I helgen börjar X Games Aspen 2021

I helgen börjar X Games Aspen 2021

X Games Aspen 2021

Nu börjar X Games 2021 (Uppdaterad: ändrat schema)

Tre svenskar står på start när X Games Aspen 2021 inleds på fredag. Här är allt du behöver veta inför helgens tävlingar.

Text: • 2021-01-29 Uppdaterad 2021-01-31

UPPDATERAD 31/1Nya tider i tävlingsschemat på grund av väderomställningar

I helgen startar Aspen X Games 2021. Tävlingarna inleds på fredag med bland annat snowboarddamernas slopestyle, skiddamernas big air och den populära tävlingen snowboard knuckle huck där åkarna gör trick utför big air hoppets landning.

De svenska fansen får dock hålla sig ända till lördagen då våra svenska åkare äntrar scenen. 

Först ut är Sven Thorgren som tävlar i slopestyle under lördagen och även i big air på söndagen. Thorgren har sex medaljer i bagaget från tidigare tävlingar i X-games och jagar nu sitt första guld på amerikansk mark. Sven inledde tävlingssäsongen starkt med en andraplats i big air världscupen i Kreischberg. Och det är i just grenen big air som Sven har skördat störst framgångar i Aspen de senaste åren. Nu är det guldet i slopestyle som hägrar för den 26-årige Sollentunasonen som tog guld i slopstyle 2017, under X-games i norska Hafjell men nu siktar på att göra om samma bedrift i Aspen.

Andra svensken i backen är Henrik Harlaut som förra året blev historisk som skidåkare med sina 12 X-gamesmedaljer, 7 guld och 5 silver. Eftersom Harlaut tävlar i tre discipliner – big air, slopestyle och knuckle huck – har han chansen att utöka sin ledning i historiken till 15 medaljer. Är det för mycket att hoppas på för den nu 29-åriga veteranen? Knappast om du frågar Henrik själv som var nominerad till “Årets prestation” och även blev framröstad av svenska folket till tredjeplats i Jerringprisomröstningen.

Jesper Tjäder ställer i år upp i publikfriargrenen knuckle huck som har blivit mycket populär de senaste åren. Jesper som är en riktig showman visade vad han går för redan under X-games i Hafjell förra året då han gjorde banbrytande trick som en swich double backflip. Jesper har en förmåga att tänja på tyngdlagen och få det omöjliga att se enkelt ut. Jesper jagar sin första X-gamesmedalj, men det blir tufft eftersom det endast delas ut en medalj, guld, i showgrenen Knuckle huck.

De tre svenska åkarna på X Games, Henrik Harlaut, Jesper Tjäder och Sven Thorgren. Foto: Svenska Skidförbundet

Den stora skillnaden mot hur X Games vanligtvis ser ut är förstås att det inte kommer vara någon publik på plats i år. Istället har arrangörerna satsat på en digital plattform. På deras hemsida kan du, förutom att se alla tävlingarna förstås, komma i kontakt med tävlingarnas sponsorer, spela spel och vara med i tävlingar.

Du följer hela eventet på X Games hemsida.

Schemat för helgens tävlingar

Sändningarna från X Games Aspen 2021 hittar du HÄR

Sammandrag med det bästa från förra årets tävlingar.

Best of freeskiing


Best of snowboarding


Highlight reel X Games 2020Text: • 2021-01-29
NyheterAspenHenrik HarlautJesper TjäderSven ThorgrenX Games

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top