5fd930a68c7e9

Nyheter

Överraskande ledare i NM i Riksgränsen

Det blev både en överraskning och en storfavorit som tog över ledningen i herr- respektive damklassen i NM i Riksgränsen efter det första finalåket igår. Kolla in resultat och video från den fullständigt galna tävlimsdagen på Nordalsfjäll.

Text: Gabriella Edebo • 2015-05-12 Uppdaterad 2020-12-16
Överraskande ledare i NM i Riksgränsen
Matilda Rapaport körde upp sig till förstaplatsen i damklassen. Foto: Erik Westberg.

Riksgränsen bjöd på ännu en dag med sol trots oroväckande väderleksrapporter med hot om moln och regn. Förhållandena i dagens finalåk kallat Ravinen var även de oväntat gynnsamma med riktigt fin och mjuk snö. Samtliga ingredienser för att få till en lyckad inledning på finalerna i Scandinavian Big Mountain Championshipsfanns på plats!

Dagens tävling sparkades igång med snowboardklassen där Cody Bramwell fortsatte sin dominans med ännu ett ösigt och stabilt åk.

I telemarksklassen ser det ut att bli en upprepning av den jämna uppgörelsen från i fjol mellan Per Jonsson och Erik Nordin, då de båda körde på med liknande linjeval idag.

Bland damerna levererades de snabbaste åken av Hedvig Vessel och Mathilda Rapaport som båda hade bra flyt och lite längre flyg än de flesta andra tjejerna. Lotten Rapp var den enda i damklassen som vågade sig på den berömda Kaj-Klippan (uppkallad efter självaste Kaj Zackrisson som var först ut på den tekniskt svåra klippan under NM 2007), tyvärr föll hon ut med huvudet först efter att ena skidan fastnat och löst ut precis vid uthoppet.

På herrsidan var det upplagt för spektakulär åkning och dramatik eftersom det endast skiljde en ynka poäng på den tio-gradiga skalan mellan första och sista kvalplatsen. Flertalet unga förmågor satte ribban högt och visade att de platsar i finalen med de något äldre och mer rutinerade åkarna. 16-åriga Edvin Olsson satte en riktigt stor Lincoln Flip över vinddrivan i sista partiet av åket. Dagens publikfavorit blev däremot utan tvekan Felix Loman som lyckades med en vansinnig dubbel bakåtvolt över samma kant. Högst poäng för dagen tilldelades Mattias Rönngren som klättrar till en andraplats efter att han åkt super-g nedför hela ravinen med snabba och tekniksäkra carvingsvängar mellan stora flyg med klockrena landningar på bland annat Kaj-Klippan. Carl Regnér, trean från gårdagen, gick upp i ledning efter ett åk som liknande Rönngrens men med en 360 som avslutning över sista klippan. Han knuffade därmed ner ledaren inför dagens finaler, Kristofer Turdell, till en andraplats i totalsammanställningen.

Då morgondagens väderleksrapporter återigen säger emot varandra återstår det att se vilka förhållanden som väntar inför den sista finaldagen. Det avslutande åket i denna tävling kommer om vädret tillåter att ske i den mycket respektingivande Branten. Precis som namnet antyder är det en rätt ordentlig (och svårbegriplig om man inte upplevt den själv) lutning på denna sluttning, som dessutom är konvext formad och fylld av massiva klippor. Det är med andra ord en uppvisning i världsklass som kommer att äga rum under onsdagen. Missa det inte!

Överraskande ledare i NM i Riksgränsen
Resultat herrar alpint.
Överraskande ledare i NM i Riksgränsen
Resultat damer alpint.
Överraskande ledare i NM i Riksgränsen
Resultat snowboard.
Överraskande ledare i NM i Riksgränsen
Resultat telemark.
Resultatlista – final dag 2
Läs även: Vinnare och förlorare – Dag 1 i Riksgränsen
Regnérs blogg

Text: Gabriella Edebo • 2015-05-12
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen