Markus Nilsen vid Skarsemsbekkdalen, väster om Vangslia i Oppdal. Foto: Tore Meirik

Norge

Ny lift i Oppdal ger Skandinaviens bästa friåkning

Norska Oppdal öppnar i december en ny lift som ger tillgång till ett av Skandinaviens bästa offpistområden.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-09-23 Uppdaterad 2021-09-23

Om det är något vårt älskade grannland Norge har i överflöd så är det fantastiska berg och en massiv potential för lika fantastisk skidåkning. Men när det kommer till liftar och skidorter är den potentialen i ärlighetens namn ganska dåligt utnyttjad. På gott och ont såklart, toppturer har ju sin givna charm och fördelen att snön håller sig orörd längre.

Om det är något ställe i Norge som kan sägas vara norska mästare på att vaska sin potential för att kunna vara en mästerlig skidort så måste nog Oppdal i södra Tröndelag ligga bra till. Här finns förutom en magnifik bergsmiljö både en by fylld med entusiastiska, aktiva outdoortyper (och mångdubbelt med får) och en skidanläggning med en av Skandinaviens bästa möjligheter till offpist. 

Det som däremot inte finns är ett effektivt liftsystem och en infrastruktur kring vinterturism som lockar fler än de som redan har hytte i trakten. Något som gjort att många Trondheimsbor genom åren istället letat sig till Åre. Avståndet från Norges tredje största stad är samma men utbudet på den svenska sidan är som bekant lite större, både på fjället och i byn.

Toppstationen på Vangsliaekspressen. Foto: Tore Meirik

Men nu är Oppdal på gång med något som de flesta skidorter i Skandinavien inte gör, nämligen öppna en ny och effektiv lift som ger enklare tillgång till och öppna upp helt ny skidåkning. När den nya Vangsliaekspressen öppnar i december i vinter kommer den att ge snabb och enkel tillgång till ett offpistområde som få andra skidorter i Skandinavien kan matcha.

Den nya stolliften kommer att gå två steg upp på Vangslia och den övre delen kan stängas av vid hårt väder. Den första delen öppnade förra vintern men ersätter bara den gamla, långsamma Solliften och ger inte tillgång till ny åkning. Med den nya toppliften kommer den sammanlagda längden bli 2 175 meter lång och resa sig hela 630 höjdmeter, med toppstationen strax under toppen på Vangslia på 1 330 meter.

Sträckningen på nya Vangsliaekspressen. Bild: Oppdal Skisenter

Tore Meirik, redaktör på den norska skidtidningen Fri Flyt och Oppdalbo sedan urminnes tider är milt sagt peppad över de nya möjligheterna som liften erbjuder, endast en kort stakning från liften jämfört med den hajk på minst 20 minuter som det hittills krävt.

– Den genomsnittliga lutningen på liftar som byggts i Norge de senaste 20 åren är elva grader, alltså riktigt flackt. Den här går upp i brant terräng som är över 25 grader hela vägen.

Just den enklare tillgången till lavinterräng ser Meirik som en fara som måste tas i beaktning. Men åkningen som den nya liften ger är bland den bästa i Skandinavien.

– Liften ger tillgång till stora områden på både öst- och västsidan av Vangslia med en massa varierad friåkningsterräng. På västsidan är Skarsemsbekkdalen och Pekkarenna höjdpunkterna. Och Skarbekkdalen på östsidan. Bägge krävde minst 20 minuters bootpack för att nås förut. Skarbekkdalens västsida ännu mer. Nu kommer man kunna staka i svag nedförsbacke till det mesta av det.

Men nya liftar är inte enbart av godo. Investeringen har gjort att säsongskortpriset rusat iväg, vilket gjort de hårdnackade Oppdalingarna minst sagt missnöjda. Och dessutom, terräng som förut låg orörd länge efter ett snöfall kommer att spåras upp och bli puckelpist på nolltid. Lite som på den andra sidan av gränsen enligt Meirik.

– Nu blir det lite mer som Åre här!

Räkna med att Åka Skidor kommer besöka Oppdal i vinter för ett större reportage. Se det inte som ett hot, utan som ett löfte.

Vangsliaekspressen | Oppdal

Längd 2 175 meter
Fallhöjd 630 meter
Högsta höjd 1 330 meter
Tidsåtgång 8,5 minuter
Etapper 2 – toppliften kan stängas vid dåligt väder
Info oppdalskisenter.no


Text: Tobias Liljeroth • 2021-09-23
NyheterNorgeOppdal

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen