Jesper Tjäder laddar för X-Games. Foto: Judith Bergström

USA

Harlaut, Tjäder och Thorgren slåss om medaljerna i X-Games

Under helgen avgörs X-Games i Aspen, Colorado. På startlistan för extremsporternas mest prestigefyllda event finns tre svenskar – skidåkarna Jesper Tjäder och Henrik Harlaut, samt brädåkaren Sven Thorgren.

Text: Åka Skidor • 2023-01-27 Uppdaterad 2023-01-27

2002 var första året som Buttermilk Mountain i Aspen blev värd för vinter X-Games. Trots att tävlingen existerat några år innan dess så var det i just Aspen som den slog rot på riktigt och är nu mera nästintill helig mark för en freeskiåkare.

Tjäder som är en av sveriges mest meriterade åkare med bland annat ett OS-brons i bagaget från PyeongChang 2022 ställer upp grenarna slopestyle och knuckle huck.

Jesper Tjäder på hemmaplan. Foto: Emrik Jansson

Tjäder som är känd för att vara en av sportens stora inovatörer när det kommer till tekniska trick och railåkning har en bra formkänsla och hoppas att slopestyle-banan kommer passa hans åkning.

– Jag har inte hunnit pröva coursen ännu men har sett lite av den. Den ser rätt svår ut, och är lite annorlunda. Det är bland annat två stycken side hits så vi får se vad som funkar efter jag har testat dom. Överlag känns det som en rätt teknisk svår course vilket skulle kunna vara till ens fördel om man har tur, säger Tjäder, i ett pressmeddelande.

I våras satte Mr Tjäder världsrekord i längsta rail.

Knuckle huck, en riktig show-gren där åkarna struntar i big air-hoppet och istället kastar sin trick utför kanten på landningen. En gren där bara kreativitet och Isaac Newton sätter gränserna. Tjäder som tidigare presterat riktigt bra i grenen men på grund av tävlingens upplägg bara har fått en inofficiell pallplats. Bara tävlingens vinnare har utsätts och inte ett helt podium. Något som både Tjäder och förbundskapten Niklas Eriksson hoppas har ändrats.

– Jag tror faktiskt att dom har ändrat nu så att det blir en etta, tvåa och trea. Vi sa i bilen på väg hit att det vore kul om vi vore de första som får två svenska åkare på pallen i X-Games. Det har aldrig hänt förut att två svenskar delar pallen, säger Eriksson.

Henrik Harlaut kan sitt X-Games. Det är sen gammalt. Foto: Sofia Wester Sjöberg

Harlaut, Sveriges stora X-Games-veteran har fler medaljer från eventet än vad fingrarna räcker till att räkna. Faktum är att han idag är den freeskiåkare som vunnit flest antal X-Games medaljer. Hela 13 stycken. Harlaut skulle egentligen ställa upp i tre discipliner. Big-air, slopestyle och knuckle huck men en skada i handen gör att han tvingas andra sina tävlingsplaner.

– Han bröt båtbenet under julen. Handen fungerar bra men han kan liksom inte graba eller hålla i stavar riktigt. Så han har valt att droppa ut från big air och slopestyle. Han kommer däremot köra knuckle hucken då det inte är lika viktigt att ta grabs som det är vid de andra grenarna. Han har ju vunnit knuckle huck tidigare så där är han nog lite av en favorit, säger Eriksson.

På snowboardsidan finns ett väletablerat namn att hålla koll på – nämligen Sven Thorgren. Trots alla medaljer som Sven tagit i X-Games och det faktum att han faktiskt stod överst på pallen då tävlingen var i Hafjell, Norge 2017 så känner han själv att någonting fattas för att få sina drömmar fulländande.
– Även om jag har ett guld i X-Games så har jag fortfarande inget från just Aspen och det skulle jag verkligen behöva. Eller jag behöver egentligen ingenting men jag skulle verkligen vilja ha en guldmedalj därifrån, säger Thorgren.

Sven Thorgren. Foto: Dasha Nosova

För att streama årets X-Games går du in på X-Games Twitch, eller X-Games youtube-kanal.
Du är förlåten om du inte orkar sitta uppe hela natten och följa tävlingarna. I så fall kan du se allt i efterhand i samma kanaler.

Hålltider Freeski, X-Games 2023

DatumTid (svensk tid)Aktivitet
Lör 28 Jan02.00Big Air, Damer
Lör 28 Jan03.30Knuckle Huck (Henrik Harlaut, Jesper Tjäder)
Lör 28 Jan18.00Slopestyle, Herrar (Jesper Tjäder)
Sön 29 Jan01.00SuperPipe, Damer
Sön 29 Jan19.00Slopestyle, Damer
Mån 30 Jan01.15Big Air, Herrar
Mån 30 Jan02.30SuperPipe, Herrar

Hålltider Snowboard, X-Games 2023

DatumTid (svensk tid)Aktivitet
Fre 27 Jan19.30Slopestyle, Damer
Lör 28 Jan04.30SuperPipe, Herrar
Lör 28 Jan21.30SuperPipe, Damer
Sön 29 Jan02.30Big Air, Damer
Sön 29 Jan04.00Big Air, Herrar(Sven Thorgren)
Sön 29 Jan20.40Slopestyle, Herrar(Sven Thorgren)
Mån 30 Jan00.30Knuckle Huck

Text: Åka Skidor • 2023-01-27
NyheterAspenColoradoExtremsportharlautHenrik HarlautJesper TjäderSven ThorgrenTävlingtjäderUSAX-Games

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen