Annons

Fantastisk friåkning i Vorarlberg. Foto: Vorarlberg Tourism/Josef Mallaun

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Österrikes turistbyrå
Partner

Vorarlberg — Österrikes näst minsta delstat har stor charm och mycket skidåkning

Österrikes västligaste delstat, Vorarlberg, är också landets näst minsta. På västra sidan om Arlberg-bergen och längs den 28 km långa kustlinjen vid Bodensjön hittar man denna pärla.

Text: • 2022-11-25 Uppdaterad 2022-11-29

Namnet Vorarlberg återspeglar platsen geografiskt och betyder ”före Arlberg”. Vidare skiljer sig den lilla delstaten också från övriga Österrike både kulturellt och språkligt.

Voralberg erbjuder en mängd aktiviteter och turistattraktioner – vinter som sommar. Om du brinner för vintersport och uppskattar god kvalitet, hållbarhet samt design är det här platsen för dig.

Vad gör Vorarlberg unikt?

På ett relativt litet geografiskt område förenar regionen många olika skidområden på olika höjder för de flesta nivåer av skidåkning. Överallt finns snabba pister och härlig offpiståkning för experter, men också lätta pister för de mindre erfarna och nybörjare.

Det regionala liftkortsnätet i Vorarlberg erbjuder gratis skidbussar mellan skidorterna. Tack vare de korta avstånden blir det enkelt att lära känna och utforska flera skidområden och hitta just din favorit.

Besökare i Vorarlberg uppskattar de gemytliga, lite större byarna som har behållit sin karaktär och är livliga året runt. På många ställen överraskar den typiska träarkitekturen i både traditionell och modern stil.

Toppturer, bra för miljön. Bra för hälsan. Foto: Vorarlberg Tourism/Josef Mallaun

Stort fokus på hållbarhetsarbete

Flera initiativ och projekt visar att man tar hållbarhetsaspekten på allvar är i regionen. Skidbussar finns i hela landet – och att åka med kollektivtrafiken ingår i inklusive-kortet både sommar och vinter.

I alla sex semesterregioner i Vorarlberg är hållbarhet en viktig aspekt i strategin och det märks på produkt- och erbjudandenivå. Detta inkluderar att de strävar efter certifiering av det österrikiska miljömärket. Bland annat finns det initiativ för naturvänliga vintersporter i Kleinwalsertal och Montafon. Dessutom är Golm i Montafon det första klimatneutrala skidområdet i Österrike.

Vorarlberg är också hem till UNESCO:s biosfärreservat Biosphärenpark Großes Walsertal. Biosfärområden ska i första hand förstås som ett erbjudande till samhälle, politik och vetenskap att utveckla nya och hållbara former av mänsklig interaktion med naturen som gynnar alla.

Dessutom finns ett nationellt samarbete mellan krögare och regionala producenter och lantbruk, till exempel #zäm-satsningen i regionen Bodensee-Vorarlberg.

Solskenskidåkning i Laterns Gapfohl. Foto: Vorarlberg Tourism/Josef Mallaun

Vorarlberg: Vad kan du förvänta dig?

Invånarna i Vorarlberg har särskilt nära band till vintersporter, särskilt skidåkning. För mer än hundra år sedan ägde den första skidkursen i den alpina historien rum i Arlberg. Sedan dess har skidåkningskulturen odlats med hängivenhet i västra Österrike. Många tekniska förbättringar och innovationer inom skidåkning har utvecklats i Vorarlberg. Kreativa hjärnor har gång på gång kommit på bekväma lösningar. Uppvärmda stolsliftsäten har till exempel utvecklats av Doppelmayr, världsledande inom lift- och linbanekonstruktion, som har sitt huvudkontor i Vorarlberg.

Utmärkta skidområden

Under årens lopp har det skapats utmärkta skidområden som är populära och välkända bland besökare från hela världen. Skid- och snowboardåkare gör sina svängar i perfekt preparerade backar. Friåkare kan åka skidor i den djupa pudersnön med en bra guide som kan trakten, har koll på snön och visar dig den bästa åkningen. Snowparks lovar en rolig variation av rails och hopp. Om du vill prova på en skidtur finns det många rutter och lokala guider som tar dig upp och runt bland bergen. Givetvis med rätt utrustning – lavinsändare, sond och spade – som du kan hyra på varje ort. Tack vare läget på norra sidan av Alperna finns det vanligtvis gott om fin och bra snö. Om naturen inte riktigt samarbetar kan snö-kanonerna hjälpa till.

Pjäxdans till liveband. Foto: Vorarlberg Tourism/Josef Mallaun

Afterski med stil

Förutom de bästa förutsättningarna för aktiva dagar finns det också en hel del underhållning efter skidåkningen att erbjuda. Allt från små, fina konserter i en personlig miljö till en elegant afterski i stugor, barer eller på hotell som öppnar för säsongen i december på vissa skidorter. Livemusik underhåller solskensskidåkare i Lech Zürs am Arlberg, till exempel.

Lech, en av alla mysiga byar. Foto: Vorarlberg Tourism/Josef Mallaun

Pittoreska byar

Orterna har behållit sin hemtrevliga och genuina karaktär och överraskar med en harmonisk kombination av gammal och ny arkitektur. I de flesta fall kan du nå skidliftarna eller pisterna till fots från byn. Du kan också ta skidbussen en kort sträcka till närmaste lift. Om du har ett liftkort kan du åka gratis med skidbussarna överallt.

Finedine och fin arkitektur. Foto: Vorarlberg Tourism/Angela Lamprecht

Avspänd atmosfär

Oavsett om du bor på ett lyxigt hotell, i ett pensionat eller i en semesterlägenhet: i alla skidområden kommer du att bli bortskämd av uppmärksamma värdar med känsla för kvalitet. Nästan alla boenden drivs av familjer, ofta under flera generationer. På restaurangerna, värdshusen och alpstugorna serveras jordnära eller kreativt raffinerade rätter. Kockarna lägger stor vikt vid att använda lokala ingredienser. Den mest kända specialiteten är den kryddiga bergsosten från Vorarlberg, som tillverkas i små alpina mejerier på sommaren i Alperna. Läs mer om gastronomi i Vorarlberg här.

Kort sagt – det är ett rent nöje att besöka i Vorarlberg.


Text: • 2022-11-25
PartnerÖsterrikesTuristbyrå

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen