Christophe »Tal« Etallaz prövar sin egen uppfinning. Foto: Philou Cornillat

Splitboard

Disruptive – splitboardpjäxan med både tur- och åkegenskaper

En splitboard-pjäxa som varken är för styv eller mjuk, är det för bra för att vara sant? Kanske inte.. Möt Disruptive från Key Equipment.

Text: Anton Furuland • 2022-11-02 Uppdaterad 2022-11-02

Kanske har du fått höra din splitboard-polare jämra sig för sista gången över att hen inte hittar den rätta balansen på sina pjucks. Är det hardboots, ja då det är för hårt och styvt. Är det softboots, ja då det är för mjukt och sladdrigt i åkningen.

Att få till den optimala kompromissen på de två ytterligheterna är just det som företaget Key Equipment velat uppnå med sin splitboard-pjäxa Disruptive.

Disruptive i gåläge.

En av grundarna råkar vara svensk och heter Hampus Cederholm. Den 34-åriga skåningen bor sedan två år tillbaka i Kalifornien utanför San Fransisco och har Tahoe som närmsta hemmaberg. Innan dess bodde Hampus tio år i Innsbruck och det var där han 2009 var med och grundade Furberg Snowboard.

Med andra ord har Hampus rätt hyfsad koll på vad som händer i branschen, och tänkbara utvecklingsområden och förbättringar.

Hampus Cederholm tar luft. Foto: Isak Dalsfelt

I Innsbruck korsades hans vägar med fransmannen Christophe »Tal« Etallaz, som haft hand om utvecklingen för splitboard-bindningar på Plum. Det visade sig småningom att duon hade liknande tankar och lösningar på hur man kan utforma den ultimata splitboardskon och 2019 drog man igång arbetet med att ta fram Disruptive. 

– De egenskaper vi ville ha fram var särskilt att dra nytta av turegenskaperna från en modern turpjäxa och att ge en åkkänsla som är så nära en softboot som möjligt. Framför allt är det dämpning som behövs få till. Det går relativt enkelt att få till mjukhet, men det är lätt hänt att det blir mycket fjädring utan något som absorberar kraften, förklarar Hampus Cederholm.

En annan viktig detalj är designen på skaftet.

– Det har ett flex som är jämförbart med bakkappan på en softboot-bindning. Vi valde dessutom att göra de översta centimeterna något mjukare för ökad komfort. Skon passar därför även till kvinnor, som ofta får problem med tryck mot vaden. Precis som på en softboot-bindning så går det att justera mängden forward lean.  

All produktion sker i nordöstra Italien och oktober 2021 började Hampus och Tal ta in beställningar. En hel del folk nappade, trots att man inte hade så mycket att visa upp just då.

– Första pjäxorna blev färdigproducerade i slutet av december, början av januari. Då började vi skicka ut.

Hampus trivs bra i Dolomiterna. Foto: Lorenzo Rieg

Responsen än så länge? 

– Det har varit väldigt positivt. Så fort vi fick in Disruptive på lager sålde de mest populära storlekarna slut och vi har haft många butiker som vill ta in dem till årets säsong, berättar Hampus.

Ett stort grönt plus i kanten är Disruptives hållbara design. Genom att enbart byta ut plösen ska pjäxorna bli lika styva som första dagen du tog på dig dem.

Dessutom kan alla delar bytas ut, vilket ju är en klar fördel vid eventuell reparation. 


Key Equipment Disruptive

Storlekar
Disruptive finns i full range-storlekar från 23,5 upp till 31.
Vikt

Väger in in på cirka 1 305 gram i storlek 26.

Pris

Vill du lägga vantarna på ett par får du hosta upp 599 euro, och det gör du via key-equipment.com.


Text: Anton Furuland • 2022-11-02
NyheterHampus CederholmKey EquipmentPjäxaPjäxorPrylarSnowboardSplitboardUtrustning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top