5fd92eb444048

Nyheter

Nordkorea deltar i Vinter-OS

Efter förhandlingar med Sydkorea är det nu klart att Nordkorea kommer att skicka atleter till kommande vinter-OS i Februari.

Text: Gabriella Edebo • 2018-01-09 Uppdaterad 2020-12-16

Senaste nytt både inom sport och den politiska världen är att Nordkorea efter förhandlingar med sin granne och OS-värdnationen kommer att delta i kommande OS i Pyeongchang i februari.

Sport blir politik och vise versa efter nyheter om överenskommelser länderna emellan efter 11 timmars förhandlingar under tisdagen. Det hela verkar innebära en viss lättad stämning på politiska och militära plan men den Nordkoreanska sidan ignorerade även frågor kring kärnvapen, så ännu verkar fejden om knappstorlek inte vara över.

Det blir den första gången på åtta år som Nordkorea, officiellt känt som den Demokratiska Folkrepubliken Korea, kommer att närvara på ett vinter-OS. De har däremot deltagit i alla sommar-OS sedan 1988 och tog senast i Rio 7 medaljer.

Det är ännu oklart inom vilka grenar Nordkorea kommer att delta men konståkning är en av de sporter som mest troligt kommer vara en av dem. Den internationella olympiska kommittén har bekräftat att de håller registreringen av atleter öppen extra länge för landet.

Nordkorea deltar i Vinter-OS
Sam Smoothy besöker Masikryong Ski Resort. Foto: CoLab Creative

Förutom ett okänt antal atleter säger Nordkorea att de även kommer att skicka en delegation med representanter från sin politiska scen, en cheerleading-grupp, sitt uppvisningslag för taekwondo samt reportrar från sina nyhetskanaler.

I skuggan av nyheterna om OS har Nordkorea dessutom precis öppnat en ny skidort. Det blir landets andra resort för skidåkning och ska ha byggts på nolltid, enligt obekräftade rykten på en ynka månad. Den nya orten kallad Kanggye ligger i Jagang-provinsen och ska enligt uppgift vara Betydligt mindre än Masikryong Ski Resort som öppnade 2004.

Skidorten ska ha möjlighet att producera konstsnö och därför inte vara beroende av snöfall för att kunna hålla öppet. Enligt Nordkoreanska nyhetskanaler har orten en sittlift och minst en backe för nybörjare samt en för med medelbra åkare.

Mer skidåkning från Nordkorea: Freeride World Tour-atleten Sam Smoothy från Nya Zeeland åker skidor i Masikryong Ski Resort.


Text: Gabriella Edebo • 2018-01-09
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen