Annons

Völkl Mantra

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Völkl
Partner

Völkl Mantra M6 – legenden för hela berget

Völkl Mantra M6 är den senaste versionen av en klassisk allmountainskida, och bättre än någonsin.

Text: Åka Skidor • 2021-10-29 Uppdaterad 2021-12-07

Skidan för hela berget

När Völkl Mantra först dök upp på marknaden så stack den direkt ut som en av de mest kompetenta skidorna för precis hela berget. I pisten fick du en skida med Völkls klassiska prestanda, och offpist fick du en skida som var både rolig och effektiv i varierande snöförhållanden. Kort sagt, en skida för allt.

Till säsongen 2021/2022 kommer skidmakarna från Straubing i tyska Bayern med en uppdaterad version av Mantra, kallad M6. Det här är med andra ord den sjätte inkarnationen av Mantra där all den kunskap och feedback som man samlat på sig genom åren samlats ihop för att göra den bästa versionen av Mantra någonsin.

Völkl Mantra genom åren.

En avancerad konstruktion

Så hur lyckades man göra en redan fantastisk skida ännu bättre? Den största hemligheten är Völkls 3D-radie som förenar tre olika svängradier för att skapa förutsättningar för perfekta svängar i alla lägen. En lång radie i början ger en trygg ingång i svängen och är stabil när du ligger i långa svängar i hög fart. En tight radie under foten ger det lätt att trycka till skidan i korta svängar och i lägre farter. Och en avslutande lång radie baktill ger en trygg utgång ur sväng utan överraskningar och gör att skidan är trygg och stabil skida i höga farter och stora svängar.

Den största hemligheten är Völkls 3D-radie som förenar tre olika svängradier.


3D-radien har kombinerats med en avancerad konstruktion, Tailored Fibre Placement, där kolfibersträngar har sytts fast i ett bärande material i både fram- och bakändar. Det ger att skidans flex, vridstyvhet och direkta åkegenskaper kan justeras med precision samtidigt som vikten hålls nere. Detta kombineras med Tailored Titanal Frame, en ram i Titanal runt hela skidan som är anpassad efter skidans längd. Ju längre skidan är desto mer material är tillagt för att ge bättre kraftöverföring och en högre grad av dämpning, svängradien är dessutom längre. De kortare längderna har mindre material och en snävare sidoskärning för att ge en mer responsiv skida som passar för lättare åkare. Tillsammans med en träkärna i bok och poppel skapar det den unika prestanda som är karaktäristisk för Mantra.

FWT-världmästarinnan Nadine Wallner litar på Mantra för de flesta av sina skiddagar. Foto: Völkl

Omtyckt i skidtestet

Den avancerade konstruktionen har skapat en skida som förenar kraft och kantgrepp med en direkt och responsiv skidkänsla. Något som uppskattades av Åka Skidors testpatrull i våras. ” Ett fartstabilt men ändå ganska vänligt monster” som en av testarna uttryckte det och njöt av stabiliteten i hög fart och att den ändå är svängvillig när man trycker till i svängen. Men var beredd på att skidan kräver både stabila pjäxor och en rejäl alpinbindning för att komma till sin fulla rätt. Är du en avancerad åkare som uppfyller du de kraven har du en stabil, trygg och pålitlig vän för hela berget i Völkl Mantra M6.

Mantra ger prestanda i pisten. Foto: Völkl

Völkl Mantra M6

Mått

135-96-119 mm

Längder

163, 170, 177, 184, 191 cm

Radie – R1-R2-R3

24-14-20 m @ 163 cm
27-16-22 m @ 170 cm
30-18-24 m @ 177 cm
32-19-26 m @ 184 cm
35-21-28 m @ 191 cm

Pris

6 995 kronor


Text: Åka Skidor • 2021-10-29
PartnerPrylarSkidorVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen