Foto: Emrik Jansson

Jesper Tjäder

Bildspecial – orailistiskt med Jesper Tjäder

Bilder från när sveriges freeskikung Jesper Tjäder tar railåkningen till nya nivåer i filmen Unrailistic 2.0.

Text: Fabian Omne • 2020-07-11 Uppdaterad 2022-02-16
Bildspecial - orailistiskt med Jesper Tjäder
Foto: Adam Klingeteg

Välkommen in inuti huvudet på en av vår tids mest innovativa skidåkare. Välkommen in i en värld där möjligheterna inte behöver begränsas av nuvarande ribbor. Välkommen in till en verklighet, eller vi kanske borde säga dimension, där allt är möjligt efter nog många försök i både teori och praktik. På den här våglängden uträttar Jesper Tjäder sina verk, och de ligger ljusår före hans konkurrens.

Bildspecial - orailistiskt med Jesper Tjäder
Foto: Adam Klingeteg

”Egentligen var min idé att bara göra galna trick på features som ingen någonsin kunnat föreställa sig.”

– Jesper Tjäder.

Bildspecial - orailistiskt med Jesper Tjäder
Foto: Emrik Jansson

Vad är en feature som ingen någonsin kunnat föreställa sig? Är det en extra kink på ett rail? Någon extra meter på ett gap? En lite högre rail än vad som är normalt? Ja, kanske. Frågar du däremot Jesper Tjäder så skulle han nog svara något i stil med att ersätta landningen efter ett 20 meter långt hopp med en trappa, att lägga på en extra bonk i en dubbelvolt, eller att framåtvolta rakt in i en jävla vägg.

Bildspecial - orailistiskt med Jesper Tjäder
Foto: Emrik Jansson

Han har varit med i OS, tagit medalj i Big Air, deltagit i de största tävlingarna och visat framfötterna i freeskivärlden sedan han var ynka 16 år och blev upplockad av Jon Olsson och Field Productions. Men ändå är allt det bara fisar i rymden jämfört med vad han gjort i egen filmväg. Man tar inte i när man påstår att Jesper Tjäder har sprängt internet fler gånger än vad någon annan svensk i modern skid-tid har gjort. Och nu har han gjort det igen, med råge.

Bildspecial - orailistiskt med Jesper Tjäder
Foto: Emrik Jansson

Hur gick det hela till då?

Jo, i maj samlades norska kameramän, lokala parkshapers och fotografer i Bräcke Snowpark för att under drygt två veckor sätta ihop vad som skulle bli uppföljaren på en av Jesper Tjäders mest uppskattade filmprojekt någonsin, Unrailistic 1.0. Tanken var att steppa upp det en nivå till för att nå en dubbelt så hög wow-faktor. Formeln för lycka blir såklart ambition X wow-krav = uppemot 100 försök per feature. Som här, på den beryktade S-railen till exempel, så behövde Jesper 118 försök för att få klippet som han ville. 

Bildspecial - orailistiskt med Jesper Tjäder
Foto: Adam Klingeteg

Östersundssonen fortsätter att på allra diskretaste vis bevisa sin excellens och kreativa förmåga värdig en Oscar genom att på sitt eget sätt förmedla ett unikt sätt att åka skidor på, Det liknar inget annat, det kan inte återskapas, och det är helt och hållet i en klass för sig. Om du inte sett Unrailistic 2.0 ännu, så föreslår jag att du, efter att du läst varenda bokstav i det här magasinet till punkt och pricka, öppnar din högintelligenta lur och googlar på titeln. Du kommer definitivt inte bli besviken, och du kommer utan tvekan att skrika diverse censurerade ord i takt med att Jesper gång på gång fullständigt spränger barriären för vad som är möjligt att göra på ett par lagg.

Bildspecial - orailistiskt med Jesper Tjäder
Foto: Emrik Jansson

Jesper Tjäder

Född 22 maj 1994, i Östersund
Bor Åre
Familj Flickvännen Judith och hamstern Hams.
Filmer Supervention, 2013, Unrailistic 1.0, 2015 och Unrailistic 2.0, 2019, Magiska skogsåk och Gopro-viral-Expert, The Rail Loop Story.


Text: Fabian Omne • 2020-07-11
ArtiklarJesper TjäderParkSlopestyle

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen