Till vänster: Laila Peak i Pakistan, 6 096 meter. Till höger: Sam Anthamatten gasar på. Foto: Red Bull Content Pool

Skidfilm

Premiär för storfilmen La Liste II – Everything or Nothing

Brantåkaren Jérémie Heitz utforskar toppar på över 7 000 meter i överljudsfart i nya La Liste – Everything or Nothing.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-08 Uppdaterad 2021-12-08

2016 fick schweizaren Jérémie Heitz skidvärlden att kollektivt tappa hakorna när han i sin film La Liste skrev upp en lista på 15 olika toppar över 4 000 meter i Alperna som han skulle klättra och åka skidor utför. Men det stannade inte där, han skulle göra det på sitt sätt och med sin egen stil – något som betyder gigantiska svängar i överljudsfart. 

Resultatet blev en av de mest sevärda skidfilmerna de senaste 20 åren med både drama, en bra storyline och inte minst, sinnessjuk skidåkning. Att brantåkarlegenden Sylvian Saudan, le Skiuer de l’impossible, dök upp i filmen och lät sig intervjuas gjorde inte saken sämre.

Jérémie Heitz
Sam Anthamatten

Nu är Heitz äntligen tillbaka med en uppföljare, La Liste 2 – Everything or Nothing. En film vars premiär skjutits upp ett år på grund av en viss pandemi vilket bara gjort oss ännu mer nyfikna på att se den.

Precis som i den förra filmen har Heitz sällskap av den Zermattbaserade friåkarstjärnan och bergsguiden Sam Anthamatten. Kanske den enda skidåkaren i världen som kan matcha Heitz i hans överljudsattacker på berg som de flesta »normala« friåkningsproffs hade ryggat tillbaka inför blotta tanken på att ens åka kortsväng utför.

Den här gången är siktet inställt ännu högre. Än en gång inspirerat av Saudan som kort och koncist sa till Heitz att »nu har du gjort de här åken i Schweiz, nu måste du ut i världen och göra samma sak«.

Sagt och gjort. Den här gången kliver Heitz och Anthamatten upp på toppar över 6 000 meter i Anderna, Karakoram och Himalaya i bergsmiljöer som är allt annat än förlåtande och med förhållanden som är bland de hårdaste som vår planet kan uppbringa. 

Bakom kamerorna och klippbordet står det prisbelönta produktionsbolaget Sherpas Cinema med fantastiska skidfilmer som All.I.Can. och Into the Mind på meritlistan, ett faktum som sörjer för att La Liste 2 – Everything or Nothing är något utöver det vanliga. Ska du bara se en skidfilm i år så är det definitivt den här.


Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-08
NyheterJérémie HeitzLa ListeSam AnthamattenSkidfilmVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen