på smala carvingskidor, blir det därför en längre belastning på knän och fotleder.

Kör raka, smala skidor i puder
Ingrid Backstrom åker midjedjupt i Japan

Skidorten Bridger Bowl Ski Area i Montana tar Seifert’s forskning på fullaste allvar och har stängt av delar av berget så att han kan jämföra hur användandet av breda och smala skidor påverkar åkaren.

Skador orsakade på grund av att man åker på breda skidor är inte officiellt erkänt ännu men kommer bli ett samtalsämne vid det årliga mötet för International Society for Ski Safety, i italienska Cortina nu i mars, säger Seifert.

För att skona knän och fotleder bör man ha ett komplement till sina bredare lagg och åka på smalare skidor dagar då det inte finns puder.

Här finns den fulla artikeln.

Prylnytt: Delade stighudar som funkar på de flesta skidor
Wille Lindberg: "En av de roligaste dagarna på skidor"

Text: • 2015-03-02
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen