Annons

Marcus Caston på toppen av änglarnas berg. Foto: Oskar Enander.

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Switzerland Tourism
Partner

Svenskfavoriten: Engelberg-Titlis

Engelberg-Titlis är offpisthålan som blivit en svenskfavorit genom åren tack vare en stor fallhöjd, lika stora snöfall och en offpist som är bland den allra bästa i världen.

Text: • 2022-12-06 Uppdaterad 2022-12-08

Läs mer om Engelberg här!

Med längsta säsongen i Alperna, från oktober till maj, och en härlig atmosfär i byn har Engelberg lockat besökare från Sverige i över två decennier. Med all rätt. Det är snösäkert och med oändliga offpistmöjligheter. En av alla svenskar som varje vinter lockas till offpisthålan är Henrik ”Bergman” Andersson.

Engelberg, svenskarnas favoritby. Foto: Caroline Pirskanen

För de som inte sett Free Radicals, vem är du?

– Ja vem är jag? En otroligt bra fråga, önskar jag själv visste det haha. Skåning boendes i Östersund och i Engelberg på vintern. Filmfotograf sedan 21 (!) år. Tidigare som frilans, numera i egna produktionsbolaget VAST: tillsammans med Johan Jonsson och Daniel Blom. Vi gör reklam.

Bergman. Foto: Privat

Hur hittade du till Engelberg? 

– Första gången jag var i Engelberg var i januari 2000. Skidåkaren Per Huss, som då filmade för Free Radicals tyckte vi skulle dra till Engelberg. Jag minns fortfarande första gången i byn. Det var kallt, jättemycket snö och det kändes som jag kommit till rätt ställe. Det var en konstant wow-känsla. Vi åkte Laub i orört puder tex. Att jag hade en så fin start på min Engelbergresa var också tack alla bra människor i byn. Johan Andersson, Alpine Legends, skåning, som varit i Engelberg ännu längre än mig visade oss runt på att fantastiskt fint sätt. Både på berget och i byn.

Vad är det som gör Engelberg så bra?

– Visst 2000 meter fallhöjd, nordsida och branta fina sluttningar är underbart men för mig är en viktig detalj alla människorna här. Jag har under årens lopp träffat så mycket bra folk, inte bara skidåkare utan alla möjliga personer, skidbutiksägare, liftskötare, pistörer, bergsguider, vinkännare, folk som jobbar på klostret, munkar, ja listan kan göras väldigt lång. 

Ja, karaktärer och profiler finns det gott om i Engelberg. För att nämna några så har vi Christoph Bissig som växte upp på berget och har varit chef för pist- och rädningsverksamheten i över 20 år. Dani Friedle som drivit Okay Shop i över 20 år. Geny Hess med en otrolig vinsamnling och en jävel på friåkning, trots att han är 75 år. Johan Johnsson, svensken som har sitt Engelberg som sitt andra hem och kan berget utan och innan. Och inte minst Linda Schmitter, tjejen som är född och uppvuxen i byn och har friåkning utanför dörren. Bokstavligt. Hon bor på toppen av berget.

Henrik har träffat flera profiler när han gjorde serien Engelberg Profiles. Han har även gjort flera andra av Engelbergs filmer.

Träffa Christoph Bissig och några av alla profiler i Engelberg.

När du jobbar i Engelberg, har du någon favoritspot för att fånga de bästa vyerna?
– Hm, kring Jochpass. Där är det ofta bra ljus.
 
Så om man ska fånga de snyggaste bilderna att visa kompisarna är det där man ska hålla sig?
– Kanske! Kring Titlis är det också fint.
 
Var i Engelberg åker helst själv när du inte jobbar?
– Faktiskt då också gärna kring Jochpass. Även pisterna vid Stand är fantastiska. 

Friåkning när den är som bäst, fångat av Henrik.

Afrikansk safari är känt för Big five med noshörning, elefant, lejon, buffalo och leopard. Engelberg är känt som ett freeride Eldorado med sin version av Big five med Laub, Galtiberg, Steinberg, Sulz och Steintäli. Där varje åk nås lätt med lift och erbjuder oförglömlig åkning.

Johan Jonsson njuter av lössnön på Steinberg. Foto: Oskar Enander.

Har du något favoritåk?

– Grünenwald på Brunni, Laub och Mellan-Sülzli på Tiltis.

Var bor du när du besöker Engelberg?

– Köpte en lägenhet i byn 2013. Så där bor jag.

Var hittar vi bästa lunchen?

– Jag är väldigt förtjust i restaurangen på Untertrübsee. Genuin schweizisk mat. Thomas med familj driver stället på ett fint sätt.

När du ska äta middag, var hittar vi dig då?

– Då är det Brasseri Konrad på Ski Lodge som gäller.

Till sist, ska du till Engelberg i vinter?

– Absolut. Jag hoppas kunna fortsätta spendera stora delar av vintern i Engelberg så länge jag lever.

Passa på att åka till Engelberg i vinter du med. Ta morgonflyget från Arlanda, hoppa på tåget som alltid är i tid – oavsett hur mycket det har snöat i Schweiz – och sen står du på toppen av Engelberg på eftermiddagen. Inte övertygad? Kika på filmen nedan och sen bokar du din resa till puderparadiset.

Drömmarnas berg, av Henrik.

Läs mer om Engelberg här!


Text: • 2022-12-06
Partner

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen