Caroline Strömberg (mitten) och Sanne Mona (höger) jublar på pallen i Engadin. Foto: Elias Lundh

FWQ

Svensk dominans på FWQ i Engadin

Säsongens sista kvaltävling till Freeride World Tour slutade med dubbelt svenskt på pallen.

Text: Elias Lundh • 2021-04-04 Uppdaterad 2021-04-04

De svenska herrarna tog som bekant storslam på Freeride World Tour när den serien avgjordes i Verbier nyligen. Och till råga på allt vann Max Palm både VM-guld och juniortouren häromdagen. Tyvärr har vi inte haft någon svensk dam i startlistan den här säsongen för första gången sedan touren startades 2008. På nivån under, kvaltouren Freeride World Qualifier går det desto bättre.

I veckan avgjordes säsongens sista tävlingar FWQ i Schweiziska Engadin. På grund av det inställda eventet i Frankrike blev det  bestämt att orten skulle hålla i två tävlingar på två olika face i skidsystemet Corvatsch.  Dag ett bjöd på ett sydvänt face och rejäl värme vilket resulterade i ett  slaskigt face. Detta gjorde att åkarna hade problem med tunga landningar  och greppig snö. Det blev tyvärr inga pallplaceringar för våra svenska  åkare.

Strömberg på klippan som gav henne segern. Foto: Elias Lundh
Måns Fors Källstrand mitt i en 360. Foto: Elias Lundh

Dag två var det andra bullar som gällde. Med ett skuggigare face på något  högre höjd var snöförhållandena betydelsefullt bättre vilket också visade  sig på de tävlande, inte minst på de Svenska åkarna. I kategorin Ski  Womens var det Caroline Strömberg som slutade högst upp på pallen med  77 poäng. Inte långt bakom henne på en tredje plats hamnade Sanne  Mona med 73 poäng.  

Resultatet innebär att Strömberg slutar på en total tredjeplats i årets FWQ-ranking vilket tyvärr inte ger henne en automatisk plats på nästa års FWT. Däremot kommer ni kunna läsa om FWQ och hennes resa där i ett kommande nummer av Åka Skidor i höst.


Text: Elias Lundh • 2021-04-04
NyheterCaroline StrömbergFreeride World QualifierFreeride World TourSanne Mona

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen